قانون اجازه وصول جريمه تأخير تأديه صورتحساب هزينه حمل كالا به وسيله
شركت سهامي راهآهن جمهوري اسلامي‌ايران

ماده واحده - در مواردي كه كرايه و ساير هزينه‌هاي حمل و نقل بصورت اعتباري باشد، شركت سهامي راهآهنجمهوري اسلامي ايران مكلف‌است ضمن قرارداد شرط كند كه در صورت عدم پرداخت صورتحساب در موعد مقرر (‌يكماه) طرف قرارداد ملزم به پرداخت جريمه نقدي (‌به شرح‌جدول ذيل) به حساب راهآهن باشد.



‌رديف

زمان پرداخت

كرايه ميزان كرايه لازم


۱

از يك ماه تا سه ماه

۱۵ درصد كرايه مبنا به نسبت زمان + كرايه مبنا


۲

از سه ماه تا شش ماه

۲۰ درصد كرايه مبنا به نسبت زمان + كرايه مبنا


۳

از شش ماه تا نه ماه

۲۵ درصد كرايه مبنا به نسبت زمان + كرايه مبنا



۴

از نه ماه تا دوازده ماه

۳۰ درصد كرايه مبنا به نسبت زمان + كرايه مبنا




تبصره ۱- در صورت اعمال هريك از رديفهاي فوق زمان از ابتداي زمان حمل و صدور صورتحساب از جانب راهآهن تا زمان پرداخت كرايه‌محاسبه خواهد شد.

تبصره ۲- در صورت پرداخت كرايه بعد از يكسال همواره كرايه براساس ۳۰ درصد افزايش ساليانه محاسبه خواهد شد.

قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و دو تبصره در جلسه علني روز يكشنبهمورخ يازدهم خرداد ماه يكهزار و سيصد و هفتاد و شش مجلس شوراي اسلامي تصويب و در تاريخ ۲۱/۳/۱۳۷۶ به تأييد شوراي نگهبان رسيده است.

رئيس مجلس شوراي اسلامي- علي اكبر ناطق نوري

 منبع: بانك قوانين
يکشنبه دوم 6 1393 23:30
 

ماده واحده - لايحه موافقتنامه بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت تركمنستان در خصوص ارتباط بين‌المللي راهآهن مشتمل بر يك مقدمه ‌و (۱۱) ماده بشرح پيوست تصويب و اجازه مبادله اسناد آن داده مي‌شود

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحيم
‌موافقتنامه بين دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت تركمنستان
درخصوص ارتباط بين‌المللي راهآهن

دولت جمهوري اسلامي ايران و دولت تركمنستان كه از اين پس در اين موافقتنامه طرفين ناميده خواهند شد، براساس روابط و دوستي ديرين، حسن‌ تفاهم، حسن همجواري و همكاري سودمند متقابل،
‌با اهميت دادن به هماهنگي فعاليتهاي حمل و نقل راهآهن دو كشور،
‌با تمايل به تامين ارتباط بين‌المللي راهآهن بين دو كشور و همچنين ترانزيت از طريق قلمرو يكديگر به كشورهاي ثالث،
به شرح زير توافق نمودند:

ماده ۱ - طرفين موافقت نمودند با هدف انجام حمل و نقل بين‌المللي مسافر و كالا بين كشورهاي خود ارتباط مستقيم راهآهني برقرار نمايند.

ماده ۲ - طرفين موافقت نمودند نسبت به پذيرش و ارائه خدمات مربوط بهمسافر و كالا، از جمله ترانزيت هنگام انجام عمليات حمل و نقل راهآهني ‌بين دو كشور اقدام نمايند.
‌پرداختهاي مربوط به خدمات برطبق تعرفه‌هايي كه در قلمرو دو كشور معتبر است صورت خواهد گرفت . ثبت رسمي اسناد، انجام حمل و نقل بار با‌راهآهن و واگن و نحوه استفاده از راهآهن و واگن و ترتيب حمل و نقل مسافر طبق موافقتنامه‌هاي دوجانبه بين دستگاههاي ذيربط طرفين تنظيم خواهد‌شد.

ماده ۳ - طرفين موافقت نمودند به موقع در جهت تأمين وسايط نقليه راهآهني و خدمات مسافري به لحاظ مبادلات تجاري خارجي و بار ترانزيتي كه به‌پايانه‌هاي راهآهني مي‌رسند اقدام نمايند و آنها را براي مقاصد بعدي مطابق با قواعد بين‌المللي حمل و نقل معتبر در قلمرو كشور ذيربط اعزام نمايند.

ماده ۴ - طرفين موافقت نمودند كه در زمينه نظارتهاي بهداشتي، گمركي ومرزي هنگام عبور و مرور مسافر و بار مفاد موافقتنامه‌ها يا كنوانسيونهاي ‌بين‌المللي كه دو دولت عضو آن هستند رعايت شود و درصورت بروز هرگونه مساله‌اي كه در اين موافقتنامه و يا كنوانسيونهاي بين‌المللي مورد حكم‌قرارنگرفته، قوانين و قواعد جاري در قلمرو كشورهاي طرفين اعمال شود.

ماده ۵ - طرفين موافقت نمودند كه براساس موافقتنامه‌هاي في‌مابين، نهادهاي ذيصلاح هر طرف در قلمرو طرف مقابل، نمايندگان، شعبات و بنگاههاي‌ خود را جهت تنظيم امور مسافرين و حمل و نقل بار تاسيس نمايند. فعاليتهاي اين نمايندگان، دفاتر و بنگاهها تابع قوانين و مقررات جاري در قلمرو‌دولت طرف مقابل مي‌باشد.

ماده ۶ - هر يك از طرفين بايستي با مسافر و كالاهاي طرف ديگر به نحوي كه با مسافر و كالاي خود رفتار مي‌نمايند عمل كنند. اين نحوه رفتار شامل‌دسترسي آزاد به نقاط مقصد، تامين فضا براي بارهاي موجود در پايانه‌ها،تخليه و بارگيري آنها، سوار و پياده شدن مسافرين، استفاده از خدمات مرتبط با‌ارتباط بين‌المللي راهآهني مي‌باشد.

ماده ۷ - نهادهاي ذيصلاح طرفين كه مسوول نظارت بر اجراي اين موافقتنامه مي‌باشند به اين شرح مي‌باشند:
‌از طرف دولت تركمنستان - اداره راهآهن تركمنستان
‌از طرف دولت جمهوري اسلامي ايران - راهآهن جمهوري اسلامي ايران.

ماده ۸ - طرفين موافقت مي‌نمايند با حفظ اولويت براي توسعه منسجم حمل و نقل راهآهني، تحقيقات علمي و ساير اقدامات لازم در اين زمينه و نيز‌آموزش و آموزش اضافي كاركنان حمل و نقل راهآهني اقدام نمايند.
‌طرفين نهادهاي ذيصلاح خود را مسوول تنظيم و تصويب برنامه‌ها و شرايط همكاري ياد شده و اجراي آنها مي‌نمايند.

ماده ۹ - تمامي اختلافات ناشي از تفسير يا اجراي اين موافقتنامه بايستي توسط نهادهاي ذيصلاح طرفين و براساس مشورت و مذاكره حل و فصل‌شود، چنانچه نهادهاي ذيصلاح در خصوص موارد مورد اختلاف به توافق نرسند، موضوع توسط طرفين مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

ماده ۱۰ - مفاد اين موافقتنامه ناقض حقوق هر طرف از نظر اتخاذ و اجراي اقدامهاي لازم براي حفظ امنيت ملي، نظم عمومي، بهداشت و اصول اخلاق‌اجتماعي و منافع اقتصادي آن طبق قواعد حقوق بين‌الملل و حقوق ملي آن دولت نمي‌باشد.

ماده ۱۱ - اين موافقتنامه با توافق طرفين قابل اصلاح و تغيير مي‌باشد. تمامي اصلاحات اين موافقتنامه بايستي به صورت پروتكلهاي جداگانه ثبت شود‌كه بخشهاي لاينفك اين موافقتنامه را تشكيل خواهند داد.
‌اين موافقتنامه در تاريخ ۲۵ بهمن ماه ۱۳۷۵ هجري شمسي (‌مطابق با سيزدهم فوريه ۱۹۹۷ ميلادي) در دو نسخه به زبانهاي فارسي، تركمني، روسي و‌انگليسي در تهران به امضاء رسيد و هر دو نسخه داراي اعتبار يكسان است. چنانچه در تفسيرمتن موافقتنامه اختلاف نظري بروز نمايد نسخه انگليسي‌معتبر خواهد بود.
‌از طرف _ از طرف
دولت جمهوري اسلامي ايران _ دولت تركمنستان

قانون فوق مشتمل بر ماده واحده منضم به متن موافقتنامه شامل مقدمه ويازده ماده در جلسه علني روز چهرشنبه مورخ پانزده مرداد ماه يكهزار و سيصد و هفتاد و شش مجلس شوراي اسلامي تصويب و در تاريخ ۲۶/۵/۱۳۷۶ به تأييد شوراي نگهبان رسيده است.

رئيس مجلس شوراي اسلامي- علي اكبر ناطق نوري

 منبع: بانك قوانين
يکشنبه دوم 6 1393 23:28
 

‌قانون اصلاح قانون ايمني راهها و راهآهن

ماده ۱ - متون زير به عنوان تبصره‌هاي (۳)، (۴) و (۵) به ماده (۶) قانون ايمني راهها و راهآهن مصوب ۱۳۴۹.۴.۷ افزوده مي‌شود:
‌تبصره ۳ - دادگاه با درخواست وزارت راه و شهرسازي در خصوص ميزان خسارت و هزينه‌ها، خارج از نوبت به موضوع رسيدگي و رأي مقتضي صادر‌خواهد نمود.
‌تبصره ۴ - مأموران مربوط در وزارت راه و شهرسازي و راهآهن و مأموران نيروي انتظامي موظفند ضمن مراقبت به محض مشاهده وقوع تجاوز به راهها و‌راهآهنو حريم آنها مراتب را به مراجع صالح جهت اقدام لازم اطلاع دهند. مأمور يا مسئول ياد شده در صورت تسامح به مجازات مربوط محكوم‌خواهد شد.
‌تبصره ۵ -برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه حداقل تا شعاع پانصد (۵۰۰) متر از بالادست و يك كيلومتر از پايين دست پلها ممنوع است و متخلفان‌به مجازات مربوط محكوم خواهند شد.

ماده ۲ - متن زير به عنوان ماده (۷) به قانون ياد شده اضافه و شماره مواد بعدي به ترتيب به (۸) تا (۱۶) اصلاح مي‌گردد:
‌ماده ۷ - ريختن زباله، نخاله، مصالح ساختماني، روغن موتور و نظاير آن و يا نصب و استقرار تابلو يا هر شيئي ديگر در راهها و راهآهنو حريم قانوني‌آنها در داخل يا خارج از محدوده قانوني شهرها و همچنين هر گونه عمليات كه موجب اخلال در امر تردد وسايل نقليه مي‌شود و نيز ايجاد راه دسترسي‌ممنوع است.
‌تبصره۱ - مرتكبان جرايم بالا علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از سه ماه تا دو سال محكوم و چنانچه تخريبي صورت نگرفته باشد مرتكب يا‌مرتكبين، حسب موردضمن رفع موانع و رفع تجاوز و جبران خسارت وارده به يك ماه تا شش ماه حبس ويا پرداخت جزاي نقدي از پانصدهزار (۰۰۰۵۰۰) تا پنج ميليون (۰۰۰ ۰۰۰ ۵) ريال محكوم خواهند شد. در مورد اخير با جبران خسارت تعقيب موقوف خواهد شد.
‌تبصره ۲ - ايجاد راه دسترسي به حريم و گذرگاه مناسب، درختكاري و عبور دادن تأسيسات از عرض راه و راهآهن و نصب تابلو در حريم آنها با اجازه‌وزارت راه و شهرسازي مجاز است.
در موارد اضطراري به منظور ترميم تأسيسات عمومي كه از عرض راه عبور نموده است دستگاه مربوط با كسب موافقت‌وزارت راه و شهرسازي و ضمن رعايت كليه نكات ايمني اقدام خواهد نمود.
‌تبصره ۳ - وزارت راه و شهرسازي مكلف است نسبت به برآورد هزينه و خسارت وارده به راههاو حريم آنها و ابنيه فني و علائم و تأسيسات و تجهيزات‌ايمني كه در اثر برخورد وسائط نقليه و يا عبور بارهاي ترافيكي و لوله‌هاي آب، گاز، فاضلاب وكابل برق و مخابرات و غيره و هر گونه عملياتي كه منجر‌به بروز هزينه و خسارت گردد، اقدام و مبالغ دريافتي را به حساب خزانه واريز و صددرصد (۱۰۰%)آنرا به منظور ايمن سازي راهها به مصرف برساند.

