بررسي‌هاي ميداني از بازار مسكن نشان مي‌دهد تعداد زيادي از واحدهاي با متراژ بالاي 90 متر در سطح شهر تهران خالي هستند چرا كه قيمت اين آپارتمان‌ها با قدرت خريد مردم همخواني چنداني ندارد لذا عرضه‌شان نسبت به تقاضايشان بيشتر است و حدود 300 تا بيش از 600 ميليون تومان قيمت دارند.

باتوجه به روند بازار مسكن در ماه‌هاي اخير و ركودي كه با شروع ماه رمضان در اين بخش پر رنگ‌تر شد پيش‌بيني‌ها حاكي از اين بود كه بعد از اتمام ماه رمضان تا حدودي بازار از ركود خارج شود و به سمت رونق نسبي حركت كند چراكه طبق آمارهاي كميسيون تخصصي املاك حجم معاملات خريد و فروش مسكن در تير امسال كهبا ماه مضان مصادف بود نسبت به خرداد ماه با كاهش 13 درصدي مواجه شده است.

مسكن

ازسوي ديگر با توجه به افزايش قيمت خانه در طول سال‌هاي اخير و كاهش قدرت خريد مردم تقاضا براي واحدهاي كوچك بيشتر شده و با بالا رفتن متراژ آپارتمان‌ها و قيمتشان، تقاضا به همان ميزان كاهش مي‌يابد.

با بررسي‌هاي صورت گرفته از بازار مسكن مي‌توان گفت در حال حاضر تعداد زيادي از واحدهاي با متراژ بالاي 90 متر در سطح شهر تهران خالي هستند چرا كه قيمتاين آپارتمان‌ها با قدرت خريد مردم همخواني چنداني ندارد و از حدود 300 تابيش از 600 ميليون تومان است.

بر اساس بررسي ميداني خبرنگار ما از بازار مسكن قيمت واحدهاي 95 تا 100 متري با عمر زير 10 سال ساخت در مناطق مختلف شهر تهران به شرح زير است:

يك واحد آپارتمان 96 متري واقع در خيابان ستارخان تك واحدي، دو خوابه همراه با پاركينگ و‌ آسانسور 346 ميليون تومان فروخته مي‌شود.

يكواحد آپارتمان 96 متري واقع در خيابان استقلال، دو خوابه همراه با پاركينگو آسانسور به قيمت 480 ميليون تومان براي فروش معرفي شده است.

يك واحد آپارتمان 100 متري واقع در خيابان پيامبر، با دو سال قدمت همراه با دوپاركينگ و انباري 600 ميليون تومان قيمت‌گذاري شده است.

يك واحد آپارتمان 96 متري واقع در خيابان سعادت آباد، دو خوابه همراه با پاركينگ و آسانسور 650 ميليون تومان در نظر گرفته شده است.

بيشتركساني كه براي سرمايه‌گذاري به بازار مسكن روي آورده‌اند، مي‌توانند با 50تا 80 ميليون پول نقد خانه مورد نظرشان را خريداري كنند. بيشتر اين خانه‌ها داراي وام است و با رهن يكساله آن به ارزش20 تا 30 ميليون تومان،  عملا حدود نيمي از بهاي خريد اين آپارتمان‌ها از طريق وام و رهن، تامين مي‌شود

يك واحد آپارتمان 100 متري واقع در خيابان اقدسيه، دو خوابه همراه با پاركينگ و آسانسور 640 ميليون تومان فروخته مي‌شود.

يكواحد آپارتمان 100 متري واقع در ميدان هروي، دو خوابه طبقه سوم با قدمت هشت سال، همراه با پاركينگ و آسانسور 600 ميليون تومان فروخته مي‌شود.

يك واحدآپارتمان 100 متري واقع در خيابان يوسف‌آباد، دو خوابه همراه با پاركينگ و آسانسور 650 ميليون تومان در نظر گرفته شده است.

يك واحد آپارتمان 100متري واقع در خيابان جيحون، همراه با 40 متر زيرزمين، سه خوابه 225 ميليون تومان به فروش مي‌رسد.

يكواحد آپارتمان 98 متري واقع در خيابان خاني‌آباد نو، نوساز، همراه با پاركينگ و انباري، دو خوابه 275 ميليون تومان به فروش مي‌رسد.

يك واحد آپارتمان 98 متري واقع در خيابان پيروزي، نوساز، همراه با پاركينگ و انباري 426 ميليون تومان براي فروش معرفي شده است.

قيمت واحدهاي 95 تا 100 متري در نقاط مختلف تهران در قالب جدول:

متراژ

منطقه

امكانات

قيمت

96متر

خيابان ستارخان

2 خوابه

346 ميليون تومان

96متر

خيابان استقلال

2خوابه و نوساز

480 ميليون تومان

100متر

خيابان پيامبر

2 پاركينگ

600 ميليون تومان

96متر

سعادت آباد

دو خوابه با امكانات كامل

650 ميليون تومان

100متر

اقدسيه

2 خوابه

640 ميليون تومان

100متر

هروي

2 خوابه طبقه سوم

600 ميليون تومان

100متر

يوسف آباد

2 خوابه نوساز

650 ميليون تومان

100متر

جيحون

40 متر زيرزمين و سه خوابه

225 ميليون تومان

98متر

خاني‌آبادنو

انباري، آسانسور و دوخوابه

275 ميليون تومان

98متر

پيروزي

نوساز و پاركنيگ

426 ميليون تومان

 

اينخانه ها يك ساعته فروش مي روند ميان‌بري كه متقاضيان خريد مسكن براي تقويتتوان مالي خود ايجاد كرده‌اند، باعث شده نيمي از قيمت آپارتمان‌هاي كوچك‌متراژ از طريق وام موجود و رهن يكساله آپارتمان، تامين شود و مدت زمانلازم براي خريد و فروش خانه‌هاي كوچك در حداكثر يك‌ساعت كاهش پيدا كند. اين را دلالان بازار مسكن مي‌گويند. تنها چند ساعت از آگهي فروش اين خانه‌ها مي‌گذرد كه خريدار اصلي پيدا شده و قرار داد اوليه هم بسته مي‌شود.قيمت اين آپارتمان‌ها كه معمولا زير 200 ميليون تومان است از قيمت آپارتمان‌هاي مشابه كه متراژ بزرگ‌تري در حدود 60 متر دارند متري 300 هزار تا يك ميليون تومان بالاتر است.

يكي از فعالان بازار مسكن در شرق تهران مي‌گويد: آپارتمان‌هاي 50 تا 60 متري نوساز در تهران پارس به‌طور ميانگين متري 4ميليون و 500 هزار تومان به فروش مي‌رسد؛ اما خانه‌هاي زير 50 متر نوساز به قيمت 5 ميليون تومان هم به فروش رفته است. او براي سرعت درفروش خانه‌هاي كوچك يك تبصره هم مي‌گذارد كه اگر فروشنده به قيمت مناسب خانه‌اش را براي فروش بگذارد به سرعت خريدار پيدا مي‌شود؛ اما اگر قيمت پيشنهادي بالاتر از نرخ ميانگين منطقه باشد مانند خانه‌هاي با متراژ بالا بايد منتظر خريدار بماند.

اين فعال بازار مسكن اضافه مي‌كند: اين خانه‌هاي كوچك معمولا بين 120 تا 170 ميليون تومان قيمت‌گذاري مي‌شود و بيشتر كساني كه براي سرمايه‌گذاري به بازار مسكن روي آورده‌اند، مي‌توانند با 50 تا 80 ميليون پول نقد خانه مورد نظرشان را خريداري كنند. بيشتر اين خانه‌ها داراي وام است و با رهن يكساله آن به ارزش20 تا 30 ميليون تومان، عملا حدود نيمي از بهاي خريد اين آپارتمان‌ها از طريق وام و رهن، تامين مي‌شود. اين كارشناس بازار مسكن همچنين اضافه مي‌كند: رونق خانه‌هاي كوچك در مناطق مختلف تهران فرق مي‌كند. در ماه رمضان كه بيشتر مشاوران املاك از ركود بازار گلايه داشتند، بازار مسكن در شرق رونق داشت و در بنگاه ما 5 مورد قرارداد فروش بسته شده است؛ در حالي كه گروهي ديگر از مشاوران املاك از رونق بازارپس از ماه رمضان مي‌گويند كه بعد از عيد فطر يك قرارداد فروش هم تنظيم نكرده‌اند.

فروش خانه‌هاي كوچك راحت‌تر از فروش ساير خانه‌ها است. بيشتر بنگاهداران روي اين موضوع اتفاق نظر دارند. يك مشاور املاك در غرب تهران كه آگهي فروش خانه‌اي 40 متري در بلوار فردوس شرق را ارائه كرده است، مي‌گويد: براي نخستين بار آگهي فروش منتشر شد و الان كه ساعت 10 صبح است خانه به فروش رفته است.

او مي‌گويد: در فايل فروش بنگاه تنها يك موردآپارتمان زير 50 متردر محله پيامبر باقي مانده است كه نوبت آگهي آن فردا صبح است و اگر آگهي‌اش امروز منتشر مي‌شد احتمالا آن هم به فروش رفته بود.

به اعتقاد وي، خانه‌هايي كه با قيمت مناسب براي فروش گذاشته مي‌شوند چه با متراژ بالا و چه با متراژ كوچك به سرعت به فروش مي‌رسند.

فرآوري: محسن جندقي

بخش اقتصاد تبيان


منابع : ايسنا، دنياي اقتصاد، خبرآنلاين

مطالب مرتبط:

آغاز فصل تازه مسكن با كاهش قيمت‌ها+مقايسه قيمت‌ها در تهران

مسكن همچنان راكد و گران مي شود

افزايش نرخ سود و بازار مسكن


 منبع: تبيان
يکشنبه دوم 6 1393 19:19

كانال پاناما،شاهكار دست بشر

94سال پيش در روز 15 اوت سال 1914 ميلادي سرانجام پس از سال ها كار طاقت فرسا كانال پاناما كه اقيانوس اطلس را به اقيانوس آرام متصل مي كرد ، افتتاح شد. نخستين كشتي كه از اين آبراهه ساخت بشر عبور كرد ، كشتي كريستوبال بود. احداث كانال پاناما بدون توطئه هاي حكومت وقت آمريكا براي تجزيه پاناما از خاك كشور كلمبيا تحقق نمي يافت.

نقشه كانال

 

اززمان جنگ ايالات متحده و اسپانيا در سال 1899 ميلادي ، ايالات متحده متوجهشد به مسير كوتاهتري براي اينكه كشتي هايش از ساحل غربي كاليفرنيا خود را به ساحل شرقي اين كشور برسانند ، نياز دارد.

زيرا در آن زمان كشتي هاي آمريكايي براي اينكه از ساحل غربي به ساحل شرقي و بالعكس رفت و آمد كنند ناگزير به دور زدن قاره آمريكاي جنوبي از طريق تنگه ماژلان بودند.

منطقه پاناما داراي باريكترين خشكي در آمريكاي مركزي بود كه 2 قاره آمريكاي شمالي و جنوبي را به يكديگر متصل مي كرد.

درآغاز كشور كلمبيا كه در آن زمان پاناما جزو خاك اين كشور محسوب مي شد از احداث كانال استقبال كرد اما در آخرين روزهاي قبل از آغاز عمليات اجرايي نمايندگان مجلس كلمبيا از اينكه حاكميت خود بر بخشي از قلمروي كشورشان را به بيگانگان واگذار كنند با طرح واشنگتن براي احداث كانال پاناما مخالفت كردند.

دولت تئودور روزولت ، رئيس جمهور وقت آمريكا بدون هيچ شرمي بهطور آشكار ساكنان پاناما را به جدايي طلبي تشويق كرد.كشتي هاي جنگي آمريكادر ساحل مقابل شهرهاي كولون و پاناما لنگر انداخته و مانع دخالت ارتش كلمبيا شدند.

در روز 3 نوامبر سال 1903 ميلادي منطقه پاناما جدايي خود را از كلمبيا و استقلالش را اعلام كرد.

3روز پس از اعلام استقلال پاناما ، ايالات متحده اين كشور جديدالتاسيس را به رسميت شناخت و در روز 18 نوامبر قرارداد احداث كانال ميان ايالات متحده وپاناما امضا شد.

به اين ترتيب ، در روز 15 اوت سال 1914 ميلادي سرانجام پس از سال ها كار طاقت فرسا كانال پاناما به طول 75 كيلومتر كه اقيانوس اطلس را به اقيانوس آرام متصل مي كرد ، افتتاح شد.

كانال پاناما

مهمترين عامل احداث كانال پاناما توطئه چيني و سياست زورگويانه ايالات متحده و تئودور روزولت ، رئيس جمهور وقت اين كشور بود.

اماافتتاح اين آبراهه ساخت بشر كه يك شاهكار مهندسي آن زمان محسوب مي شد به دليل آغاز جنگ جهاني اول در اروپا در جهان آن روزگار مورد توجه قرار نگرفت.

كانال پاناما

كانال پاناما با 80 كيلومتر(50 مايل) اقيانوس اطلس و اقيانوس آرام را به هم متصل كرده است.

اينكانال در پايين ترين سطح ممكن بين دامنه هاى سرزمين كوهستانى و باريكى كه آمريكاى شمالى و جنوبى را به هم وصل كرده، احداث شده است.

ارتفاع اصلى اين سرزمين از سطح دريا 90 متر مى باشد.

بهطور متوسط هر كشتى طول كانال را در مدت 8 تا 10 ساعت طى مى كند و در اين مدت كاركنان كشتى ها مى توانند يكى از زيبا ترين و مدرنترين طراحى هاى مهندسى را ببينند.

قسمت هاى اصلى اين كانال عبارتند از : درياچه گاتن((Gatun lak)), بريدگى گيلارد (Gaillard cut) و 3 سد متحرك (lock) به نام هاى ميرا فلورس : پدرو ميگوئل و گاتن (Mira flores, Pedro Miguel, Gatun) .

كه خلاصه اى از هر كدام از اين قسمت ها ارائه مى گردد.

كانال پاناما

حوضچه سد هاى متحرك (The Locks):

سدهاى متحرك (حوضچه) در اين آبراه همانند آسانسور، كشتى ها را به ارتفاع هاىمورد نظر بالا و پايين مى برند. در اين حوضچه ها سطح آب توسط پمپ هاى قوى كم و زياد مى شود.

هر سد داراى محفظه هايى (Chambers) است كه اين عملرا ميسر مى سازند و داراى دريچههايى هستند كه كشتى ها وارد آن مى شوند و سپس با اضافه يا كم كردن آب عمل تغيير ارتفاع انجام مى شود.

به طور كلى هنگام ورود به كانال پاناما از طرف اقيانوس اطلس و اقيانوس آرام ، كشتىبايد 26 متر از سطح دريا بالا بيايد تا سطح ارتفاع درياچه گاتن در وسط آبراه باشد. اين امر توسط سه lock اصلى انجام مى شود.

در داخل اين حوضچه ها به علت عرض كم آنها، عمليات به وسيله لوكوموتيو هاى قوى جهت كشيدنكشتى به داخل حوضچه انجام مى شود. به اين ترتيب كه در مدخل هر lock توسط سيم بكسل هاى قوى از جلو و پاشنه : كشتى به اين لوكوموتيو ها متصل مى شود وسپس لوكوموتيوها با نيروى زياد و سرعت يكنواخت، كشتى را به داخل حوضچه هدايت مى كنند.

در هر حوضچه حدودا 6 لوكوموتيو براى هر كشتى در نظر گرفته ميشود كه در طول عمليات با كم و زياد كردن طول سيم بكسل ها از تصادم شناورها با بدنهى حوضچه جلوگيرى مى كنند.

لازم به ذكر است كه در كانال پاناما 200 راهنماى ورزيده وجود دارند كه اين عمليات را به كمك فرماندهان كشتى ها رهبرى مى كنند.

كانال پاناما

تعدادراهنما ها بستگى به طول كشتى دارد كه براى كشتى ايران بجنورد با طول 225 متر، 2 راهنما در نظر گرفته شده بود. همچنين در هر تردد، حدود 25 نفر كارگرمحلى (Mooring Men) براى باز و بسته كردن سيم هاى بكسل بر روى كشتى فعاليتدارند.

هر lock از محفظه هاى (chambers) 53/33 متر عرض و 8/304 متر طول تشكيل شده است.

به همين دليل كشتى ها براى عبور از كانال محدوديت هايى دارند:

حداكثرعرض كشتى براى عبور از كانال : 30/32 متر، حداكثر آبخور (Draft) جهت عبور از كانال : 04/12 متر در آب شيرين منطقه استوايى (Tropical Fresh Water) و حداكثر طول كشتى براى عبور از كانال : 1/294 متر مى باشد.

درياچه و سد گاتن (Gatun Lake and Dam) :

طولدرياچه گاتن 8/37 كيلو متر است و بين دو سد متحرك ?گاتن? و ?ميرا فلورس? واقع شده است. مساحت اين درياچه 423 كيلو متر مربع و ارتفاع آن از سطح دريا26 متر است.

ميزان آب اين درياچه توسط سد گاتن كه بر روى ذخاير آبى در كوه مجاور احداث شده است، كنترل مى شود.

سدگاتن داراى 800 متر عرض و دهانه اى با 48/30 متر است و ارتفاع آن از سطح دريا 32 متر ميباشد: يعنى 6 متر بالاتر از سطح درياچه گاتن.

به جهت افزايش حجم آب در درياچه گاتن، دولت پاناما در سال 2002به لايروبى اين درياچه اقدام كرد كه در طول عمليات لايروبى، 7/6 ميليون متر مكعب گل و لاى از عمق درياچه برداشته شد.

با اين اقدام علاوه بر امكان حركت كشتى ها با آبخور بالا، ذخاير خوبى نيز جهت استفاده هاى كشاورزى و آب آشاميدنى ساكنين به دست آمد.

بريدگى گيلارد (Gaillard Cut) :

در قسمتى از آبراه پاناما بريدگى گيلارد قرار گرفته كه در سال 1915 توسط مهندس ديويد گيلارد ايجاد گرديده است.