‌ماده ۳ - متن زير به عنوان تبصره (۲) به ماده (۱۲) قانون ياد شدهافزوده مي‌شود و تبصره ذيل آن به تبصره (۱) تغيير مي‌يابد:
‌تبصره ۲ - حسب درخواست شركت راهآهنجمهوري اسلامي ايران، مرجع قضايي صالح دستور لازم را مبني بر همكاري و نظارت مأموران نيروي‌انتظامي با آن شركت جهت ايجاد نظم به منظور انسداد محلهاي تردد غيرمجاز صادر مي‌كند.

ماده ۴ - ماده (۱۴) قانون ياد شده به صورت زير اصلاح مي‌شود:
‌ماده ۱۴ - وزارت راه و شهرسازي مكلف است هنگام ايجاد راههاي جديد و راهآهن، گذرگاههاي ضروري و مجاري لازم را درنظر گرفته و موجبات ارتباط‌ دو طرف راه احداثي را به نحو مقتضي فراهم كند. وزارت پست و تلگراف و تلفن در مورد فراهم نمودن امكانات ارتباطي و وزارت نيرو در مورد تأمين ‌روشنايي راهها مكلفند حسب اعلام وزارت راه و شهرسازي و در چهارچوب مقررات موجود اقدام كنند.

ماده ۵ - متن زير و تبصره‌هاي آن به عنوان ماده (۱۷) به قانون ياد شده افزوده مي‌شود:
‌ماده ۱۷ - ايجاد هر گونه ساختمان و ديوار كشي و تأسيسات به شعاع صد (۱۰۰) متر از انتهاي حريم راهها و حريم راه آهن‌هاي كشور و در طول كنار‌گذرهايي كه وزارت راه و شهرسازي احداث نموده يا مي‌نمايد و يا مسئوليت نگهداري آنرا به عهده دارد بدون كسب مجوز از وزارت مذكور ممنوع مي‌باشد.
‌وزارت راه و شهرسازي موظف است در مورد متخلفان برابر تبصره (۱) ماده (۶) قانون ايمني راهها و راهآهن اقدام كند.
‌با تصويب اين ماده تبصره ذيل ماده (۱۵) لغو مي‌گردد.
‌تبصره ۱ - وزارت راه و شهرسازي مكلف است نوع كاربري زمينهاي اطراف راهها و راه آهن‌هايكشور به عمق صد (۱۰۰) متر را بعد از حريم قانوني آنها‌تهيه و به تصويب هيأت وزيران برساند و از متقاضياني كه برحسب ضرورت وفق ماده (۱۵) همين قانون نياز به احداث مستحدثاتي در حد فاصل فوق‌را داشته باشند وجوهي را براساس آيين نامه‌اي كه به تأييد هيأت وزيران مي‌رسد اخذ و به حساب خزانه واريز و صددرصد (۱۰۰%) آنرا به منظور ايمن‌سازي راهها به مصرف برساند.
‌تبصره ۲ - نظارت بر امر ساخت و ساز در حاشيه راهها و راه آهن‌ها تا شعاع صد (۱۰۰) متر از منتهي اليه حريم قانوني آنها توسط وزارت مذكور اعمال‌مي‌شود.
‌بهوزارت ياد شده اجازه داده مي‌شود به منظور ايجاد هماهنگي براساس موارد موضوع تبصره (۱) همين ماده نسبت به صدور مجوز ايجاد مستحدثات‌به متقاضيان اقدام نمايد. بديهي است متقاضيان بايد ساير مجوزهاي لازم را از مراجع مربوطاخذ نمايند.
‌تبصره ۳ - ايجاد تأسيسات عمومي نظير خطوط آب ، برق، فاضلاب، نفت، گاز، مخابرات و نظاير آنها با رعايت مسائل فني و ايمني مربوط به هر يك،‌تابع آيين نامه‌اي است كه ظرف سه ماه از تصويب اين قانون به پيشنهاد وزير راه و شهرسازي به تصويب هيأت وزيران خواهد رسيد.

‌ماده ۶ - متن زير به عنوان ماده (۱۸) به قانون ايمني راهها و راهآهن افزوده مي‌شود:
‌ماده ۱۸ - وزارت جهاد سازندگي همچنان عهده‌دار وظايف مربوط به برنامه‌ريزي، احداث، نگهداري و مرمت راههاي روستايي بوده و با متجاوزين به‌حريم راههاي روستائي برابر ماده (۶) همين قانون و تبصره‌هاي ذيل آن اقدام خواهد نمود.

ماده ۷ - متن زير به عنوان ماده (۱۹) به قانون ياد شده اضافه مي‌شود:
‌ماده ۱۹ - وزارتخانه‌هاي راه و شهرسازي و جهاد سازندگي مكلفند علائم افقي و عمودي و تجهيزات ايمني لازم را در طول هر يك از راههاي مربوط‌ مشخص و در محلهاي مورد نياز نصب و اجراء نمايند.
‌تبصره - وزارتخانه‌هاي مذكور مكلفند براي انجام عمليات احداث و مرمت و يا نگهداري راههايمربوط علائم ايمني لازم را نصب نمايند چنانچه براثر‌كوتاهي در بكار بردن علائم ياد شده خسارتي به اشخاص (‌حقيقي يا حقوقي) وارد شود هر يك از وزارتخانه‌هاي ياد شده حسب مورد موظف است از‌مطالبات پيمانكار يا اعتبارات جاري و عمراني وزارتخانه ، خسارت وارده را پرداخت نمايد و چنانچه مأموران دولت يا پيمانكاران مرتكب تقصير شده‌باشند ، دولت خسارت پرداخت شده را از آنها استيفاء خواهد نمود.
‌ضمناً در كليه مواد مربوط به قانون ايمني راهها و راهآهن مصوب ۱۳۴۹.۴.۷ و اصلاحات بعدي آن عبارات ذيل جايگزين مي‌گردد:
- به جاي كلمه ‌شاهراه عبارت ‌آزاد راه جايگزين مي‌شود.
- به جاي عبارت ‌وزارت راه عبارت ‌وزارت راه و شهرسازي جايگزين مي‌گردد.
- به جاي عبارت ‌معاونين راهداري و حمل و نقل جاده‌اي عبارت ‌معاونين راهداري و حمل و نقل جاده‌اي و پايانه‌ها جايگزين مي‌شود.
- به جاي عبارت ‌كميسيونهاي راه و دارائي مجلسين عبارت ‌كميسيون مسكن و شهرسازي و راه و ترابري و كميسيون امور اقتصادي و دارائي و‌تعاون مجلس شوراي اسلامي جايگزين مي‌گردد.

قانون فوق مشتمل بر هفت ماده در جلسه علني روز يكشنبه مورخ يازدهم ارديبهشت ماه يكهزار و سيصد و هفتاد و نه مجلس شوراي اسلامي تصويب و در تاريخ ۲۱/۲/۱۳۷۹ به تأييد شوراي نگهبان رسيده است.

رئيس مجلس شوراي اسلامي – علي اكبر ناطق نوري

 منبع: بانك قوانين
يکشنبه دوم 6 1393 23:27
 

قانون الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به پروتكل‌مورخ ۱۳/۳/۱۳۷۸ (‌سوم ژوئن ۱۹۹۹) حاوي‌اصلاحات كنوانسيون حمل و نقل بين‌المللي راه آهن(COTIF) مورخ ۱۹/۲/۱۳۵۹ (۹ مه ۱۹۸۰)

ماده واحده - به دولت جمهوري اسلامي ايران اجازه داده مي‌شود با رعايت اصل ‌يكصد و سي ونهم (۱۳۹) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران در ارجاعبه داوري به‌پروتكل مورخ ۱۳/۳/۱۳۷۸ (‌سوم ژوئن ۱۹۹۹) حاوي اصلاحات كنوانسيون حمل و نقل ‌بين‌المللي راه آهن (COTIF) مورخ ۱۹/۲/۱۳۵۹ (۹ مه ۱۹۸۰) به همراه متن اصلاح شده‌ خود كنوانسيون كوتيف مصوب ۱۳۵۹ (۱۹۸۰) به شرح پيوست ملحق شود و اسناد‌مربوط را تسليم نمايد.

قانون فوق مشتمل بر ماده واحده منضم به متن پروتكل، حاوي اصلاحات ‌كنوانسيون حمل و نقل بين‌المللي راهآهن (COTIF) به همراهمتن اصلاح شده خود ‌كنوانسيون كوتيف مصوب ۱۳۵۹ (۱۹۸۰) مصوب مورخ ۲۹/۲/۱۳۸۱مجلس شوراي‌اسلامي كه مواد (۱۲)، (۱۶)، (۲۵)، (۳۷)، (۴۸)، (۴۹) و (۶۰) آن مورد اختلاف مجلس‌شوراي اسلامي و شوراي نگهبان قرار گرفته، در اجراي اصل يكصد و دوازدهم قانون‌اساسي در جلسه مورخ ۱۴/۱۰/۱۳۸۱ مجمع تشخيص مصلحت نظاممطرح و نظر‌مجلس عيناً به تصويب رسيده است.

رئيس مجلس شوراي اسلامي- مهدي كروبي

 منبع: بانك قوانين
يکشنبه دوم 6 1393 23:24
 

قانون عضويت دولت جمهوري اسلامي ايران در اتحاديه تعرفه‌اي حمل و نقل بار با راهآهن اروپا ـ آسيا

ماده واحده ـ به دولت اجازه داده مي‌شود در «اتحاديه تعرفه‌اي حمل و نقل بار با راهآهناروپا ـ آسيا» به شرح اساسنامه پيوست عضويت يابد و نسبت به پرداخت حق عضويت مربوط اقدام نمايد. تعيين و تغيير دستگاه اجرائي طرف عضويت بر عهده دولت است.

تبصره ـ در اجراي اساسنامه ضميمه اين قانون رعايت اصول هفتاد و هفتم(۷۷) و يكصد و سي و نهم (۱۳۹) قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران الزامي‌است.

اساسنامه اتحاديه تعرفه‌اي حمل و نقل بار با راهآهن اروپا ـ آسيا

ماده ۱ـ اعضاء اتحاديه تعرفه‌اي
۱ـ شركتهاي ريلي زير كه از اين پس «شركتهاي ريلي عضو» خوانده مي‌شوند به ترتيب حروف الفباي علامت اختصاري آنها، اتحاديه تعرفه‌اي اروپا ـ آسيا (ت.اي.آ) (يو.آي.سي) شماره ۹۲۹۱۰۰ (اتحاديه) براي حمل و نقل بار در شبكه ريلي را براساس شرايط مندرج در اين اساسنامه تشكيل مي‌دهند:
۱ـ راهآهن دولت بلغارستان
۲ـ راهآهن مقدونيه
۳ـ راهآهن حجاز
۴ـ شركت ملي حمل و نقل ريلي بار
۵ـ راهآهن سوريه
۶ـ راهآهن يونان
۷ـ راهآهن آلباني
۸ـ راهآهن عراق
۹ـ راهآهن صربستان
۱۰ـ راهآهن جمهوري اسلامي ايران
۱۱ـ بهره‌برداري راهآهن دولت جمهوري تركيه
۱۲ـ راهآهن جمهوري صربستان ـ مونته نگرو
۱۳ـ راهآهن فدراسيون بوسني ـ هرزگوين.
۲ـ امكان عضويت براي ساير شركتهاي ريلي در اتحاديه وجود دارد مشروط بر آن كه شركتهاي ريلي مزبور، مقررات اين اساسنامه و تعرفه اتحاديه حمل‌ونقل بار با راهآهن اروپاـ آسيا (ت.اي.آ) شماره۹۲۹۱۰۰ را بپذيرند.