طولبريدگى گيلارد 7/13 كيلو متر است كه از برش صخره هاى سر راه بوجود آمده. عرض اين كانال در ابتدا 92 متر بود كه در طول زمان به 222 متر رسيده و همينامر باعث شده است تا دو كشتى بزرگ بتوانند از كنار هم به راحتى عبور كنند .هم اكنون تلاش براى اضافه كردن اين عرض ادامه دارد.

در طول ساليان مختلف اقدامات زيادى براى بهبود تردد كشتى ها صورت گرفته است، از جمله:

بزرگتر كردن ابعاد كانال از نظر عمق ، عرض و طول.

تعويض دوره اى دستگاه ها و قطعات سدهاى متحرك.

كنترل كشتى ها با استفاده از فناورى ماهوارهاى و كامپيوترى.

به كار گيرى يدك كش ها و لوكوموتيو هاى قوى تر.

استفادهاز لوكوموتيوهاى جديد و پر قدرت جهت كشيدن كشتى ها به داخل (Lock) باعث بالا رفتن سرعت و دقت در امور تردد در كانال گرديده است.

كانال پاناما

در پايان نكات جالبى در مورد كانال از نظرتان ميگذرد:

ـ كشتى جنگى آنكان در 15 آگوست 1914، اولين عبور را از كانال پاناما انجام داد.

ـ در سال 2004 تعداد 14035 كشتى از كانال عبور كردهاند كه تناژ خالص آنها بالغ بر 9/266 ميليون تن بوده است.

ـكمترين حق ترانزيت توسط آقاى ريچارد هاليبرتون در سال 1928 بوده كه طول كانال را با شنا طى كرده است. او براى اين منظورتنها 36 سنت پرداخت كرد.

ـ كشتى تانكر آركو تگزاس (Arco Texas) با داشتن 65 هزار و 299 تن محموله نفتى، ركورد حمل بيشترين مقدار بار را در كانال پاناما دارد.

ـ طويل ترين كشتى كه كانال پاناما را طى كرده، كشتى ماركونا پروسپوكتر با طول 299 متر و عرض 6/32 متر بوده است.

ـ ناو جنگى نيوجرسى، عريض ترين شناورى بوده كه از اين كانال عبور كرده است. طول اين كشتى 2/294 و عرض آن 91/32 متر بوده است.

ـسريعترين عبور از كانال مربوط به كشتى جنگى پيگاسوس (Pegasus) است كه در سال 1979 در مدت 2 ساعت و 41 دقيقه از كانال پاناما عبور كرده است.

و بالاخره كشتى ايران بجنورد در تاريخ 7 ژانويه 2006 در مدت 10 ساعت از كانال پاناما عبور كرد.

در طول اين كانال، مكان هايى جهت نشستن توريست ها براى تماشا به چشم مى خورند.

عبور از كانال پاناما به جهت مناظر جالب و سبك مهندسى خاص، براى هر دريانورد جذاب است.

 

تهيه كننده:محمدصادق ابراهيمي

جمعه سی یکم 5 1393 18:2

آشنايي با عجايب هفتگانه دنياي مدرن(7)

 تونل كانال

تونلكانال، تونلي 50.5 كيلومتري است كه زير بستر درياي مانش حفر شده و كنت در انگليس را به كاله در فرانسه متصل مي‌كند.اين تونل كه انجمن مهندسان عمران آمريكا آن را يكي از عجايب هفتگانه دنياي مدرن ناميده است داراي دو خط ريليو يك تونل جانبي براي خودروها است.

تونل كانال

تاريخچه

انگلستانجزيره‌اي در غرب اروپاست و مابين اين جزيره و سرزمين ماد اروپا كانال مانشقرار دارد. اين فاصله، انگليسي‌ها را هزاران سال است كه از اروپا جدا نگه داشته است، به گونه‌اي كه انگليسي‌ها هر بار كه از اروپا ياد مي كنند به آنقاره (continent) مي گويند.

تنها راه مواصلاتي انگليسي‌ها به قاره هم همين كانال مانش است اما مانش كه امواج مهوع آن زبانزد خاص و عام است مسير مطمئني براي رسيدن به اروپا نبوده و نيست. همين مسير مهوع هم از نظر دريانوردان مكاني ناامن به شمار مي رود چون عمق آب در اكثر مناطق بسيار كم است و نمي‌توان از كشتي‌هاي بزرگ در آن استفاده كرد. قايق‌هاي كوچك هم برايعبور از اين مسير مواج نامطمئن هستند. اين مسائل در طول قرن‌ها، روياي اتصال به قاره را در ذهن انگليسي‌ها پروراند تا اينكه در قرن نوزدهم، مهندسي فرانسوي به نام آلبرت متيوفابر ايجاد تونلي بين انگليس و فرانسه را پيشنهاد كرد. در طرح او مسافران مي‌توانستند در طول تونل از درشكه‌ها براي حمل ونقل استفاده كنند.

تونل با چراغ هاي نفتي روشن مي‌شد و براي استراحت اسب‌ها جزيره‌اي مصنوعي در وسط تونل در دريا در نظر گرفته شده بود.اين طرح در آن زمان عملي نبود، اما ايده جديدي براي حل عبور و مرور در كانال مطرح مي‌كرد. پس از فابر چندين طرح ديگر از سوي مهندسان ارائه شد اماآنها هم همگي غيرعملي بودند تا اينكه در قرن بيستم و پس از پايان جنگ جهاني دوم، مهندسان به اين باور رسيدند كه فناوري‌هاي جديد دنيا آنها را قادر خواهد ساخت تا بالاخره انگليس را به قاره متصل كنند.

طرح اوليه

درسال 1960 گروه تحقيقات كانال مانش طرحي ارائه كرد كه تونل فعلي كانال مانشكه به آن چانل مي گويند (چانل تركيب دو اسم channel Tunnel است)- برمبناي آن طراحي و ساخته شده است. اين طرح هم در سال 1975 به دليل مشكلات مالي عملي نشد. در سال 1984 دولت‌هاي فرانسه و انگليس از تمام شركت‌هاي مهندسي دو كشور درخواست كردند طرح‌هاي خود براي ايجاد تونل را ارائه دهند و بالاخره در سال 1986 يكي از طرح‌هاي پيشنهادي كه به طرح سال 1960 بسيار نزديك بود از سوي دو دولت پذيرفته شد.

در طرح نهايي، تونل، كاله در فرانسه را به فولكستون در انگلستان متصل مي‌كرد و 40 متر زير سطح دريا ايجاد مي‌شد.

ساخت و ساز

پانزدههزار نفر طي 7 سال، كار كندن تونل را انجام دادند و تمام مراحل ساخت بر عهده كنسرسيومي بين المللي متشكل از ده شركت مهندسي و پنج بانك بود. براي حفر چنين تونل عظيمي، مهندسان از ماشين هاي حفر تونل (TBM) بسيار عظيمي استفاده مي‌كردند و پس از آن ديواره‌هاي نرم آن را با بتوني مخصوص مي‌پوشاندند. در حدود 4 ميليون مترمكعب خاك استحصال شده كه از جنس گچ بود در بخش انگليسي استخراج شد. اين خاك در ساحل فولكستون انگلستان در دريا ريخته شد و تقريبا زميني به مساحت 360 هزار متر مربع در دل دريا ايجاد كرد.امروزه روي اين شبه جزيره، پاركي احداث شده است. به طور كلي مي‌توان گفت 8ميليون متر مكعب خاك از تونل با سرعت ميانگين 2400 تن در ساعت استخراج شدهاست.

تونل كانال در واقع از سه تونل موازي متشكل شده است؛ دو تونل ريلي كه قطارها در امتداد آنها از شمال به جنوب و بالعكس حركت مي‌كنند و يكتونل كوچك به عنوان تونل دسترسي. تونل دسترسي كه خودروهاي باريك تايردار در آن حركت مي‌كنند، در هر 375 متر به دو تونل اصلي متصل شده است. هدف از ايجاد اين تونل استفاده از آن به عنوان راه خروج اضطراري است. در فواصل معيني هم ترن‌ها مي‌توانند مسير خود را تغيير دهند و به تونل ديگر بروند.

تداخل مرزها

تونلكانال علاوه بر مشكلات فني، مشكلات حقوقي زيادي هم به همراه داشت. يكي از اين مشكلات كنترل عبور از مرزهاي مشترك بود. مرز انگليس و فرانسه به صورت خطي در وسط تونل مشخص شده است. (اين خط به فرانسه نزديك تر است) اما كنترل مرزي در اين نقطه انجام نمي‌شود بلكه دو دولت به توافق رسيده اند مسافران در اولين ايستگاه در ساحل كنترل شوند. دو دولت همچنين در اقدامي عجيب توافقكرده‌اند مراكز پذيرش مهاجر خود را در دو طرف تونل تأسيس كنند؛ به اين شكلكه پايگاه فرانسوي‌ها در انتهاي تونل در انگليس قرار گرفته است و برعكس. با اين وجود، پناه جويان غيرقانوني‌اي كه سعي مي‌كنند با استفاده از تونل خود را به انگليس برسانند مشكلات زيادي را براي نيروهاي مرزي انگليس ايجاد كرده‌اند. برخي از اين پناه جويان طول تونل را با پاي پياده طي مي‌كنند امابيشتر آنها خود را در كانتينرها و محفظه‌هاي باري كه توسط قطار حمل مي شوند پنهان مي كنند.

افزايش شمار اين پناه جويان بالاخره در سال 2002 دولت انگليس را مجبور كرد تا براي مقابله با مهاجرت غيرقانوني آنها تدابيري بيانديشد. مسئولان امنيتي از اين رو تجهيزات بسيار پيشرفته صدابرداري و تصويربرداري را در گلوگاه فولكستون نصب كردند تا ضربان قلب و صداي تنفس افرادي كه در ميان بارها پنهان شده‌اند شناسايي و دستگير كنند.

تونل كانال

پايان كار

احداثتونل از دو سوي كانال به صورت همزمان شروع شد و قرار بود انگليسي‌ها و فرانسوي‌ها در نقطه‌اي خاص و در زمان معيني به يكديگر برسند اما اينكه آنهاچگونه به نقطه معين خواهند رسيد، مسئله بسيار مهمي بود و در واقع بزرگ ترين چالش مهندسي طرح به شمار مي‌رفت. چون در اعماق زمين به هيچ وجه نمي توان مسير تونل را با استفاده از نشانه هاي جغرافيايي مشخص كرد.

از اين رو مهندسان پروژه مجبور به استفاده از سيستم‌هاي بسيار پيشرفته ناوبري شدند؛ سيستم هايي نظير جي پي اس (سيستممكان ياب جهاني)، سيستم هدايت ليزري و البته دركنار آنها سيستم‌هاي يكپارچه رايانه‌اي. با اين حال خط مركز تونل‌ها در جايي كه بايد، به هم نرسيدند و 358 ميلي متر اختلاف افقي و 58 ميلي متر اختلاف عمودي داشتند. بههر حال اين دو تونل در تاريخ اول دسامبر 1990 به يكديگر رسيدند و براي اولين بار پس از عصر يخبندان (8500 سال پيش) اين امكان به  وجود آمد كه انسان بر روي دو پا از انگليس به قاره مادر برود.

پس از پايان تمام مراحل ساخت تونل، فرانسوا ميتران -رئيس جمهور وقت فرانسه- و اليزابت ملكه انگليس در تاريخ 6 مي 1994 در كاله فرانسه تونل را رسماً افتتاح كردند. مراسم افتتاح بدين صورت بود كه كوئين اليزابت از ايستگاه واترلو لندن و همزمان با او، فرانسوا ميتران از ايستگاهي در ليل به سوي كاله به حركت درآمدند. اين دو قطار با قطع سيستم كنترل رايانه‌اي تونل در يك لحظه به كالائيس رسيدند و رودرروي يكديگر قرار گرفتند.

پس از انجام مراسم افتتاح در كالائيس، ميتران و ملكه اليزابت دوباره از طريق تونل به خاك انگلستان رفتند تا مراسم مشابهي را در آنجا برگزار كنند.

نكته قابل توجه، حضور دو نفر از كارگران در مراسم بود كه براي اولين بار با فروريختن آخرين لايه خاك، دو تونل را به هم متصل كردند.

نكات پيراموني

نكاتپيراموني اين پروژه كه از سوي جامعه مهندسان شهري آمريكا به عنوان يكي از عجايب هفت گانه دنياي مدرن لقب گرفته است، بسيار جالب و خواندني هستند. اينپروژه هنگام اجراي آن با صرف 21 ميليارد پوند پرهزينه‌ترين طرح مهندسي تاريخ به شمار مي‌رفت به گونه‌اي كه هزينه اجراي آن 7 بار بيشتر از هزينه اجرايي پل گلدن گيت (يكي از عجايب هفته گانه دنياي مدرن) بيشتر بود.

بيشترماشين‌هاي حفر تونلي كه در اين پروژه مورد استفاده قرار گرفتند دو برابر يك زمين فوتبال درازا داشتند و قادر بودند روزي 250 فوت تونل حفر كنند. با اين حال حفر تونل 6 سال طول كشيد و قرار بود انگليسي‌ها و فرانسوي‌ها در نقطه‌اي مشترك به هم برسند كه انگليسي‌ها موفق شدند سريع تر به نقطه موردنظر برسند. اما مهم‌ترين نكته اي كه مي‌توان به آن اشاره كرد اين است كه تونل كانال پس از حدود 8 هزار و 500 سال، يعني پس از عصر يخبندان كه انگليس به قاره ما در اروپا متصل بود، دوباره اين جزيره را به قاره متصل كرد و بشر بار ديگر توانست با پاي خود از قاره به انگليس سفر كند.

   

براي مشاهده اطلاعات مربوط به كانال پاناما كه به عنوان هفتمين عضو از اين ليست شناخته مي شود اينجا كليك كنيد.

منبع: همشهري آنلاين

تنظيم براي تبيان: محسن مرادي

جمعه سی یکم 5 1393 18:1
 

سد تاريك

از ويكي‌پديا، دانشنامهٔ آزاد
تاريك
اطلاعات كلي
نام رسمي: تاريك
كشور: ايران
رودخانه: سفيدرود
محل: استان گيلان
تاريك بر ايران واقع شده‌است
تاريك
نوع سد: بتني-خاكي
ارتفاع از پي: ۲۲ متر
طول تاج: ۳۸۰ متر
نوع سرريز: دريچه‌دار مختلط
اطلاعات مخزن
حجم مخزن: ۵ ميليون مترمكعب
پانويس‌ها

مختصات: ۳۶.۵۸� شمالي ۴۹.۳۵� شرقي


نيروگاه تاريك يك طرح كوچك مقياس از طرح‌هاي نيروگاه‌هاي آبي متوسط و كوچك شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران[۱]- واقع در ۳۶ درجه و ۵۸ دقيقه عرض جغرافيايي و ۴۹ درجه و ۳۵ دقيقه طول جغرافيايي در استان گيلان و با فاصله تقريبي ۳۵ كيلومتر در پايين دست سد مخزني سفيد رود بر روي رودخانه سفيدرود در حال اجرا است (۱۳۹۳). [۲] هدف از اجراي اين طرح توليد ساليانه ۱۶/۴۶ كيگاوات ساعت انرژي مي‌باشد. [۳]حوضچه پاياب اين طرح از نوع بتني و ابعاد حوضچه آن ۱۹ در ۲۶ متر و حجم حوضچه آن ۱۹۰۰ مترمكعب است. [۱]


تاريخچه

  • ۱۳۴۷ اتمام ساخت سد تاريك و ساختمان نيروگاه؛[۲]
  • ۱۳۸۲ بازنگري مطالعات مرحله دوم تجهيزات نيروگاه توسط شركت ارمندآب؛[۴] [۲]
  • ۱۳۸۶ تهيه اسناد مناقصه به روش EPC توسط شركت مهندسين مشاور تهران بركلي.[۵] [۲]

جزييات نيروگاه سد

نوع مخزني
ساختمان بتني در ۳ طبقه به
ابعاد ۲۰�۱۹�۳۴
دبي هر واحد ۱۹ متر مكعب بر ثانيه
هد ۸/۵ متر
ظرفيت نصب ۳ مگاوات
نوع شبكه سراسري
نوع توربين كاپلان
تعداد واحد ۲
قدرت ژنراتور ۱/۸ مگاولت آمپر
ولتاژ خروجي ژنراتور ۶/۳ كيلوولت
فركانس ۵۰ هرتز
دور ژنراتور ۷۵۰ دور در دقيقه
تعداد ترانسفورماتورهاي اصلي ۱
قدرت ظاهري ترانسفورماتور ۵ مگاولت آمپر
نسبت تبديل ۶/۳ به ۲۰ كيلوولت
نوع پست In-door
پانويس [۳]

منابع

  1. �نيروگاه‌هاي آبي متوسط و كوچك - مشخصات پروژه‌ها�. شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران. بازبيني‌شده در ۳ آوريل ۲۰۱۴.
  2. �نيروگاه‌هاي آبي متوسط و كوچك - سد تاريك�. شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران. بازبيني‌شده در ۳ آوريل ۲۰۱۴.
  3. كتابچه معرفي طرح‌هاي شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران. تهران: روابط عمومي شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران، ۱۳۹۱.
  4. �پروژه‌ها�. ارمند آب. بازبيني‌شده در ۳ آوريل ۲۰۱۴.
  5. �ReferenceProjects-(B)Experience in definite disciplines-Water resource Engineering – Water Supply and Dam construction-34.Tarik Hydro Power Plant�. Tehran Berkeley. بازبيني‌شده در ۳ آوريل ۲۰۱۴.
 منبع: ويكيپديا
جمعه سی یکم 5 1393 17:12
 

سد جيرفت

از ويكي‌پديا، دانشنامهٔ آزاد
سد جيرفت
تصويري از سد جيرفت
اطلاعات كلي
نام رسمي: سد جيرفت
كشور: ايران پرچم ايران
رودخانه: هليل رود
محل: ۴۰ كيلومتري شمال غربي شهر جيرفت
در استان كرمان
سد جيرفت بر ايران واقع شده‌است
نوع سد: بتني دو قوسي
ارتفاع از پي: ۱۳۴ متر
طول تاج: ۲۷۷ متر
عرض در پي: متر
عرض تاج: متر
تاريخ ساخت: ۱۳۷۰
اطلاعات مخزن
حجم مخزن: ۴۱۰ ميليون متر مكعب
پانويس‌ها

مختصات: ۲۸.۸۸۴۶۶� شمالي ۵۷.۴۴۸۱۷� شرقي


سد جيرفت يكي از سدهاي كشور ايران است. در۴۰ كيلومتري شمال غربي شهر جيرفت، در محلي بنام تنگ نراب بر روي رودخانه هليل رود احداث شده است. اين سد در شهرستان جيرفت از توابع استان كرمان قرار گرفته‌است. سد جيرفت بر هليل‌رود، در دامنه كوه‌هاي زاگرسبه منظور ذخيره آب و توليد برق ساخته شده‌است. در اواخر سال ۱۳۷۰ عمليلت اصلي ساختمان سد جيرفت به پايان رسيد و در ۶ ديماه همان سال عمليات آبگيري آن آغاز شد.