ماده ۲ـ اهداف اتحاديه
ارتقاء همكاري بين اعضاء اتحاديه در خصوص حمل و نقل بار در راستاي اهداف زير، مدنظر اين اتحاديه مي‌باشد:
ـ توسعه عبور و مرور ريلي بين كشورهاي عضو و گذر (ترانزيت) ريلي توسط اين كشورها؛
ـ رويارويي رقابتي با ساير شيوه‌هاي حمل و نقلي و كسب سهام جديدي از بازار حمل و نقل؛
ـ بهبود كيفيت حمل و نقل بار در راهآهن؛
ـ اعمال سياست تجاري مدرن و منعطف، قابل فهم و قابل قبول براي مشتريان و شركتهاي ريلي عضو.

ماده ۳ـ چهارچوب حقوق عمومي
۱ـ حقوق حمل و نقل قابل اجراء درحمل و نقلهاي مزبور، مقررات كوتيف ۱۹۹۹ميلادي (۱۳۷۸هجري‌شمسي) و اسناد اجرايي كارگروه بين المللي حمل و نقل ريلي (سي.آي.تي) مي‌باشد.
۲ـ حمل و نقل‌ها از مبدأ يا به مقصد كشورهاي مستقل مشترك‌المنافع و بعد از آن،با ارسال مجدد انجام مي¬گيرد و تغيير حقوق حمل‌ونقل (اس.ام.جي.اس/كوتيف) وبالعكس در ايستگاههاي مرزي مربوط بلغارستان، ايران و تركيه انجام مي‌پذيرد. در نقاط مرزي راهآهن روماني با راهآهنهاي مولداوي و اكراين، مقررات مشترك پيش‌بيني شده در موافقتنامه‌هاي دوجانبه اجرائي بين روماني و اين سازمانهاي ريلي اعمال مي‌شود.
۳ـ ارتباطات بين شركتهاي ريلي عضو از طريق مقررات كوتيف ۱۹۹۹ ميلادي (۱۳۷۸هجري‌شمسي)، دستورالعملهاي كارگروه بين المللي حمل و نقل ريلي (سي.آي.تي) وفيشهاي اتحاديه بين المللي راه آهنها (يو.آي.سي) تنظيم مي‌گردد.

ماده ۴ـ مديريت اتحاديه
۱ـ مديريت و هماهنگي امور اتحاديه بر عهده شركت ريلي سرپرست است.
۲ـ شركتهاي عضو به نوبت و به ترتيب حروف الفبايي علامت اختصاري آنها بر اساس الفباي لاتين براي دوره‌اي سه ساله، سرپرستي اتحاديه را بر عهده مي‌گيرند. امكان تمديد حكم سرپرستي يك شركت ريلي به شرط توافق كليه شركتهايريلي عضو، وجود دارد.
۳ـ زبان فرانسوي، زبان كاري اتحاديه بوده و مكاتبات مربوط به تعرفه(ت.اي.آ) به اين زبان خواهد بود. اجلاسها نيز به زبان فرانسوي برگزار خواهد شد.
۴ـ شركت ريلي سرپرست، وظايف زير را بر عهده دارد:
الف ـ برگزاري اجلاسهاي گروههاي كاري و كنفرانسهاي ساليانه اتحاديه و رياست آنها
ب ـ نظارت بر نگارش و توزيع صورتجلسات به تمامي شركتهاي ريلي عضو اتحاديه
پ ـ تدوين و توزيع اصلاحيه‌هاي تعرفه‌اي
ت ـ دريافت و بررسي تقاضاهاي مربوط به اصلاح تعرفه (ت.اي.آ) و پيگيري روند همسويي تدريجي در جنبه‌هاي مختلف
ث ـ تهيه و تدوين تعرفه (ت.اي.آ) و انتشار آن به زبان فرانسوي و به شكل دوزبانه (زبان ملي و زبان فرانسوي) و ارسال آن از طريق رايانامه (ايميل) بهشركتهاي ريلي عضو
ج ـ تهيه و تدوين گزارش فعاليت اتحاديه و ارائه آن در اجلاس ساليانه
چ ـ نمايندگي اتحاديه در مذاكرات يا اجلاسهاي ديگري كه با ساير شركتهاي ريلي يا اتحاديه‌ها برگزار مي¬شود.

ماده ۵ ـ اركان اتحاديه
۱ـ گروه كاري
الف ـ گروه كاري،طبق مقررات، متشكل از كارشناسان شركتهاي ريلي عضو بوده و اساساً دو بار درسال به نوبت و به ترتيب حروف الفباي علامت اختصاري شركتهاي ريلي در كشورهاي عضو برگزار مي‌گردد.
ب ـ اجلاسهاي گروه كاري اصولاً با شركت يا با نمايندگي اكثريت ساده اعضاء (نصف +۱) برگزار مي‌شود. چنانچه اين اكثريت به حدنصاب نرسد، اجلاس مي‌تواند برگزار شود و شركت‌كنندگان منحصراً مي‌توانند پيشنهادها و تصميمهايي را كه طبق مفاد بند (۵) اين ماده تصويب خواهند شد، مكتوب نمايند.
پ ـ گروه كاري وظايف زير را بر عهده دارد:
ـ تحليل پيشنهادهاي شركتهاي ريلي عضو درخصوص اصلاح اساسنامه و تعرفه اتحاديه
ـ تهيه تغييرات قابل انجام در اساسنامه و در تعرفه اتحاديه و تصميمهاي قابل ارائه به اجلاس ساليانه كميسيون اداري
ـ درج اصلاحات تعرفه‌اي قابل اجراء در تعرفه اتحاديه تا زمان برگزاري اجلاس ساليانه كميسيون اداري
۲ـ كميسيون اداري
الف ـ كميسيون اداري اتحاديه طبق مقررات، متشكل از مديران صلاحيتدار راهآهنهايعضو بوده و اجلاس ساليانه خود را به‌طور منظم پس از اجلاس گروه كاري تعرفهبرگزار مي‌نمايد. اين كميسيون وظيفه تحليل و تصويب تغييرات پيشنهادي گروه كاري را كه بايد در اساسنامه و تعرفه اتحاديه آورده شوند و نيز اتخاذ تصميمهاي لازم را برعهده دارد.
ب ـ اجلاسهاي ساليانه كميسيون اداري اصولاً به نوبت و به ترتيب حروف الفبايي علامت اختصاري شركت ريلي در كشورهاي عضو برگزار مي‌شود.
پ ـ شركت ريلي سرپرست يا يكي از شركتهاي ريلي عضو، با ارسال درخواستي به شركت ريلي سرپرست مي‌توانند اجلاس فوق‌العاده كميسيون اداري را برگزار نمايند.
ت ـ اجلاسهاي كميسيون اداري اصولاً با شركت يا با نمايندگي دوسوم شركتهاي ريلي برگزار مي‌شود. چنانچه اين اكثريت به حد نصاب نرسد، اجلاس برگزار خواهدشد و برگزاركنندگان تنها پيشنهادهاي مربوط به تصميمهايي را كه براساس مفاد بند (۵) اين ماده تصويب خواهند شد، مكتوب مي‌نمايند.
۳ـ شركتهاي ريلي عضو ملزم به شركت در امور اجلاس اتحاديه مي‌باشند. چنانچه يك شركت ريلي عضو نتواند در امور فوق شركت نمايد بايد در اسرع وقت شركت ريلي سرپرست را مطلع نمايد. يك شركت ريلي ديگر عضو مي‌تواند به شرط موافقت و ارائه اجازه‌نامه كتبي به شركت ريلي سرپرست، به نمايندگي از طرف شركت ريلي عضو ديگر در اجلاس شركت نمايد. هر شركت ريلي حاضر در اجلاس يا نماينده شركت ريلي ديگر، از حق دادن يك رأي برخوردار مي‌باشد. يك شركت ريلي مي‌تواند نمايندگي دو شركت ريلي ديگر عضو را داشته باشد.
۴ـ شركت ريلي سرپرست، دعوتنامه و دستور جلسه موقت اجلاسهاي گروه‌كاري يا كميسيون اداري را حداقل سي روز قبل از تاريخ پيشنهادي اجلاس ارسال مي‌نمايد. شركتهاي ريلي مي‌توانند پيشنهادهاي خود را در مورد موضوعات قابل بحث در اجلاس، حداقل پانزده روز قبل از تاريخ اجلاس به شركت ريلي سرپرست و ساير شركتهاي ريلي عضو ارسال نمايند. دستور جلسه پس از آغار كار اجلاس مربوط به عنوان دستور كار نهائي مصوب محسوب خواهد شد.
۵ ـ كليه تصميمها در:
ـ كميسيون اداري بعد از أخذ رأي موافق دوسوم شركتهاي ريلي عضو، طي‌جلسه تصميم¬گيري، تصويب مي‌شوند. در صورت برگزاري اجلاس با شركت و نمايندگي حداقل دوسوم شركتهاي ريلي عضو، شركت‌ريلي سرپرست، پيشنهادهاي شركت‌كنندگان را به ساير اعضاء اتحاديه ارسالخواهد نمود و اين اعضاء ملزم به ارسال رأي كتبي خود طي چهل روز هستند. پس از اتمام مهلت مزبور، پيشنهادهاي مربوط از طرف شركتهاي ريلي عضو كه رأي خودرا اعلام نكرده‌اند، تلويحاً به عنوان پيشنهادهاي تصويب‌شده، تلقي خواهند شد.
ـ در گروه كاري، با اكثريت ساده تصويب مي‌شوند. در صورت برگزاري اجلاس با شركت و نمايندگي حداقل شركتهاي ريلي عضو، شركت ريلي سرپرست، پيشنهادهاي شركت‌كنندگان را به ساير اعضاء اتحاديه ارسال خواهد نمود و اين اعضاء ملزم به ارسال رأي كتبي خود طي چهل روز مي‌باشند. پس از اتمام اين مهلت، پيشنهادهاي مربوط از طرف شركتهاي ريلي عضو كه رأي خود را اعلام نكرده‌اند، تلويحاً به عنوان پيشنهادهاي تصويب‌شده، تلقي خواهند شد.
۶ـ در صورت پيش آمدن وضعيت فوق‌العاده، شركت ريلي سرپرست مي‌تواند استثنائاً، پيشنهاد راهحل را بدون برگزاري اجلاس كميسيون اداري به رأي بگذارد. شركت ريلي سرپرست بايد در نامه رسمي، مدت زماني را براي پاسخگويي تعيين ‌نمايد. عدم پاسخگوييبه منزله رأي مثبت مي‌باشد.
۷ـ كميسيون اداري مي‌تواند درصورتي كه وضعيت فوق‌العاده‌اي پيش آيد و به‌منظور تسهيل و توسعه حمل و نقل بين‌المللي ريلي بار از روند پيش‌بيني شده در اساسنامه عدول نمايد.
۸ ـ تصميمهاي اجلاسهاي اتحاديه از تاريخ اتخاذ آن لازم‌الاجراء مي‌گردند.