قابل ذكر است در بهمن سال ۱۳۷۱ قبل از اينكه عمليات آبگيري سد به اتمام برسد، سد جيرفت با سيلي بسيار عظيم با دوره بازگشت حدود ۸۰۰ سال به ميزان ۵۰۳۵ متر مكعب بر ثانيه مواجه شد كه به بهترين نحو و بدون اينكه آسيبي به سد و دريچه‌ها وارد شود، پذيراي سيل ورودي شده و ۵۰٪ آنرا ذخيره و نيم ديگربه پائين دست رها گرديد[۱].

مساحت حوزه آبخيز بالا دست سد حدود هشتصدهزار هكتار مي‌باشد.

مشخصات سد

سد جيرفت جزء سدهاي مدرن و بزرگ كشور محسوب مي‌شود. يك سد بتني دو قوسي است كه ارتفاع آن از پي ۱۳۴ متر و درازاي تاج آن ۲۷۷ متر است. ضخامت اين سدبين ۱۷ متر در كف تا ۵ متر در تاج متغير است. حجم مخزن در تراز نرمال در حدود ۴۱۰ ميليون متر مكعب مي‌باشد. از نظر بهره برداري سد مخزني – كشاورزي –برقابي محسوب مي‌شود. سطح زير كشت در نظر گرفته شده براي آن ۱۴۲۰۰ هكتاراست. سد عظيم جيرفت كه بصورت چند منظوره طراحي شده با داشتن درياچه‌اي بالغ بر ۱۰۰۰ هكتار مساحت و با گنجايش زياد نقش و توانايي بسيار مهمي از لحاظ كنترل سيل دارد. سرريزهاي قابل كنترل و دريچه‌هاي آن در مجموع قادر بهتخليه حداكثر ۶۵۰۰ متر مكعب آب در ثانيه مي‌باشند[۱].

منابع

  1. بر گرفته ازپايان نامه فوق ليسانس عبدالرضا بهره مند در خصوص روشهاي رونديابي سيل مخزن در سد جيرفت، آذر1376، دانشگاه تهران)

http://news.moe.org.ir/vgle.n8xbjh8zn2zibjj9r..html

جستارهاي وابسته

سد نسا بم


 منبع: ويكيپديا
جمعه سی یکم 5 1393 17:4
 

سد دهن‌قلعه

از ويكي‌پديا، دانشنامهٔ آزاد
(تغييرمسير از سد دهن قلعه)
دهن قلعه
درياچه سد دهن قلعه
اطلاعات كلي
نام رسمي: دهن قلعه
كشور: ايران
رودخانه: دهن قلعه
محل: روستاي دهن قلعه
نزديك‌ترين شهر: انابد در شهرستان بردسكن
نوع سد: خاكي همگن با هسته رسي
ارتفاع از پي: ۲۵ متر
ارتفاع از بستر: ۱۹ متر
طول تاج: ۷۶۰ متر
عرض در پي: ۱۱۲ متر
عرض تاج: ۸ متر
نوع سرريز: آزاد لبه پهن به همراه كانال و حوضچه آرامش
ظرفيت تخليه سرريزها: ۴۶۱ متر مكعب بر ثانيه
تاريخ آغاز ساخت: ۱۳۸۲
تاريخ ساخت: ۱۳۸۵
اطلاعات مخزن
حجم مخزن: ۵٫۹۷ ميليون متر مكعب
پانويس‌ها


سد دهن قلعه يك سد ذخيره‌اي-تغذيه‌اي و از نوع خاكي همگن با هسته رسي مي‌باشد. اين سد در استان خراسان رضوي، شهرستان بردسكن قرار دارد. محل دقيق اين سد در نزديكي روستايي به همين نام(دهن قلعه) در بخش انابد شهرستان بردسكنمي‌باشد. هدف از ايجاد اين سد، بررسي جامع و كامل گزينه‌هاي مختلف بهره‌برداري بهينه از سيلاب‌هاي رودخانه دهن‌قلعه از طريق مهار سيلاب و ذخيره آن به منظور تغذيه سفره‌هاي آب زيرزميني دشت پايين‌دست در درجه اول و ساير بهره‌برداري‌هاي ممكن آب استحصالي در درجات بعد مي‌باشد.

مشخصات مخزن

حجم مخزن در تراز نرمال ۵٫۹۷ ميليون متر مكعب
حجم سالانه آورد رودخانه ۲۱٫۷۹ ميليون متر مكعب
حجم آب تنظيمي سالانه ۱۵٫۵۰ ميليون متر مكعب
حجم رسوبات سالانه ۰٫۳۶۴ ميليون متر مكعب
سطح مخزن در تراز نرمال ۱۰۵ هكتار
طول مخزن ۱۴٫۷ ميليون متر مكعب
حجم سيلاب هزار ساله ۲۱٫۶۸ ميليون متر مكعب

تاسيسات آبگيري

نوع سازه لوله فولادي مدفون در بتن مي‌باشد كه در جناح چپ سد بر روي تكيه‌گاه سنگي قرار دارد و رقوم ورودي ۱۰۲۸ متر از سطح مبنا و ظرفيت آبگير ۳٫۱۶ متر مكعب بر ثانيه‌است. سازه استهلاك انرژي حوضچه آرامشتيپ USBR IV و عرض حوضچه ۱۰ متر، طول ۹٫۵ متر و حداكثر سرعت آب ۹٫۱ متر برثانيه‌است. نوع شير تنظيم در شيرخانه پروانه‌اي و در محل خروجي از نوع كشويي مي‌باشد.

منابع

 منبع: ويكيپديا
جمعه سی یکم 5 1393 16:49
 

سد رودبار اليگودرز

از ويكي‌پديا، دانشنامهٔ آزاد
سد رودبار لرستان
اطلاعات كلي
نام رسمي: سد رودبار لرستان
كشور: ايران پرچم ايران
رودخانه: رودبار اليگودرز
محل: ۹۰كيلومتري جنوب شرق اليگودرز
سد رودبار لرستان بر ايران واقع شده‌است
سد رودبار لرستان
نوع سد: سنگ ريزه‌اي با هسته مايل رسي ECRD
ارتفاع از پي: ۱۵۵ متر[۱]
طول تاج: ۱۸۵ متر
عرض در پي: ۷۲۰ متر
عرض تاج: ۱۵ متر
تاريخ آغاز ساخت: ۱۳۸۲
اطلاعات مخزن
حجم مخزن: ۲۲۸ ميليون متر مكعب[۲]
مساحت درياچه: ۴٫۱۱ كيلومترمربع
طول درياچه: ۲۰ كيلومتر
پانويس‌ها

مختصات: ۳۲.۹۰۳۴۴۳� شمالي ۴۹.۶۸۲۹۶۵� شرقي


سد رودبار لرستان و نيروگاه آن بر روي رودخانه رودبار (از سرشاخه‌هاي شرقي حوزه آبگير رودخانهدز) و در فاصله حدود ۱۰۰ كيلومتري جنوب شهرستان اليگودرز در استان لرستان واقع گرديده‌است.[۳]مورفولوژي رودخانه رودبار در اين محدوده و چرخش مسير آن در پايين‌دست محل احداث سد به‌گونه‌اي است كه اختلاف ارتفاعي طبيعي حدود ۳۰۰ متر را ايجاد مي‌كند (در محلي كه رودخانه نام الكن بخود مي‌گيرد). نيروگاه اين سد داراي ظرفيت ۴۵۰ مگاوات مي‌باشد.[۴]هدف از اين طرح استفاده از پتانسيل توپوگرافي منطقه براي اخذ انرژي الكتريكي است.[۵]

اهداف

  • توليد ۹۸۶ گيگاوات ساعت در سال انرژي برقآبي به منظور كاهش انتشار گازهاي گلخانه‌اي (CO2) به ميزان ۶۲۶٫۱۱۰ تن در سال در راستاي CDM
  • كاهش هزينه استهلاك نيروگاه‌هاي حرارتي
  • اشتغالزايي در منطقه در حين اجراي طرح و در دوران بهره‌برداري
  • ايجاد محيط تفريحي و توريستي براي گردشگران داخلي[۶]