ماده ۶ ـ تدوين تعرفه، مقررات پايه
۱ـ شركتهاي ريلي عضو، تعرفه بين‌المللي حمل و نقل بار با راهآهن اروپا ـ آسيا (ت.اي.آ) ـ (يو.آي.سي) به شماره ۰۰ ۹۲۹۱ را تدوين مي‌كنند.
۲ـ ساختار و اصول (ت.اي.آ) بر پايه مقررات فيش (يو.آي.سي ـ۲۱۱) بوده و از قواعد رقابت آزاد را پيروي مي كند.
۳ـ تعرفه و پيوستهاي آن به زبان فرانسوي بوده و هر شركت ريلي عضو ملزم بهانتشار آن به زبان ملي خود مي‌باشد. شركت‌ريلي سرپرست، چاپ نسخه اصلي تعرفه را به زبان فرانسوي يا حداقل، چاپ دو زبانه (فرانسوي/ زبان ملي) را برعهده دارد تا نسخة اصلي در دسترس تمامي شركتهاي ريلي عضو قرار گيرد.
۴ـ روندهاي قانوني معتبر در هر كشور براي چاپ و انتشار تعرفه‌ها جهت اعمال آنها توسط هر شركت ريلي عضو تداوم خواهد داشت و بايد توسط ساير شركتهاي ريلي عضو اتحاديه نيز لحاظ گردند.
۵ ـ تعرفه‌ها و پيوستهاي آن به اتفاق آراء در اجلاس ساليانه يا اجلاسهاي ويژه شركتهاي ريلي عضو تصويب مي‌شوند.
۶ ـ اصلاحات تعرفه و پيوستهاي آن به صورت اصلاحيه اعلام مي‌شود.

ماده ۷ـ اصلاحات تعرفه‌اي
۱ـ شركتهاي ريلي مي‌توانند درخواست اصلاح مقررات تعرفه‌اي را طي سال، ارسال نمايند.
۲ـ پيشنهاد يك شركت ريلي عضو در خصوص اصلاح تعرفه به شركت ريلي سرپرست اعلام خواهد شد و شركت مزبور آن را پس از تجزيه و تحليل، طي ده روز، به ساير شركتهاي ريلي عضو اتحاديه ارسال خواهد نمود. اصلاحات داده‌هاي شركتهايريلي ديگر، زماني محقق مي‌گردد كه كليه شركتهاي ريلي مورد نظر موافقت خود را اعلام نمايند. در اين صورت پيشنهاد بايد حداقل طي چهل و پنج روز پيش از تاريخ لازم¬الاجراء شدن آن، به شركت ريلي سرپرست تسليم شود تا بتوان موافقتشركتهاي ريلي مربوط را در اجلاس يا از طريق پست عادي، پست الكترونيك يا دورنگار كسب نمود.
۳ـ شركت ريلي سرپرست، اصلاحات و مكملهاي مصوب را حداكثر پانزده روز قبل از لازم¬الاجراء شدن آنها منتشر مي‌نمايد.
۴ـ فهرست هماهنگ كالاها (ان.اچ.ام) با اصلاحيه‌اي كه توسط شركت ريلي سرپرست بر پايه مقررات نهادهاي صلاحيتدار (يو.آي.سي) تدوين مي شود، اصلاح خواهد شد و بين شركتهاي ريلي عضو توزيع مي‌شود.
۵ ـ چنانچه اصلاح اشتباهات واضح، ضروري باشد، اصلاح مربوط پانزده روز بعد از تاريخ اعلام شده توسط شركت ريلي مربوط قابل اجراء است.

ماده ۸ ـ تسويه حساب
۱ـ تسويه حساب و ساير موضوعات بلاتكليف براساس فيش (يو.آي.سي ۳۰۴) و موافقتنامه‌هاي ويژه بين شركتهاي ريلي عضو انجام مي‌شود.
۲ـ تسويه مطالبات و بدهيهاي متقابل، ناشي از اجراي تعرفه‌ها، بر پايه موافقتنامه‌هاي پرداخت منعقده بين شركتهاي ريلي عضو انجام مي‌شود.

ماده ۹ـ الحاق اعضاء جديد به اتحاديه
۱ـ ساير شركتهاي ريلي نيز مي‌توانند به شرط پذيرش كليه تعهدات اين اساسنامه، به اتحاديه بپيوندند.
۲ـ براي الحاق، شركت ريلي بايد درخواست كتبي خود را از طريق دورنگار، يا رايانامه (ايميل) و متعاقباً نسخه اصلي آن را از طريق پست به شركت ريلي سرپرست ارسال ‌نمايد. اين درخواست طي اولين اجلاس گروه كاري متعاقب ارائه درخواست، مورد مذاكره قرار خواهد گرفت.
۳ـ تصميم در مورد الحاق يك شركت ريلي، در اجلاس ساليانه كميسيون اداري
با اكثريت دوسوم آراء شركتهاي ريلي عضو اتخاذ خواهد شد و تصميم مزبور پس از انتقال داده‌هاي تعرفه‌اي خاص آن شركت به شركت ريلي سرپرست لازم الاجراءخواهدشد.
۴ـ تا زمان ارسال داده‌ها، شركت ريلي كه به اتحاديه پيوسته، به‌عنوان عضو ناظر محسوب مي‌شود.
۵ ـ ناظرين حق رأي‌ندارند و در ايجاد حد نصاب قانوني نيز به حساب نمي‌آيند.
۶ ـ در صورتي كه يك شركت ريلي در اجلاس اتحاديه تعرفه‌اي اروپا ـ آسيا حداقل چهار بار پياپي شركت نكند، شركت ريلي سرپرست بايد كتباً و رسماً، تمايل شركت ريلي مربوط براي ادامه عضويت در اتحاديه (ت.اي.آ) را مورد پرسش قرار دهد. درصورت عدم پاسخگويي، شركت ريلي مربوط از عضو فعال به عضو ناظر تبديل خواهد شد. به منظور عضويت مجدد، شركت ريلي مربوط بايد درخواست جديدي را مبني بر الحاق خود به اتحاديه ارسال نمايد تا روند عادي عضويت وي انجام پذيرد.

ماده ۱۰ـ انصراف از عضويت در اتحاديه
براي انصراف از عضويت دراتحاديه، عضو مربوط بايد درخواست انصراف خود را كتباً حداقل سه ماه قبل بهشركت ريلي سرپرست اعلام نمايد. اين كناره‌‌گيري صرفاً در پايان سال اجراء خواهد شد و شركت ريلي مربوط را از پرداخت بدهيهاي ناشي از اعمال تعرفه معافنخواهد نمود.

ماده ۱۱ـ اختلافها
اختلافهاي بين شركتهاي ريلي عضو اتحاديه براساس مقررات كوتيف ۱۹۹۹ميلادي (۱۳۷۸ هجري شمسي) حل و فصل خواهد شد.

ماده ۱۲ـ امين اسناد
هر شركت ريلي عضو، نسخه‌اي از اساسنامه اتحاديه را در اختيار خواهد داشت. نسخه‌هاي اصلي اساسنامه و درخواست‌هاي الحاق توسط شركت ريلي سرپرست كه نقش امين اسناد را ايفاء مي‌كند، نگهداري مي‌شود.

ماده ۱۳ـ لازم الاجراء شدن
۱ـ اين اساسنامه در تاريخ ۱ / ۱ / ۲۰۰۷ ميلادي (۱۱ / ۱۰ / ۱۳۸۵هجري‌شمسي) لازم‌الاجراء خواهد شد.
۲ـ اين اساسنامه به اتفاق آراء شركتهاي ريلي عضو حاضر يا به نمايندگي از طرف ساير شركتهاي ريلي در اجلاس كميسيون اداري اتحاديه قابل اصلاح مي‌باشد.

قانون فوق مشتمل بر ماده واحده و يك تبصره منضم به متن اساسنامه شامل سيزده ماده در جلسه علني روز چهار‌شنبه مورخ ششم مهر‌ماه يكهزار و سيصد و نود مجلس شوراي اسلامي تصويب شد و در تاريخ ۲۰ / ۷/ ۱۳۹۰ به تأييد شوراي نگهبان رسيد.

رئيس مجلس شوراي اسلامي ـ علي لاريجاني

 منبع: بانك قوانين
يکشنبه دوم 6 1393 23:21
 

قانون تشكيل وزارت راه و شهرسازي

ماده ۱ـ از تاريخ تصويب اين قانون وزارت راه و شهرسازي از تجميع وزارتخانه‌هاي مسكن و شهرسازي و راه و ترابري تشكيل مي‌گردد. شرح وظايف و اختيارات وزارتخانه جديد شامل وظايف و اختيارات دو وزارتخانه مسكن و شهرسازي و راه و ترابري است.

ماده ۲ـ كليه امكانات، تعهدات، اعتبارات، نيروي انساني، اموال منقول و غيرمنقول در وزارتخانه‌هاي يادشده به وزارت راه و شهرسازي منتقل مي‌شود.

ماده ۳ـ وظايف و اختيارات وزارت راه و شهرسازي با توجه به قوانين برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوري اسلامي ايران، اجراي سياستهاي كلي اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسي و مديريت خدمات كشوري در كارگروهي متشكل از وزير راه و شهرسازي و معاونين برنامه‌ريزي و نظارت راهبردي، توسعه مديريت و سرمايه انساني، امور حقوقي و امور مجلس رئيس‌جمهور، تنقيح و پس از تصويب هيأت وزيران حداكثر سه ماه پس از ابلاغ اين قانون به مجلس شوراي اسلامي تقديم مي‌گردد.

ماده ۴ـ در كليه قوانين به جاي وزارتخانه‌هاي ياد شده و وزيران آنها به ترتيب وزارت راه و شهرسازي و وزير آن جايگزين مي‌گردد.

قانون فوق مشتمل بر چهار ماده در جلسه علني روز سه‌شنبه مورخ سي و يكم خرداد ماه يكهزار و سيصد و نود مجلس شوراي اسلامي تصويب و در تاريخ ۱ / ۴ / ۱۳۹۰ به تأييد شوراي نگهبان رسيد.

رييس مجلس شوراي اسلامي ـ علي لاريجاني


 منبع: بانك قوانين
يکشنبه دوم 6 1393 23:14
 

موافقت با تأسيس مركز آموزش عالي غيردولتي غيرانتفاعي در آمل
(مصوب سيصد و شصتمين جلسۀ مورخ ۱۱/۷/۷۴ شوراي عالي انقلاب فرهنگي)

درخواست تأسيس مركز آموزش عالى غيردولتى غيرانتفاعى در آمل مطرح و اعضاى هيأت مؤسس آن بدين شرح تأييد شد:
۱-حجةالاسلام جلال‏الدين غروى
۲-آقاى محمد حسين رضوى
۳-آقاى اكبر تركان
۴-آقاى على محمد نوريان
۵-آقاى سيد غلامرضا شيرازيان
۶-آقاى محمد رضا امين ناصرى

 منبع: بانك قوانين
يکشنبه دوم 6 1393 23:12
 

موافقت اصولي با تأسيس دانشگاه جامع غيرانتفاعي آية... ميرزا هاشم آملي
(مصوب سيصد و سي و ششمين جلسه مورخ ۷۳/۶/۱ شوراي عالي انقلاب فرهنگي)

موضوع تأسيس دانشگاه جامع غيرانتفاعي آيه ... ميرزا هاشم آمليمطرح شد و شوراي عالي علي الاصول با آن موافقت كرد و مقرر شد كه اعلام موافقت پس از تكميل پرونده به روال عادي و ارسال نتيجه به دبيرخانه انجام گيرد.


 منبع: بانك قوانين
يکشنبه دوم 6 1393 23:11
 
رديفشمارهعنوانتاريخ
148844قانون رفع موانع اجرائي قانون بيمه‌هاي اجتماعي كارگران ساختماني و نحوه مجازات متخلفان 1391/09/29
248575قانون تعيين تكليف وضعيت ثبتي اراضي و ساختمانهاي فاقد سند رسمي1390/09/20
312012قانون پيش فروش ساختمان1389/10/12
411437قانون اصلاح ماده ( 5 ) قانون بيمه هاي اجتماعي كارگران ساختماني مصوب 13861387/12/14
510240قانون بيمه هاي اجتماعي كارگران ساختماني1386/08/09
68860قانون صدور مجوز احداث بنا ( پروانه ساختمان و بر و كف ) براي فضاهاي آموزشي1386/01/22
78763قانون ممنوعيت قلع ساختمان هاي آموزش و پرورش تابع وزارت آموزش و پرورش1385/07/04
82936قانونواگذاري خانه ها و ساختمانهاي نيمه تمام و بلااستفاده نيروي زميني ارتش و هوانيروز مسجد سليمان به مردم مناطق ناامن مسجد سليمان1383/04/21
92273قانون اصلاح ماده ( 5 ) قانون بيمه اجباري كارگران ساختماني مصوب آبان ماه 13521379/09/17
10531قانونالحاق يك تبصره به عنوان تبصره 2 به قانون الزام تخليه ساختمانهاي وزارتخانه هاي فرهنگ و آموزش عالي و بهداشت ،درمان و آموزش پزشكي و مؤسسات وابسته و دانشگاهها كه در اختيار ساير وزارتخانه ها و ارگانها مي باشد1376/04/01
11264قانون نظام مهندسي و كنترل ساختمان1374/12/22
12923قانون تمديد مهلت اجراي قانون نظام مهندسي ساختمان1373/07/03
131083قانون نظام مهندسي ساختمان1371/03/26
141311تفسيرقانوني درخصوص تعيين ساختمانهاي مشمول ماده 5 قانون تبديل شوراي سرپرستي زندانها و اقدامات تأميني و تربيتي كشور به سازمان زندانها و اقدامات تأميني و تربيتي كشور1370/09/06
15335‌قانونالزام تخليه ساختمانهاي وزارتخانه‌هاي فرهنگ و آموزش عالي و بهداشت، درمانو آموزش پزشكي و مؤسسات‌ وابسته و دانشگاهها كه در اختيار ساير وزارتخانه‌ها و ارگانها مي‌باشد1368/11/29
164805قانونافزايش سرمايه شركت سهامي تأسيسات ساختمان (‌تسيس) از محل پرداختهاي انجامشده از طرح خانه‌هاي ‌سازماني گارد منحله بابت خريد حمام‌هاي پيش ساخته و آسانسورها1362/07/10
172138قانون تعيين تكليف عرصه و اعيان اراضي و ساختمانهائي كه كلا يا بعضاً بطور غير قانوني تصرف و احداث شده‌اند1362/03/22
182136قانون تكميل و نحوه استفاده شهركها و مجتمع هاي ساختماني نيمه تمام متوقف1361/01/24
194120‌قانون واگذاري ساختمان‌هائيكه در رابطه با سيل و زلزله در مناطق مختلف كشور احداث شده يا ميشود1360/12/09
204345قانون لغولايحه قانوني الغاي ماده 6قانون ساختمان اتوبان تهران - كرج مصوب تيرماه 1344وآيين نامه مربوط1360/07/30
211507قانون اجازه واگذاري اراضي داخل شهركها براي تأمين اعتبارمربوط به تكميل ساختمانهاي شهركهاي نيمه تمام دولتي1360/07/06
222137قانون الحاق يك تبصره به لايحه قانوني نحوه واگذاري ساختمانهاي احداث شده درشهرستان زلزله زده طبس و توابع آن1359/12/10
239085قانونمربوط به افزايش مبلغ مذكور در لايحه قانوني راجع به تخصيص 500 ميليون ريال از محل اعتبارات طرح تعهدات مربوط به تكميل ساختمانهاي نيروي هوايي بطور علي الحساب جهت هزينه هاي فوري و ضروري1359/10/10
249657لايحه قانوني دائر بر تأييد عمل دولت در مورد توقف عمليات ساختماني نيرو گاههاي اتمي بوشهر و اهواز1359/04/26
259602لايحهقانوني تأمين اعتبار مربوط به تسريع در ادامه بزرگراه بعثت و احداث جايگزين ساختمانهائي از پادگان قلعه مرغي كه در مسير بزرگراه مذكور قرار ميگيرد1359/04/25
269464لايحهقانوني راجع به راه اندازي و فعال نمودن واحدهاي توليدي نيمه تمام و يا تعطيل شده و هم چنين طرحهاي ساختماني نيمه تمام مربوط به بخش خصوصي بنياد مستضعفان و يا سازمانهاي ملي ديگر1359/04/21
279622لايحه قانوني راجع به ساختمان و وسائل و تأسيسات و تعيين تكليف پرسنل پارك هتل1359/04/04
289463لايحهقانوني راجع به تخصيص 500 ميليون ريال از محل اعتبارات طرح «تعهدات مربوط به تكميل ساختمانهاي نيروي هوائي» به طور علي الحساب جهت هزينه هاي فوري و ضروري1359/03/10
299411لايحهقانوني راجع به اجازه استفاده از محل مانده درآمد اختصاصي سال 57 وزارت كار و امور اجتماعي جهت تكميل و تجهيز ساختمان باشگاه ايرانيان در دوبي1359/03/01
309359لايحه قانوني راجع به تأمين تنخواه گردان جهت تقويت و گردش كار كارخانجات توليدكننده لوازم ساختماني1358/12/25
314220لايحه قانوني راجع به اتمام عمليات ساختماني شهرك ها ومجتمع هاي مسكوني نيمه تمام1358/11/06
323923لايحه قانوني راجع به اجازه تاسيس فرستنده راديو تلويزيوني در بوشهر با استفاده از ساختمان ساواك منحله بوشهر1358/09/06
331488لايحه نحوه واگذاري ساختمانهاي احداث شده درشهرستان زلزله زده طبس و توابع آن1358/09/04
341514لايحهقانوني الحاق يك تبصره به لايحه قانوني نحوه تخليه ساختمانهاي استيجاري بوسيله وزارتخانه ها و شركتها و سازمانهاي دولتي مصوب 1358/04/311358/08/29
351548لايحه قانوني نحوه تخليه ساختمانهاي استيجاري بوسيله وزارتخانه ها و شركتها و سازمانهاي دولتي1358/04/31
363671لايحه قانوني انتقال اداره كل ساختمان شركت سهامي راه آهن ايران به وزارت راه و ترابري1358/04/20
373491لايحهقانوني انتزاع آموزشگاه عالي مددكاري ياخچي آباد با كليه كاركنان و تعهداتو ديون و ساختمانها و سرمايه گذاري ها ازسازمان زنان سابق و وابستگي آن بوزارت فرهنگ و آموزش عالي1358/02/27
383715لايحه قانوني الغاء ماده 6 قانون ساختمان شاهراه تهران - كرج مصوب تير ماه 1344 و آئيننامه مربوط1358/01/21
3910932اجازه اعتبارات سنوات آتي طرحهاي مسكوني و ساختماني نيروي زميني شاهنشاهي1357/05/08
4010922الحاق يك تبصره بماده 6 اساسنامه شركت سهامي ساختمان سد و تأسيسات آبياري مصوب 9 تير ماه 1345(2525 شاهنشاهي)1356/11/26
413800اجازه اعتبارموردنيازسالهاي آينده طرح ساختمان سدساوه1356/11/15
4210921اجازه اعتبار مورد نياز سالهاي آينده طرح ساختمان سد ساوه1356/11/15
433802اعتبارموردنيازسالهاي آينده طرح ساختمان سد لار و تونلهاي انحرافي1356/09/12
4410910اعتبار سنوات آتي طرح ساختمان سد خداآفرين1356/09/12
4510909اعتبار مورد نياز سالهاي آينده طرحهاي ساختمان شبكه آبياري ورامين و گرمسار1356/09/12
463588قانون اصلاح پاره‌اي از مواد قانون نظام معماري و ساختماني1356/06/06
471169اساسنامه مركز تحقيقات ساختمان و مسكن1356/04/01
483400اجازه تعهد اعتبار سنوات آتي طرح شماره 40201202ساختمان سد جيرفت1356/03/21
493528قانون تعميرات كلي و ضروري ساختمانهاي استيجاري مؤسسات آموزشي1355/10/29
503475اجازه اعتبارسنوات آتي طرح ساختمان راه آهن1355/09/07
513362اجازه اعتبار سالهاي 2536 و 2537 پروژه ساختمانهاي گمرك آستارا1355/08/30
523360اجازهاعتبار سال 2563 و سالهاي آتي پروژهاي ساختماني موزه هاي زاهدان - كرمانشاه - سمنان - گرگان و مشهد مربوط به طرح تجهيز و تكميل موزه ها1355/08/16
5310880اجازه اعتبار سنواتي طرح شماره 40201212 ساختمان سد لار و تونلهاي انحرافي1355/08/16
543361اجازه اعتبار سنواتي طرح هاي عمراني مربوط به ساختمان شبكه آبياري و شمگير1355/08/16
5510874اجازه اعتبار سنواتي پروژه هاي طرح شماره 30109212 ساختمان وتجهيز دانشسراهاي هنر1355/04/17
5610875اجازه اعتبار سال 2536 پروژه هاي ساختماني طرح 30203202 تجهيز و تكميل كتابخانه هاي عمومي1355/04/17
571427قانون تقليل حقوق گمركي ساختمانهاي پيش ساخته1355/03/04
584187اجازه اعتبارسال 1356طرح ساختمان و تجهيز موزه انقلاب ششم بهمن1354/12/25
5910842اجازه افزايش اعتبار قابل تعهد سال 1355 طرح ساختمان و تأسيسات نيروي زميني شاهنشاهي ‌1354/04/29
6010805تعهد اعتبار سنوات آتي طرح (ساختمان شاهراه قم-اراك- بندر شاهپور)1354/02/14
6110800تعهد اعتبار سنوات آتي « ساختمان مركزي ستاد سازمان دفاع غير نظامي كشور »1354/02/02
6210791اعتبارسنوات آتي (موزه پاسارگاد)مربوط به طرح تكميل و تجهيز موزه ها و طرح ساختمان و تجهيز چا يخانه وزارت فرهنگ و هنرو ساختمان كارگاهها مربوط به طرح توسعه تكميل كارگاههاي هنري1353/12/29
633976تعهدقسمتي ازاعتبارسال 1355طرح شماره 11103201ساختمانهاوتاسيسات وتجهيزات نيروي زميني شاهنشاهي1353/12/06
643932تعهد قسمتي از اعتبار مورد نيازسنوات آتي( ساختمانها و تاسيسات نيروي هوائي شاهنشاهي )1353/11/12
6510768اجازه تعيين اعتبار مورد نياز طرح ساختمانها و تاسيسات و تجهيزات نيروي زميني شاهنشاهي براي سالهاي 1354و13551353/04/23
661370قانون بيمه اجباري كارگران ساختماني1352/08/21
6710741اجازه تأمين اعتبار تكميل طرحهاي ساختماني نيروي هوايي شاهنشاهي1352/04/17
6810737اساسنامه شركت سهامي تاسيسات ساختمان1352/03/16
691252قانون نظام معماري و ساختماني1352/03/01
7011136‌تصويبنامهشمارۀ 13112 مورخ 4ر5ر1339 هيأت وزيران راجع بپرداخت مبلغ پنجاه ميليون ريال بمجلس سنا‌ جهت رفع نواقص ساختمان و تهيه لوازم و تكميل تأسيسات آن مجلس1350/07/15
7111160‌تصويبنامه شمارۀ 27748ر12 مورخ 17ر10ر1339 هيات وزيران راجع به اصلاح بودجه تفصيلي سال 1339 اداره كل ‌ساختمان وزارت راه ‌1350/07/15
7211152‌تصويبنامهشماره 12/25206 مورخ 16ر9ر1339 هيأت وزيران راجع به پرداخت مبلغ 85ر2604189 ريال بقيه اعتبار‌ تكميل ساختمان بيمارستان ثريا مراغه1350/07/15
7311139تصويبنامهشماره 15378 مورخ 1339/5/30 هيأت وزيران راجع به اختصاص نصف اضافه درآمد غير مستقيم سال 1339 كشور براي ساختمان استاديوم يكصد هزار نفري1350/07/15
743197‌قانون منع احداث بنا و ساختمان در طرفين خطوط لوله انتقال گاز1350/03/31
753195قانون خريد فرش ايراني و ساير اشياء تزئيني براي باشگاهها و ساختمانهاي اختصاصي وزارت جنگ1350/03/30
767945متنمصوب كميسيون دارائي مجلسين دائر باجازه تأمين هزينه عمليات مربوط به احداث پل مشترك راه اهن [راه آهن] بر روي‌ رودخانه مرزي استارا [آستارا] و ساختمان خطوط راه‌آهن در استاراي [آستاراي] ايران1348/10/01
777883قانون شركت سهامي تاسيسات ساختمان1348/04/19
782556قانون اجازه واگذاري و فروش اراضي و ساختمانهاي دولتي1347/12/22
797583قانون ساختمانهاي محل نمايندگيهاي شاهنشاهي در كشورهاي خارجي1347/11/07
809008تصميم كميسيون بودجه مجلس داير به پرداخت مبلغ شش ميليون و سي هزار ريال جهت تجديد ساختمان پاسگاههاي ژاندارمري1347/04/04
811697تصميممتخذه كميسيون دارائي مجلسين راجع بمقاوله نامه مربوط به تحصيل اعتبار تامبلغ بيست ميليون روبل از دولت اتحادجماهير شوروي جهت ساختمان وتوسعه تعدادي سيلودرايران1346/10/27
827596اساسنامه شركت سهامي ساختمان سد و تاسيسات آبياري1345/03/25
837323منتفيبودن لوايح مربوط به اجازه و اختيارات هييت پنج نفري براي ساختمان خانه هاي سازماني و اجازه استخدام مامورين فني و خريد اراضي مورد احتياج سازمان1344/11/09
847223قانون ساختمان شاهراه تهران - كرج1344/04/31
857171قانون معافيت اراضي ساختمان دبيرستان سن لوئي از عوارض1344/03/04
868010قانون فروش ساختمان فعلي ژاندارمري خراسان و مصرف وجوه حاصله براي ساختمان جديد1344/02/06
877960قانون مربوط بتكميل ساختمانهاي فرهنگي و تعميرات مدارس1343/12/02
887160قانون واگذاري يك قطعه زمين براي احداث ساختمان روزنامه رسمي كشور شاهنشاهي1343/11/29
897928قانون تعميم استفاده از آئين نامه مربوط به مناقصه ساختماني وزارت راه و راه آهن دولتي ايران1343/11/12
907827قانون معافيت گمركي لوازم ساختماني دبيرستان بوشهر1343/10/22
917641قانون مربوط به واگذاري ساختمان فرهنگ رشت به شهرداري1343/09/02
927651لايحه قانوني راجع به فروش زمين مورد تصرف دارائي نجف اباد [نجف آباد] اصفهان بشهرداري محل براي ساختمان كشتارگاه1343/09/02
937414قانون راجع بواگذاري 13537/5 متر مربع از اراضي ايستگاه كشاورزي بهبهان به شير و خورشيد سرخ بهبهان و بانك ساختماني1343/08/09
947128قانون مربوط باهداء يكقطعه زمين بمساحت 60ر6942 متر مربع و ساختمان احداثي در ان [آن] اهدائي از طرف مجلس شوراي ملي بوزارت فرهنگ1343/04/16
957113قانون راجع به ترخيص لوازم ساختماني هتل هيلتون با معافيت گمركي1343/04/02
967071قانون مربوط به انجام سفارشات آزمايشگاهي شركتهاي پيمانكاري و مؤسسات راهسازي و ساختماني1343/03/20
976944قانون راجع بواگذاري تجديد ساختمان اسكله گمرك آبادان شركت ملي نفت1343/02/23
987437قانون راجع باضافه اعتبارات اداره كل ساختمان وزارت راه از محل درآمد عمومي سال 13401342/12/01
997441قانون راجع به ساختمان خطوط فرعي راه‌اهن[راه آهن] دوكوهه دپوي تهران و منظريه قم1342/12/01
1007423قانون مربوط باعتبار ساختمانهاي نيمه تمام ژاندارمري كل كشور1342/11/10
10149297واگذاري آن قسمت از ساختمان سابق اداره فرهنگ شهرستان رشت واقع در سبزه ميدان شهرستان به شهرداري رشت1342/07/13
1024632تصويب نامه قانوني راجع به اجازه و اختيارات هيأت پنج نفري براي ساختمان خانه‌هاي سازماني1342/06/13
10349204واگذاري يك قطعه زمين به وزارت دادگستري به منظور احداث ساختمان روزنامه رسمي كشور شاهنشاهي1342/05/12
10449127استرداد ماليات پيمانكاران اصلي تجديدكننده ساختمان هاي قريه فيض‌آباد كه بر اثر زلزله ويران شده است به سفارت سوئد1342/03/25
10549120مجاز بودن شهرداري سمنان به واگذاري سه هزار متر مربع از اراضي خود به سازمان اطلاعات و امنيت محل به منظور احداث ساختمان1342/03/22