اقتصاد طرح

هزينه هاي اجراي پروژه: طبق برآورد اوليه هزينه‌هاي اجراي پروژه ۴۵۰۰ ميليارد ريال بوده است كه از منابع سرمايه گذاري عمومي، منابع داخلي، تسهيلات بانكي داخلي، اوراق مشاركت، و تسهيلات خارجي (فاينانس ، وام و...) تامين گرديده است. زيان‌هاي ناشي از طولاني شدن پروژه عبارتند از افزايش قيمت تمام شده طرح و عدم‌النفع حاصل از فروش برق. منافع حاصل از توليد برق مطابق برآورد اوليه درآمد سالانه به بر۶۳۳ ميليارد ريال (بر حسب كيلوواتي ۶۴۲ ريال)مي‌شود. [۵]

تاريخچه و سوابق

مطالعات مرحله پيش شناخت و شناخت طرح‌هاي توليد انرژي برقابي حوزه رودخانه دز و سرشاخه‌هاي آن تا قبل از بهمن ماه ۱۳۷۲ توسط مهندسين مشاور مهاب قدس انجام شد. در آذر ماه۱۳۷۳ مطالعات مرحله اول طرح سد و نيروگاه رودبار لرستان توسط مهندسين مشاورقدس نيرو آغاز گرديد و در بهمن ماه ۱۳۸۱ مطالعات فاز دوم طرح با مشاركت شركت مهندسين مشاورقدس نيرو و رهبري شركت مشاور انگليسي هالكرو ادامه يافت و عمليات اجرايي راهها و تونلهاي دسترسي و تونل انحراف درنيمه دوم سال ۸۲ آغاز گرديد.[۶]

مشخصات رودخانه

رودخانه رودبار از سرشاخه‌هاي اصلي شاخه شرقي دز يا بختياري مي‌باشد. سرشاخه‌هاي اصلي اين رودخانه شامل رودخانه‌هاي قليان (كه خود از سرشاخه‌هاي دره دزدان، داعي و دره لكو تشكيل شده‌است)، رودخانه كاكلستان و رودخانه وهرگان مي‌باشند. اين رودخانه در مسير خود يك رشته ارتفاعات U شكل و به‌طول۳۸ كيلومتر را دور زده و به رودخانه الكن تغيير نام پيدا مي‌كند. اختلاف ارتفاع حدود ۳۰۰ متري بستر رودخانه در طرفين ارتفاعات مذكور، موقعيتي استثنايي جهت توليد انرژي برق آبيرا به‌وجود آورده‌است. رودخانه الكن پس از دريافت چند شاخه كوچك، با تغييرمسير به سمت جنوب به ليرو و سپس رودخانه آب زالكي تغيير نام پيدا مي‌كند. ونهايتاً پس از اتصال رودخانه سركول به آن به رودخانه بختياري معروف مي‌گردد.[۶]

مشخصات حوضه آبريز

مساحت حوضه آبريزرودخانه تا محل احداث سد رودبار لرستان ۲۲۵۵ كيلومترمربع و ميزان متوسط جريان سالانه رودخانه در محل سد معادل ۳۰٫۲ مترمكعب در ثانيه مي‌باشد. حداقل دبي ماهيانه رودخانه پس از برداشت‌هاي بالادست در حدود ۴٫۱ مترمكعب بر ثانيهو حداكثر آن در حدود ۲۵۰٫۵ مترمكعب بر ثانيه مي‌باشد. همچنين آورد ساليانهاين رودخانه ۹۵۷ ميليون مترمكعب و حداكثر سيلاب محتمل حوضه در حدود ۳۷۳۴ مترمكعب بر ثانيه مي‌باشد.[۶]

ويژگي‌ها

  • وجود اختلاف ارتفاع طبيعي بيش از ۳۰۰ متر بين محور سد و نيروگاه
  • استقرار محل اجراي پروژه در استان لرستان و در مجاورت استانهاي اصفهان و چهار محال بختياري و خوزستان
  • تنوع آب و هوايي، توپوگرافي پر شيب، صعب العبور بودن و دسترسي‌هاي دشوار منطقه
  • وجود طبيعت بسيار بكر و زيبا و جاذبه‌هاي گردشگري در منطقه مانند آبشار آب سفيد
  • عبور خط انتقال ۴۰۰ كيلوولت شهيد عباسپور – انجيرك از محل كليدخانه طرح[۶]

اطلاعات فني نيروگاه

مشخصات كلي نيروگاه
نوع نيروگاه سطحي روزميني
انرژي متوسط ساليانه ۹۸۶ گيگاوات ساعت
ظرفيت نيروگاه ۴۵۰ مگاوات
نوع توربين فرانسيس با محور عمودي
مشخصات تجهيزات نيروگاه
تعداد توربين ۲ واحد
قدرت هر توربين ۲۲۵ مگاوات
راندمان حداكثر ۹۵/۱۲ درصد
ارتفاع طراحي توربين ۴۳۰/۷۴ متر
سازنده توربين آلستوم چين
تعداد ژنراتور‌ها ۲ واحد
قدرت خروجي هر ژنراتور ۲۲۵ مگاولت
ولتاژ اسمي هر ژنراتور ۱۵/۷۵ كيلو ولت
سرعت چرخش ژنراتور ۳۰۰ دور در دقيقه
جريان اسمي ژنراتور ۱۵/۷۵ كيلوولت
سازنده ژنراتور آلستوم
پانويس[۵]

جستارهاي وابسته

پيوند به بيرون

جستجو در ويكي‌انبار در ويكي‌انبار پرونده‌هايي دربارهٔ سد رودبار اليگودرز موجود است.

هيدروژئومكانيكي و نفوذپذيري پي سد رودبار لرستان

منابع

  1. �اطلاعات فني طرح رودبار لرستان�(فارسي)‎. شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران. بازبيني‌شده در ‎1391/1/7.
  2. �ساخت پل دسترسي سد رودبار با استفاده از ورقهاي موجدار�(فارسي)‎. 26 بهمن 1390.
  3. �كالورت بدنه سد رودبار لرستان به بهره برداري رسيد�(فارسي). بازبيني‌شده در ‎1391/1/7.
  4. (فارسي)‎. آمار صنعت برق. http://www2.tavanir.org.ir/farsi/projects/web-amar/Projects/Generation/Fani/Hydro/rudbar.asp.
  5. كتابچه معرفي طرح‌هاي شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران. تهران: روابط عمومي شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران، ۱۳۹۱.
  6. �طرح رودبار لرستان - معرفي�. شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران. بازبيني‌شده در ۲۹ مارس ۲۰۱۴.


 منبع: ويكيپديا
جمعه سی یکم 5 1393 16:45
 

سد زاينده‌رود

از ويكي‌پديا، دانشنامهٔ آزاد
سد زاينده‌رود
نمايي از سد زاينده رود
اطلاعات كلي
نام رسمي: سد زاينده‌رود
كشور: ايران پرچم ايران
رودخانه: زاينده‌رود
محل: ۱۱۰ كيلومتري غرب اصفهان[۱]
سد زاينده‌رود بر ايران واقع شده‌است
سد زاينده‌رود
نزديك‌ترين شهر: چادگان در ۱۰ كيلومتري
نوع سد: بتني دوقوسي
ارتفاع از پي: ۱۰۰ متر[۱]
طول تاج: ۴۵۰ متر[۱]
عرض تاج: ۵٫۶ متر[۱]
تاريخ ساخت: ۱۳۴۹[۱]
اطلاعات مخزن
حجم مخزن: ۱٬۴۷۰ ميليون متر مكعب
مساحت درياچه: ۵۴ كيلومتر مربع
پانويس‌ها

مختصات: ۳۲.۷۳� شمالي ۵۰.۷۴� شرقي


سد زاينده‌رود، سدي است كه بر زاينده‌رود در استان اصفهان ايران ساخته شده‌است. اين سد كه در سال ۱۳۴۹ مورد بهره‌برداري قرار گرفت، در فاصله ۱۱۰ كيلومتري غرب اصفهاناحداث شده‌است. بيشينه حجم مخزن، ۱۴۷۰ ميليون متر مكعب (در تراز ۲۰۶۳ متر)و حجم مفيد آن ۱۰۹۰ ميليون مترمكعب و همچنين مساحت درياچهٔ سد، ۵۴ كيلومترمربع در تراز حداكثر مي‌باشد. اهداف ساخت سد زاينده‌رود عبارت از توليد ساليانه ۲۵۰ ميليون كيلووات ساعتانرژي برق‌آبي، كنترل سيلاب‌هاي فصلي، تنظيم آب كشاورزي مورد نياز ۱۰۰ هزار هكتار از اراضي دشت اصفهان و تأمين آب مورد نياز صنايع مستقر در اصفهان بوده‌است.

تاريخچه

سد تنظيمي زاينده‌رود در ۴ كيلومتري پايين دست سد زانيده‌رود، به منظور ذخيره و تنظيم آب خروجي از سد براي مصارف مختلف حاشيه زاينده‌رود در سال ۱۳۴۹ توسط شركت‌هاي فرانسوري سوگرا، كامپنون برنارد و بيار طراحي و اجرا شده است. مراحل طي شده در طول حيات اين سد و نيروگاه به شرح زير مي‌باشد: [۲]

  • سال ۱۳۳۳: احداث سد اول كوهرنگ بر روي رودخانه آب كوهرنگ و انتقال جريان آن به رودخانه زاينده رود؛
  • سال ۱۳۴۲: شروع مطالعات سيستماتيك سد مخزني و نيروگاه زاينده رود توسط شركت سوگراه؛
  • سال ۱۳۴۵: واگذاري عمليات اجرايي سد مخزني، نيروگاه و سد تنظيمي زاينده رود به گروه شركت‌هاي فرانسوي؛
  • سال ۱۳۴۶: شروع عمليات بتن‌ريزي بدنه سد؛
  • سال ۱۳۴۸: اولين مرحله آبگيري سد مخزني زاينده رود؛
  • سال ۱۳۶۶: بهره برداري تونل دوم كوهرنگ؛
  • سال ۱۳۷۰: اخذ پيشنهاد براي خريد تجهيزات نيروگاهي از طرف شركت سهامي آب منطقه‌اي اصفهان؛
  • سال ۱۳۷۲: عدم تائيد احداث نيروگاه سد تنظيمي زاينده رود در وزارت نيرو بدليل در اولويت نبودن نيروگاه‌هاي برق آبي كوچك؛
  • سال ۱۳۷۵: واگذاري مطالعه نيروگاه سد تنظيمي زاينده رود در قالب پروژه‌هاي نيروگاه‌هاي برق آبي كوچك به قدس نيرو؛
  • سال ۱۳۸۰: واگذاري مطالعات مرحله اول و دوم نيروگاه آبي سد تنظيمي زاينده رود به شركت مشانير؛
  • سال ۱۳۸۲: اتمام مطالعات مرحله اول و آغاز مطالعات مرحله دوم؛

اهداف

  • به منظور توليد انرژي برق‌آبي از پتانسيل آبي موجود در سد تنظيمي زاينده‌رود، در شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران مطالعات مرحله اول و دوماحداث نيروگاه سد تنظيمي زاينده‌رود توسط شركت مهندسين مشاور مشانير انجامپذيرفت؛[۳] [۲]
  • بهره برداري از انرژي ۱۴۰۰ ميليون متر مكعب جريان ساليانه كه در حال حاضراز سد تنظيمي زاينده رود عبور مي كند و درآينده بيشتر مي شود؛[۲]
  • گسترش فناوري طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي آبي كوچك در كشور؛[۲]
  • جايگزيني انرژي پاك برق آبي بجاي انرژي‌هاي آلاينده و تجديد ناپذير؛ و [۲]
  • اشتغال زايي. [۲]

مشخصات نيروگاه

نوع نيروگاه جرياني روزميني
تعداد واحد ۲ واحد
قدرت نصب ۴/۲۵�۲ مگاوات
هد طراحي ۸ متر
دبي طراحي هر واحد ۶۳ متر مكعب/ثانيه
نوع توربين پيت
دور توربين rpm ۱۲۴/۵
ظرفيت هر ژنراتور ۵ مگاولت‌آمپر
ولتاژ هر ژنراتور ۶/۳ كيلوولت
دور ژنراتور rpm ۷۵۰
پانويس[۴]

جستارهاي وابسته

منابع

  1. وب‌گاه خبري وزارت نيرو
  2. �طرح نيروگاه‌هاي آبي متوسط و كوچك - نيروگاه سد تنظيمي زاينده‌رود�. شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران. بازبيني‌شده در ۱۰ آوريل ۲۰۱۴.
  3. �نيروگاه تنظيمي زاينده‌رود�. شركت مشانير. بازبيني‌شده در ۱۰ آوريل ۲۰۱۴.
  4. كتابچه معرفي طرح‌هاي شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران. تهران: شركت توسعه منابع آب و نيروي ايران، ايران.
 منبع: ويكيپديا
جمعه سی یکم 5 1393 16:43

سد سيوند

از ويكي‌پديا، دانشنامهٔ آزاد

سد سيوند سدي است كه در شهرستان پاسارگاد، ۵۰ كيلومتري شهر باستاني پارسه(تخت جمشيد) و حدود ۱۰ كيلومتري پاسارگاد بر روي رودخانهٔ سيوند ساخته شده‌است.

رودخانهٔ پلوار بين اين دو محوطهٔ باستاني ثبت شده در فهرست ميراث جهاني يونسكو (تخت جمشيد و پاسارگاد) در كنار آرامگاه كوروش و در دل تنگه بلاغيجريان داد. طرح ساخت سد سيوند در سال ۱۳۶۷ تهيه شد، هر چند كه گفته مي‌شوداين طرح متعلق به رژيم پيشين ايران است. مطالعات اوليه احداث اين سد براي نخستين بار در سال ۱۳۴۹ توسط شركت مهندسين جاستين و كورتني انجام شد. پس ازآن و با گذشت ۱۸ سال شركت مهندسين مشاور سكو بازنگري و تكميل اين مطالعات را به انجام رسانيد. عمليات اجرايي تونل‌هاي انحراف توسط شركت سابير در سال۱۳۷۱ آغاز گرديد و پس از سه سال به اتمام رسيد. با پايان عمليات اجرايي تونلهاي انحراف، عمليات اجرائي بدنه سد توسط شركت پارس گرماآغاز شد.[۱] سدي خاكي با هستهٔ رسي و ۵۷ متر ارتفاع با تاجي به طول ۶۰۰ متر كه برآورد مي‌شود درياچهٔ پشت آن ۲۵۵ ميليون متر مكعب گنجايش و ۱۱ كيلومتر مربع مساحت(در شرايط معمولي) داشته باشد. با آبگيري سد سيوند، تنگه بلاغي و محوطهٔ باستاني اش به زير آب خواهد رفت. مسوؤلان هدف از ساخت اين سد را كنترل سيلاب‌هاي رودخانهٔ پلوار و آب رساني به ۹ هزار هكتار از زمين‌هاي فرودست سد در دست توابع ارسنجانذكر كرده‌اند. بخش عمدهٔ اين سد در يك سال اخير(هم‌زمان با اوج گيري اعتراض‌هاي مردمي به ساخت آن) و بنا به گفتهٔ مسوؤلان وزارت نيرو با صرف ۶۰تا ۸۰ ميليارد تومان از سرمايه‌هاي ملي ساخته شده‌است. اكنون ۱۴ سال از آغاز ساخت سد سيوند(كه بايد ۳ ساله ساخته مي‌شد) مي‌گذرد، كه با افتتاح آن در فروردين سال جاري(۱۳۸۶) توسط شخص رييس جمهوري(محمود احمدي نژاد)رسماً آب گيري شد. لازم به ذكر است هزينهٔ ساخت سد سيوند(كه بيشتر آن در يك سال اخير از سرمايه‌هاي ملي برداشت شده) به چند برابر مبلغ پيش بيني شدهدر زمان ساخت آن رسيد.

مخالفان آب گيري سد سيوند

زمزمهٔ اعتراض‌ها به آب گيري سد سيوندحدوداً از ۳ سال و نيم پيش و پيش از آبگيري به‌وسيلهٔ انتشار پيام‌هاي كوتاه و مطالب مختلفي در اينترنت آغاز شد. معترضان به آب گيري سد سيوند معتقد بودند آب گيري اين سد پيامدهاي ناگواري را براي ميراث فرهنگي و طبيعي منطقهٔ دشت پاسارگاد و تنگه بلاغيبه همراه خواهد داشت، به همين دليل خواستار آن شدند كه پيش از آب گيري اينسد، عواقب آن توسط كارشناسان برجسته و مستقل مورد ارزيابي قرار گيرد و چنانچه لازم است در اين عمل تجديد نظر به عمل آيد.