10649113واگذاريرايگان مقدار سيزده هزار و پانصد و سي و هفت متر و نيم مربع از اراضي ايستگاه كشاورزي بهبهان به جمعيت شيروخورشيد بهبهان و بانك ساختمان1342/03/20
10749100جلب نظر وزارت پست و تلگراف و تلفن براي صدور پروانه ساختمان هاي با ارتفاع بيش از 20 متر1342/03/18
10848685تصويب نامه راجع به پرداخت اعتبار ساختماني وزارت جنگ1341/10/17
10949165پرداخت اعتبار ساختماني سال 1341 منظور در بودجه تفصيلي وزارت جنگ تا آخر مهر ماه سال 1342 1341/10/17
11048681اجازه شروع ساختمان شاهراه تهران كرج طبق مشخصات ضميمه در 8 قسمت مختلف1341/10/12
11149185اجرايآئين نامه مربوط بمناقصه امور ساختماني وزارت راه و راه آهن دولتي ايران مصوب اسفند ماه 1338 و مفاد تصويبنامه شماره 4456 /12 مورخ 6 /3 /1340 هيئتوزيران در مورد امور ساختماني وزارت جنگ 1341/09/26
11248670پرداخت اعتبار تجديد ساختمان اسكله گمرك آبادان1341/07/07
11349238واگذاري تجديد ساختمان اسكله گمرك آبادان از اداره كل گمرك به شركت ملي نفت ايران1341/07/07
11449243واگذاريبازرسي و نظارت عالي و كنترل نقشه هاي اسكلت و پوشش سقف ساختمان دو بناي مسافري ايستگاههاي راه آهن مشهد و تبريز به مؤسسه سكوريتاس 1341/07/07
11549292وضع تمهيداتي بمنظور جريان كارهاي ساختماني دولتي و جلوگيري از بيكاري و كمك به پيشرفت برنامه هاي ساختماني و اقتصادي دولت1341/06/18
11648668پرداخت600 ميليون ريال براي تكميل ساختمان هاي نيمه تمام دولتي علاوه كارهايي كهاز محل اعتبارات ساختماني مصوب سال جاري انجام مي شود1341/06/08
11748646تكميل قسمت فوقاني ساختمان كاخ دادگستري براي استقرار ساختمان هاي مربوطه1341/02/17
11849048تأمين اعتبار جهت تكميل قسمت فوقاني ساختمان كاخ دادگستري 1341/02/17
11949018وضع مراتبي در خصوص ساختمان راه آهن ايران (مرز تركيه)1341/01/29
12049003اجراشدن مفاد تبصره 6 قانون بودجه سال 1339 موضوع ساختمان نياوران (صاحبقرانيه) تا پايان سال 1341 و لغو تصويبنامه 33884 بتاريخ 26 /11 /13401341/01/15
1216140اجازه پرداخت ماهيانه حداكثر پانزده هزار ريال كرايه منزل آقاي مهندس آدولف مونيه سرمهندس اداره كل ساختمان وزارت راه 1340/12/19
12248624تصويب نامه در مورد ساختمان و تكميل مؤسسات بهداشتي و درماني شهرستان هاي كردنشين و نوار مرزي1340/11/04
12349454پرداختمبلغ يازده مليون ريال از محل درامد عمومي سال جاري كشور جهت هزينه ساختمان و تكميل و تجهيز مؤسسات بهداشتي و درماني شهرستانهاي كردنشين و نوار مرزي و لوله كشي جذاميخانه بابا باغي تبريز1340/11/04
12448621پرداخت وام بابت ازدياد سرمايه بانك هاي كشاورزي-رهني ساختماني به بانك صادرات و واردات1340/10/27
12548617برگشتمانده اعتبار سري ژاندارمري در بانك سپه به خزانه داري و واگذاري مبلغي ازدرآمد عمومي جهت مصرف ساختمان نيمه تمام به ژاندارمري1340/09/29
12649386معافيتاز پرداخت حقوق و عوارض گمركي شيشه هاي مخصوص متعلق به در و پنجره هاي آلومينيومي مورد نياز ساختمان كتابخانه جديد مجلس شوراي ملي 1340/09/04
12749373پرداختمبلغ ده مليون ريال از محل درامد عمومي سال جاري كشور جهت هزينه ساختمان بيمارستان سقز و موسسات بهداشتي شهرستانهاي كردنشين و نوارمرزي1340/08/01
12849431اجازه معافيت از پرداخت حقوق گمركي در و پنجره هاي آلومينيومي مورد نياز ساختمان جديد كتابخانه مجلس شوراي ملي 1340/06/22
12948602تخصيص سي ميليون ريال به عنوان اعتبار فوق العاده از درآمد عمومي كشور جهت تكميل ساختمان مجلس سنا1340/04/17
1307070قانون اجازه دريافت مبلغ چهارصد ميليون ريال وام از بانك ملي ايران جهت تكميل ساختمانهاي نيمه تمام وزارت جنگ1339/03/21
1316988قانون اجازه تحصيل چهل و دو ميليون دلار وام از بانك بين‌المللي ترميم و توسعه جهت ساختمان سد دز1339/03/02
1326987‌قانونراجع باجازه اعطاي يكصد و ده ميليون ريال به هيئت جمعيت شير و خورشيد سرخ ايران بمنظور ساختمان شهر ‌لار و اقدامات عمراني در استان هفتم1339/03/01
1336924آئين‌نامه مناقصه امور ساختمان وزارت راه و راه‌آهن1338/12/24
1346921قانون راجع باجازه استخدام سه نفر متخصص فرانسوي جهت اداره كل ساختمان راه‌آهن1338/12/23
1356883قانون مربوط باجازه ساختمان سدهاي درود زن و زرينه رود1338/10/23
1366860تصميم متخذه كميسيون مشترك برنامه مجلسين دائر بواگذاري ساختمان احداثي در نازي آباد (114 آپارتمان ) بلاعوض بشهرباني كل كشور1338/09/28
1376852قانون راجع باجازه ساختمان راه آهن بين تبريز و شرفخانه تا مرز تركيه1338/09/27
1386778قانون مربوط باجراي ساختمان سدهاي لار و لتيان1337/12/12
1396670تصميم متخذه كميسيون مشترك برنامه مجلسين دائر به اجازه تمديد استخدام دو نفر از كارشناسان خارجي شاغل در اداره كل ساختمان وزارت راه1337/09/24
1404368لايحه قانوني دائر باجراي قانون راجع باجازه واگذاري اراضي متعلق بشهرداريها بموسسه بنياد پهلوي بمنظور ساختمان مهمانخانه و پرورشگاه1337/08/03
1416605قانون راجع به ساختمان و بهره برداري سد و تأسيسات لار و لتيان1337/04/17
1426689قانون راجع باجازه دريافت مبلغ ششصد ميليون ريال وام از بانك ملي جهت ساختمانهاي نيمه تمام و ساختمانهاي جديد دانشگاه تهران1336/12/18
1436373تصميم قانوني دائر به انتخاب كميسيون شش نفري از شعب براي نظارت در امر ساختمان مجلس1336/03/28
1446727طرح قانوني مربوط بمنع ساختمان مسكن و ادارات در پارك شهر1335/11/28
1456718قانون راجع بانتقال وجوه حاصله از فروش اراضي يوسف آباد ببانك ساختماني1335/11/14
1466681تصميم متخذه كميسيون بودجه درباره تفكيك اعتبار ساختمان فرهنگ لنگرود از لاهيجان1335/10/19
1476359تصميم متخذه كميسيون بودجه در مورد استفاده از مبلغ هشت ميليون و پانصد هزار ريال باقيمانده اعتبار ساختماني وزارت دادگستري1335/01/25
1486326تصميم متخذه كميسيون بودجه راجع به اجازه استخدام پنج نفر مهندس ساختمان جهت وزارت فرهنگ1335/01/19
1497279تصميم كميسيون بودجه در مورد اتومبيلهاي اداره حسابداري كل ساختمان راه آهن1334/10/03
1507130تصميم متخذه كميسيون بودجه مجلس شوراي ملي دائر باجازه خريد يكدستگاه استيشن جهت كارگاههاي ساختماني و تعميراتي دانشگاه1334/07/30
1517119قانون راجع باجازه پرداخت يكصد و پنجاه ميليون ريال از درآمد نفت ببانك هاي ساختماني - رهني و كشاورزي1334/07/25
1527097تصميم متخذه كميسيون برنامه مجلس شوراي ملي در مورد برنامه عملي ساختمان سدهاي كوچك1334/07/01
1537015قانون متمم قانون تاسيس بانك ساختماني و اساسنامه آن1334/05/10
1546930قانون تاسيس بانك ساختماني و اساسنامه آن1334/03/09
1556298لايحه قانوني انتقال وجوه حاصله از فروش اراضي يوسف آباد به بانك ساختماني1333/11/27
1566241طرح قانوني دائر بقابل مصرف بودن اعتبارات ساختماني سالهاي 1329 الي 1332 تا آخر سال 13341333/09/22
15711852لايحه قانوني متمم لايحه قانوني تأسيس بانك ساختماني1332/03/07
15811805لايحه قانوني ساختمان سد سفيد رود1331/12/26
15911910لايحه قانوني متمم لايحه قانوني تاسيس بانك ساختماني و اساسنامۀ آن1331/12/06
16011877لايحه قانوني انتقال وجوه حاصله از فروش اراضي يوسف‎آباد ببانك ساختماني1331/11/05
16111916لايحه قانوني تاسيس بانك ساختماني و اساسنامه آن1331/11/01
1626127قانون اجازه اعطاي هشت ميليون ريال اعتبار جهت تكميل ساختمان و تهيه مقدمات جشن هزاره حكيم ابوعلي ابن سينا1330/05/27
1636210‌قانون اجازه مصرف سي ميليون ريال از محل صرفه‌جوئيهاي كل كشور در سال 29 جهت ساختمان راه اهواز به شيراز1329/10/24
1646174قانوناجازه مصرف يك صد و پنجاه ميليون ريال جهت راهسازي و ساختمان و تكميل ابنيه دولتي از محل صرفه جويي بودجه 1329 و درآمد عمومي كشور1329/08/30
1656090قانون اجازه مصرف سيصد و شصت و پنج ميليون ريال اعتبارات ساختماني و راه سازي پيش بيني شده در بودجه سال 1329 كل كشور1329/08/03
1666122قانون اجازه پرداخت سه ميليون ريال جهت تعمير و تكميل ساختمان بيمارستان امير اعلم1329/07/25
1676066قانون تمديد مدت مصرف اعتبارات ساختماني سال 1328 تا آخر سال 13291329/04/07
1685863قانون يك ميليون و هشتصد هزار ريال اعتبار براي تكميل ساختمان بيمارستان فارابي1321/12/20
1695753قانون اجازه استخدام بيست و هفت نفر مهندسين و متخصصين كارهاي ساختماني راه آهن1319/04/02
1705832قانون اجازه دو ميليون ريال وام بوزارت كشور براي ساختمان گورستان جديد تهران1318/06/25
1715817قانون اجازه استخدام هيجده نفر مهندسين و متخصصين كارمندان خارجي ساختمان خطوط راه آهن و صورت پيوست آن1318/06/08
1725784قانون پانصد هزار ريال اعتبار براي ساختمان جديد چاپخانه مجلس1318/04/10
1735747قانون اجازه استخدام نوزده نفر مهندسين و متخصصين خارجي براي ساختمان راه آهن1318/03/10
1745662قانون اجازه خريد لوازم ساختماني و اثاثيه بناي جديد وزارت امور خارجه بدون رعايت مناقصه1317/10/11
1755636قانون اجازه دريافت 7 ميليون ريال وام از بانك ملي ايران براي تكميل و اتمام ساختمان عمارت وزارت امور خارجه1317/07/03
1765631قانون سه فقره اعتبار براي خريد كارخانه آهن و لكومتيو و ساختمان سر سره در بندر پهلوي1316/09/07
1775598قانون اجازه استقراض دو ميليون ريال از بانك ملي براي تكميل ساختمان سد تبريز1316/03/20
1785470قانون راجع به اعتبار ساختمانهاي مدرسه كرج و عمارات حكومتي مازندران و گرگان1314/04/08
1795453قانون اجازه استقراض براي ساختمان سيل بند شهر تبريز1313/06/27
1805435قانون يكميليون ريال اعتبار اضافي براي تكميل ساختمان عمارت نظميه1313/06/20
1815386قانون سه ميليون ريال اعتبار براي تعقيب عمليات ساختماني بندر دهنو در سال 13131313/03/15
1825387قانون اعطاي اعتبار براي تكميل ساختمان و خريد لوازم و مخارج مربوطه به كارخانجات1313/03/15
1835322يكصد و هشتاد ميليون ريال اعتبار براي مصارف ساختماني راه‌آهن در سال 13131312/12/22
1845280قانون اجازه ساختمان عمارات ثبت اسناد و املاك طهران از محل وجوه ماخوذه براي مخارج مقدماتي ثبت1312/10/10
1855225قانون اعتبار اضافي براي مصارف ساختماني طرق در سال 312[1312]1312/08/18
1865206قانون پانصد هزار ريال اعتبار اضافي براي ساختمان راه شمشك1312/07/09
1875207قانون اجازه انعقاد قراردادهاي ساختماني بوزارت طرق1312/07/09
1885199قانون اجازه استقراض براي ساختمان عمارت جديد بانك ملي و اجازه فروش آن ببانك مزبور1312/07/02
1895164قانون ده مليون اعتبار براي مصارف ساختماني طرق در سال 312 [1312]1312/06/08
1905107قانون سه ميليون ريال اعتبار براي مصارف ساختماني بندر ده نو1312/03/27
1915066قانون اجازه استخدام دو نفر مهندس دانماركي و يكنفر مهندس نروژي براي ساختمان بنادر و بهره برداري خطوط راه آهن1312/03/18
1925181قانون 19 ميليون و يكصد هزار ريال اعتبار اضافي براي عمليات ساختماني و مخارج مربوطه براه آهن شمال1311/10/11
1935163قانون اعتبار اضافي براي تكميل ساختمان راه شمشك1311/09/10
1945149قانون ده ميليون ريال اعتبار اضافي جهت ادامه عمليات ساختمان راه آهن جنوب و تكميل قسمتهاي موجوده1311/08/23
1955135قانون راجع بمخارج بيمه و حمل و نصب ماشين آلات معدن شمشك و ساختمان كارخانه1311/08/12
1965667قانون اجازه استقراض بيست و پنج هزار تومان براي ساختمان محل مخصوص احصائيه و سجل احوال1310/09/04
1975659قانون سه مليون و پانصد هزار تومان اعتبار اضافي براي خريد مصالح و مخارج ساختمان راه آهن1310/08/02
1985567قانون اعتبار ساختمان ده محبس در ولايات و تفاوت قيمت ملبوس اداره نظميه در سال 13101310/06/30
1995349قانون اجازه فروش ابنيه دولتي غير كافي براي ادارات و اختصاص قيمت آن بمصرف خريد و ساختمان و تكميل ساير ابنيه دولتي1309/08/07
2004968قانون اجازه واگذاري يك ميليون گز از اراضي قريه اهر نجان خالصه ببلديه سلماس براي ساختمان شهر جديد1309/04/17
2014966قانون اجازه پرداخت چهار صدو بيست و پنج هزار تومان براي مخارج تكميل و ساختمان راه منصوريه به شمشك1309/04/10
2024955قانون تكميل ساختمان مقبره حكيم فردوسي1309/04/03
2035035اجازه پرداخت مبلغ يكهزار تومان بابت بقيه مخارج ساختمان اداره پست و تلگراف كرمانشاهان1308/03/19
2045018قانون اعتبار براي ساختمان سد قزوين1308/03/12
2053046قانوناجازه پرداخت مخارج تكميل قسمتي ازساختمان راه آهن ومخارج اعزام محصل باروپا براي فراگرفتن معلومات راجعه براه آهن ومعادن وذوب آهن1307/03/20
2063064تصميم راجع بساختمان و ايجاد پل متحرك برروي سفيدرود1307/02/02
2078523قانون تقليل مدت مناقصه لوازم و ساختمان مؤسسه ذوب آهن1306/10/03
2088389قانون اختصاص بيست هزار تومان از محل صرفه جوئي بودجه 1306 مجلس براي ساختمان مقبره فردوسي1306/04/29
2098633قانون اجازﮤ ساختمان راه‌آهن مابين خورموسي و بندر محمره و بندر جز1305/12/04
21010981واگذاري 13770 ذرع از اراضي نگارستان بمدرسه حقوق و سياسي و تأسيس موزه و كتابخانه ملي و تصويب مخارج ساختمان مدرسه حقوق و سياسي1290/02/28
21110976مخارج ساختمان تلگراف خانه و پست خانه درسرحد جلفا در سنه تنگوزييل1290/02/14
21210965اعتبار به وزارت داخله براي ساختمان قرانطينه در سرحدات شمال1289/10/07
صفحه
 منبع: بانك قوانين
يکشنبه دوم 6 1393 23:5
 
از زمان المپياد رياضي، البته وقتي وارد تيم المپيادرياضي شدم نمي‌خواستم رياضي بخوانم، فكر مي‌كردم كه مهندس شوم ولي بعد با كلاس‌هايي در دانشگاه شريف و برخوردهايي كه با بچه‌هاي سال‌هاي بالاتر از خودمان داشتيم نه تنها من كه بقيه بچه‌هايي كه هم‌دوره بوديم هم تصميم گرفتيم رياضي بخوانيم.

اين مصاحبه را چند تن از دانشجويان انجام داده اند كه در مجله دنياي اقتصاد منتشر شده است:


از چه زماني تصميم گرفتيد به‌طور جدي به رياضي بپردازيد؟


از زمان المپياد رياضي، البته وقتي وارد تيم المپياد رياضي شدم نمي‌خواستمرياضي بخوانم، فكر مي‌كردم كه مهندس شوم ولي بعد با كلاس‌هايي در دانشگاه شريف و برخوردهايي كه با بچه‌هاي سال‌هاي بالاتر از خودمان داشتيم نه تنها من كه بقيه بچه‌هايي كه هم‌دوره بوديم هم تصميم گرفتيم رياضي بخوانيم.


از كي فهميديد استعداد بالايي در رياضي داريد؟


در المپياد رياضي. من در مصاحبه‌هاي ديگر هم اين حرف را زده‌ام. به‌طور كلي علوم ديگر را هم دوست داشتم، مثلا با دوستانم آزمايش‌هاي علمي انجام مي‌داديم. ولي به رياضي به‌طور خاص در دوره المپياد رياضي و كامپيوتر علاقه‌مند شدم. يك مقداري هم واقعا در زمان جواني و نوجواني، ذهن انسان طورديگري فكر مي‌كند. انسان وقتي به 20 سال پيش نگاه مي‌كند و مي‌بيند كه چه فاكتورهايي برايش مهم بوده‌اند، خودش هم تعجب مي‌كند و مي‌گويد مگر من اين‌طوري فكر مي‌كردم. چيزهاي هيجان‌انگيز براي جوان‌ها مهم است. مثلا برايشان رقابت مهم است، اين‌كه هيچ دختري در تيم المپياد نبوده انگيزه‌بخش است.