از جمله مواردي كه مخالفان آبگيري سد سيوند معتقد بودند پس از آب گيري اين سد به وقوع خواهد پيوست مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

  • آثار باستاني منطقهٔ تنگه بلاغي(تنها بخش سالم از راه شاهي، روستاهاي باستاني، كاخ داريوش هخامنشي، كارگاه‌هاي ذوب فلزات و توليد نوشيدني، گورستان اشكاني و نقاطي كه هنوز كاوش نشده‌اند) به زير آب خواهند رفت.
  • به دليل سست و آبرفتي بودن خاك منطقه پس از بالا آمدن آب‌هاي زير زميني بر اثر آبگيري سد، آثار باستاني دشت پاسارگاد(از جمله كاخ بار عام، كاخ دروازه، كاخ اختصاصي، گور كمبوجيه، تل تخت و بويژه آرامگاه كوروش كه نزديك‌ترين اثر به سد است) تخريب خواهند شد.
  • آثار باستاني پاسارگاد از جنس آهك و جذب كنندهٔ رطوبت هستند. پس تغيير آب و هواي منطقه و بالا رفتن ميزان رطوبت هوا كه به دليل آب گيري سد رخ خواهد داد، سبب نابودي بناهاي سنگي فرسودهٔ پاسارگاد و بويژه آرامگاه كوروش خواهد شد.
  • گذرگاه تاريخي عشاير(دست كم در حال حاضر ۴ ايل هنوز از آن استفاده مي‌كنند) و مراتع و محل اطراق آن‌ها در تنگه بلاغي به طور كامل به زير آب خواهد رفتو به روند زندگي مردم اين منطقه آسيب شديدي وارد خواهد شد.
  • بنابر نظريهٔ كارشناسي مژگان ميرمحمدي(متخصص زمين ريخت شناسي) پس از آبگيري سد، احتمال وقوع زلزله در اين منطقه بوجود مي‌آيد كه موجب نابودي آثار باستاني خواهد شد.
  • آسيب‌ها زيست محيطي ناشي از سد باعث مي‌شود پوشش بكر و نادر تنگه بلاغياز بين برود. همچنين بر اساس نظريه كارشناسي دكتر پيمان يوسفي آذري(مدير كل دفتر جنگل‌هاي خارج از شمال سازمان جنگل‌ها و مراتع كشور) پس از آبگيري سد، حداقل ۸۰۰۰ اصله درخت ۵۰۰ ساله و هزاران هكتار زمين مرغوب كشاورزي در پشت سد نابود خواهد شد. اين درختان به دليل خشك بودن خاك منطقه پس از آبگيري ديگر قابل احيا نيستند.
  • همچنين بدليل آبرفتي بودن خاك تنگه بلاغي و ديواره‌هاي حوزهٔ آبريزسد، مجريان ساخت سد نمي‌توانند بيش از ۱۰ تا ۱۵ متر از آن را آبگيري كنند.اين مقدار، اصطلاحاً آب مرده محسوب شده و قابل بهره برداري نيست.

معترضان به آبگيري سد سيوند در طول اين مدت بسيار تلاش كرده‌اند تا صدايخود را به گوش مسوؤلان و مردم برسانند، از جمله كارهايي در طول اين مدت درراستاي رسيدن به اين هدف انجام شده‌است مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

  • برگزاري تجمعات مختلف در مقابل ساختمان‌هاي ميراث فرهنگي، مجلس، وزارت نيرو، استانداري هاو...(مانند تجمع‌هاي ۱۸ بهمن در مقبل وزارت نيرو و ميراثفرهنگي، ۲۵ بهمن در مقابل مجلس، ۲۲ فروردين و ۱ ارديبهشت در برابر سازمان ميراث فرهنگي تهران)
  • جمع آوري امضا براي تومارهاي اعتراضي و پخش بروشورها و تراكت‌هايي در راستاي آگاه سازي مردم
  • ايجاد سايت‌ها و وبلاگ‌هاي مختلف، آگاه سازي و اطلاع رساني از طريق رسانه‌ها
  • ارسال نامه به مراجع و مسوؤلان ذي‌ربط بطور گسترده
  • طرح شكايت عليه آقايان پرويز فتاح(وزير نيرو) و اسفنديار رحيم‌مشايي (رييس وقت سازمان ميراث فرهنگي) به دليل ساخت و صدور مجوز آب گيري سد سيوند.
  • مخالفان در ادامهٔ روند پيشگيري از آب گيري سد سيوند شكايتي را طرح و تسليم مراجع قضايي نموده‌اند.

پس از طي مراحل قضايي، اكنون پرونده در شعبهٔ ۹ بازپرسي ويژهٔ كاركنان دولت در حال سپري كردن روند قانوني خود مي‌باشد. وكيل سرشناس محمد علي دادخواه پس از پيروزي در پروندهٔ جهان نما، چهارباغ و... ، وكالت شاكيان در اين پرونده را پذيرفت. وكلاي ديگر پرونده، شيرين عباديبرندهٔ جايزهٔ صلح نوبل، هاجر صباغيان و محمد رضا عظيمي مي‌باشند. هم اكنون وكلا و شاكيان در تلاش براي صدور دستور موقت توقف آبگيري تا صدور نهايي مي‌باشند. تا كنون نزيك به ۴۰۰۰ شهروند ايراني به وكلاي اين پرونده جهت پي گيري شكايت، وكالت داده‌اند.

موافقان آبگيري سيوند

با اين همه، مسوؤلان ميراث فرهنگي و وزارت نيرو معتقدند(مي گويند) خطري پاسارگاد را تهديد نمي‌كند و كاوش‌هاي آثار باستاني تنگهٔ بلاغي(نجات آثار باستاني تنگهٔ بلاغي) به پايان رسيده‌است. همچنين بعضي كشاورزان منطقهٔ ارسنجان نيز در تقابل با مخالفان تجمعي براي حمايت از آبگيري سد سيوند بر‌گزار نموده‌اند.

پي آمدهاي آبگيري و احتمال تعطيلي سد

پس از آبگيري سد تمامي پيش بيني‌هاي زيست محيطي رنگ واقعيت گرفت، درياچه بختگانخشك شد و تمامي گونه‌هايي كه در آن زندگي مي‌كردند از بين رفتند. همچنين تبديل شدن آن به نمكزار وضعيت كشاورزي در منطقه را بسيار مشكل نمود.[۲]

در همين حال پيش بيني خطر در مورد آثار باستاني و همچنين فوايد سد براي منطقه همگي غلط از آب در آمد. به دليل وجود راه‌هايي كه آب را از زير سد عبور مي‌دهند، پس از گذشت سه بهار آب بسيار اندكي در درياچه پشت سد جمع شده‌است. به دليل بي بهره بودن اين سد هم اكنون زمزمه‌هاي جدي تعطيل آن به گوش مي‌رسد.[۳][۴]

منابع

پيوند به بيرون

جمعه سی یکم 5 1393 16:40
 
 منبع: ويكيپديا
جمعه سی یکم 5 1393 16:39
انتشارات:انديشه سرا
نويسنده:مهندس حميدرضا اطهاري
موضوع:مجموعه هاي فازي،سيستم هاي فازي ،منطق فازي،آسمان خراش ها
قيمت :80000 ريال
تأليف : دكتر احمد بهشتي
مركز انتشارات دفتر تبليغات اسلامي حوزه علميه قم
قيمت :60000 ريال
ناشر:ناقوس
موضوع:گرافيك و تصوير
نويسنده:روح الله سليماني
قيمت :90000 ريال
ناشر:ناقوس
موضوع:گرافيك و تصوير
نويسنده:رضا بهكام يزدي
قيمت :160000 ريال
ناشر:ناقوس
موضوع:مهندسي عمران
نويسنده:مهندس امير رضا روحي زاده
قيمت :58000 ريال
ناشر :ناقوس
موضوع:برنامه نويسي - زبان ها و ابزارهاي برنامه نويسي
نويسنده:هاروي ديتل
مترجم:پروين صفاحي
قيمت :240000 ريال
ناشر:ناقوس
موضوع:برنامه نويسي-زبان ها و ابزارهاي برنامه نويسي
نويسنده:وحيد نصيري
قيمت :75000 ريال
موضوع:برنامه نويسي - زبان ها و ابزارهاي برنامه نويسي
نويسنده: حسن عليزاده



قيمت :49000 ريال
ناشر:ناقوس
موضوع:علوم كامپيوتر-عمومي
نوسنده:مهندس حميد رضا مقسمي
قيمت :53000 ريال
ناشر:ارديبهشت
نويسنده:مهندس مسعود محمودي
قيمت :30000 ريال
ناشر: الياس
تاليف: عليرضا اوسطي
نوبت چاپ:1
قيمت :36500 ريال
ناشر: بهجت
نويسنده: كارن هورناي
مترجم: محمد جعفر مصفا
قطع: رقعي
نوبت چاپ: 1
قيمت :27500 ريال
ناشر: گسترش علوم پايه
نويسنده: حميدرضا مقسمي
قطع: وزيري
نوبت چاپ: 3
قيمت :38000 ريال
ناشر: دانش پرور
نويسنده: مهندس محمد تقي فرامرزي
قطع: وزيري
نوبت چاپ: 4
قيمت :26000 ريال
ناشر: آينده ديگر
مترجم: داريوش فرسائي
قطع: رقعي
نوبت چاپ: 1
قيمت :37000 ريال
ناشر: علوم رايانه
نويسنده: عين الله جعفرنژاد قمي
قطع: وزيري
نوبت چاپ: 1
قيمت :40000 ريال
ناشر: ديباگران تهران
نويسنده: پويان ابوالقاسم زاده
قطع: وزيري
نوبت چاپ: 2
قيمت :21200 ريال
ناشر: متفكران
نويسنده: حسن باجي - جواد هاشمي
قطع: وزيري
نوبت چاپ: 1
قيمت :30000 ريال
ناشر: ديباگران تهران
نويسنده: عليرضا پارساي
قطع: وزيري
نوبت چاپ: 5
قيمت :12000 ريال
ناشر: ديباگران تهران
نويسنده: آرش ماهباز
قطع: وزيري
نوبت چاپ: 1
قيمت :14200 ريال
جمعه سی یکم 5 1393 14:47
X