آيا مي‌توانيد يكي از كارهاي رياضي خود مثلا همين كاري كه به خاطر آن فيلدز گرفتيد را به زبان ساده توضيح دهيد؟


نه. خيلي كار سختي است. يك مصاحبه‌اي من با مجله كوانتا كرده‌ام كه SimonsFoundation آن را روي سايتش منتشر كرده و در آنجا كار من براي شخص غيرمتخصص توضيح داده شده است. خودتان هم حتما مي‌دانيد كه بيان مطالب پيشرفته به زبان ساده چقدر سخت است. ولي در اين مصاحبه كسي كه با من حرف زده، خودش دكتراي رياضي دارد و رشته‌اش هم نسبتا به من نزديك است و كارش همالان نوشتن مطالب علمي به زبان ساده و ساده كردن مطالب براي عموم است و اين كاري است كه آدم متخصص خودش را مي‌خواهد و واقعا سخت است، ولي زمينه كاري‌ام در واقع مي‌شود نظريه رويه‌هاي ريماني، نظريه ارگوديك و سيستم‌هاي ديناميكي.


به‌عنوان يك مادر، چطور بين كار سنگين رياضي و مادر بودن توازن برقرار مي‌كنيد؟ 


خيلي سخت است. البته شدني است و ارزش انجام دادنش را دارد. خواه ناخواه ميزان كار را كم مي‌كند. يعني اگر كسي فكر كند كه هم مي‌توانم يك خانواده خيلي خوب و با ارتباط قوي داشته باشم، هم كارم به همان سرعت قبل پيش برود اين طور نيست، بايد به هر حال هزينه بكند. البته براي پدر هم سخت است و اينكمي بستگي دارد كه پدر و مادر چقدر تقسيم كار بكنند، چه‌قدر براي بچه‌شان وقت بگذارند.


دوست داريد بچه تان رياضي‌دان شود؟


برايم فرقي نمي‌كند. اميدوارم كه او و كلا همه بچه‌ها، رياضي را جدي بگيرند. دوست ندارم مثل افرادي شود كه تا صحبت از رياضيات مي‌شود مي‌گويند من از رياضي هيچ چيز نمي‌دانم، يعني اصلا به خود امكان نمي‌دهند كه به آن فكر كنند، البته در ايران خيلي اين‌طور نيست ولي در آمريكا زياد پيش مي‌آيد. رياضي به درست فكر كردن كمك مي‌كند. حتي يك پزشك يا كسي كه كار ديگري هم مي‌كند، اگر رياضي‌اش قوي باشد، مي‌تواند جلو باشد.


در طول روز چه قدر كار مي‌كنيد؟


خيلي بستگي دارد به روز و زمان و....


مثلا در زمان اوج كارتان؟


خيلي متغير است.البته كسي كه بچه كوچك دارد، از 9صبح وقت دارد تا پنج بعد از ظهر. بعدش ديگر وقت ندارد. مي‌تواني مثلا بروي در پارك و به‌طور كلي فكربكني، ولي اينكه بنشيني و كار جدي بكني نمي‌شود.


قبل از اينكه بچه داشته باشد چه طور؟

قبلش شايد بيشتر بود. ولي اصولا كار رياضي به‌صورت خطي جلو نمي‌رود. گاهي مثلا قرار است يك مقاله را تمام كنيد، يا مثلا بايد آخرين نسخه‌اش را آمادهكنيد، خب بايد بيشتر كار كنيد، ولي در ساير مواقع اين‌طور نيست كه اگر بيشتر كار كنيد بهتر باشد. مهم‌ اين است كه انگيزه‌تان را حفظ كنيد و به آنمسأله‌اي كه فكر مي‌كنيد، در يك مدت طولاني فكر كنيد. ميزان پيشرفت ممكن است بعضي روزها زياد و بعضي روزها كم باشد. علاوه بر اين كارهايي از قبيل جلسات دانشگاه و صحبت با دانشجويان دكترا نيز هست كه به هر حال وقت مي‌گيرد. هرچه‌قدر انسان جوانتر باشد، ذهنش بازتر است براي فكر كردن. دليلشاين است كه مشغله خارجي كمتري دارد، با گذشت زمان مشغله‌ها و نگراني‌هاي انسان بيشتر مي‌شود، به همين دليل از زماني كه جوان هستيد و ذهنتان باز است، بهترين استفاده را بكنيد.


شما به غير از فعاليت رياضي و بودن با خانواده، چه علايق و فعاليت‌هاي ديگري داريد؟


در حال حاضر، همين دو تا را اگر بتوانم انجام دهم، خيلي خوشحالم. (خنده)


سابق چه طور؟


قبلا خواندن رمان و كتاب را خيلي دوست داشتم.


شما دو سال عضو تيم المپياد رياضي بوده‌ايد، مي‌خواهم بدانم چه‌قدر از موفقيت خود در رياضي را تحت تأثير فعاليت در دوران المپياد رياضيمي‌دانيد؟


خيلي‌اش را. چون اگر المپياد نبود، اصلا رياضي نمي‌خواندم.


از نظر علمي چطور؟


از نظر علمي هم خيلي از افرادي كه بعدا در زندگي‌ام تأثير گذاشتند و خيلي از بهترين دوستانم را در دوره المپياد رياضي پيدا كردم كه بعدها در خيلي ازقسمت‌هاي مختلف رياضي به من كمك كردند.


آيا هنوز هم به شهودها و ايده‌هاي آن زمان باز مي‌گرديد؟


نه، الآن ديگر اگر شما آن شش سؤال المپياد رياضي را به من بدهيد، فكر نمي‌كنم بتوانم يكيش را هم حل كنم. حتي الآن اگر سوال‌هاي كتاب نظريه اعدادي را كه با رؤيا بهشتي نوشتيم از من بپرسند، من لزوما نمي‌توانم حل كنم. چون اصلا مدل فكري آدم عوض مي‌شود.


 تفاوتش مثل تفاوت كسي است كه در طول زندگي‌اش ورزش مي‌كند ولي يك زماني هم تمرين مي‌كند براي اينكه مسابقه بدهد. در آن دوره‌اي كه تمرين مي‌كند، آمادگي‌اش براي مسابقه بهتر است، ولي رياضي‌دان بودن مثل اين است كه بخواهيد در طول عمرتان ورزش كنيد. اينكه در 18 سالگي ورزش كنيد خيلي فرق مي‌كند با اينكه هميشه ورزش كنيد.

 منبع: پايگاه اطلاع رساني خرداد
يکشنبه دوم 6 1393 20:37
  *چرايي بروز ركود تورمي و جهت گيري هاي برون رفت از آن شرايط اقتصادي كشور در سال در وضعيت ويژه 1931  و1931 هاي   اي قرار گرفت كه اثرات آن همچنان بر فضاي اقتصادي كشور حاكم است. شرايط ذكر شده به اين دليل ويژه تلقي مي شود كه مشابه آن را نمي توان در سه دهه گذشته مشاهده نمود. "بروز ركود عميق در كنار تورم بالا در دو سال متوالي" نه تنها در سه دهه گذشته، بلكه اگر سال (سال1931 تا 1931 هاي  هاي ابتدايي پيروزي انقلاب اسلامي) كنار گذاشته شود، از آغاز انتشار آمارهاي حساب تا كنون سابقه نداشته است. 1991 هاي ملي بانك مركزي در سال حتي در زمان جنگ تحميلي نيز نمي توان دو سال پي در پي را مشاهده نمود كه رشد توليد ناخالص داخلي منفي بوده و همزمان تورم  درصد باشد. البته بايد توجه داشت پيش از وقوع ركود و تورم بالا در سال 91بيش از علائم اوليه اين دو پديده از  ،1931 و 1931 هاي سال هاي قبل قابل مشاهده و پيشگيري از بروز آنها امكان پذير بوده است. لذا بررسي دقيق تر شرايط دو سال گذشته و شناسايي عواملي كه منجر به بروز آن شده است، علاوه بر آنكه منجر به انباشت تجربه در جهت بهبود سياست گذاري هاي اقتصادي كشور مي شود، مي تواند مسير عبور موفقيت آميز از آثار مخرب شرايط اين دو سال را نيز ترسيم نمايد. زيرا بدون داشتن تحليلي درست از چگونگي بروز اين وضعيت در دو سال گذشته، نمي توان در مورد چگونگي برون رفت از آن، تصميم درست اتخاذ كرد.
اقتصاد ايران طي سال ، روزه دولت ارائه شد 111 با توجه به اجماع كارشناسان اقتصادي و آنچه در گزارش اقتصادي  و 1931 هاي " بوده است. جزء ركود اين پديده نسبت به جزء تورم آن داراي پيچيدگي 1 دچار پديده "ركود تورمي 1931 هاي بيشتري است. زيرا ركود مي تواند از تحولات هر يك از دو سمت عرضه و تقاضاي اقتصاد ناشي شده باشد و بسته به اينكه از تحولات كدام سمت بيشتر اثر پذيرفته باشد، مسير برون رفت از آن نيز متفاوت خواهد بود. همچنين در بررسي دوره هاي رونق و ركود، شناسايي و تفكيك عواملي كه بر "عمق ركود" و "طول دوره ركود" اثر مي گذارند از اهميت زيادي برخوردار است. بر اين اساس معمولا در نظريه هاي چرخه عامل را در بروز ركود از يكديگر تفكيك مي4 نقش ، هاي تجاري كنند؛ اول: عاملي كه ضربه اول را وارد مي دوم: عوامل ، كند سوم: عوامل زمينه ،انتشار يا سرايت دهنده ساز و چهارم عوامل انتقال دهنده در طول زمان. تعيين دقيق نقش عامل مسلط در ميان  مساله در ، عوامل ذكر شده دشوار است. در صورت عدم بروز عامل اول، اساسا ركود اتفاق نمي افتد و در صورت نبود عامل دوم محدوده حوزه آسيب ديده باقي خواهد ماند. اگر عامل سوم نباشد، ابعاد مساله قابل توجه نخواهد بود و بالاخره اگر عامل چهارم نباشد اتفاق به وقوع پيوسته در يك زمان، به زمان بعد منتقل نخواهد شد. 
بنابراين براي تشخيص صحيح مسئله اقتصاد ايران طي سال لازم است قدري به عقب بازگشته و سياست ،1931 و 1931 هاي  ها و وقايع اقتصادي كشور طي سال هاي گذشته مورد بررسي قرار گيرند. به خصوص براي شناسايي عوامل دسته سوم كه بر عمق ركود اثر مي گذارند لازم است مروري بر تحولات سال هاي پيش از وقوع ركود، يعني سال صورت گيرد. بر اين 1911 هاي نيمه دوم دهه اساس گزارش حاضر چهار دوره زماني را مورد بررسي قرار مي دهد.
                                                           1 Stagflation

- دوره اول: سال (سال11 هاي نيمه دوم دهه  )1913 تا 1913 هاي - دوره دوم: از دي 1931  تا انتهاي مردادماه 1913 ماه   تا زمان حاضر1931 - دوره سوم: از شهريورماه - دوره چهارم: ماه هاي پيش 1939 رو از سال دوره اول؛ تحولات اقتصادي سال 5831 تا 5831 هاي طي  اين دوره، تحولات اقتصادي مهمي در كشور رخ داد كه اثر آن بر عملكرد بازارها و بخش هاي مختلف اقتصادي در همان دوره و سال  هاي پس از آن بسيار تعيين كننده بود. در اين دوره افزايش قيمت نفت و در نتيجه افزايش درآمدهاي نفتي باعث شد وابستگي بودجه به درآمدهاي نفتي افزايش يابد و دولت براي شروع طرح هاي اقتصادي بلندپروازانه مانند طرح بنگاه هاي زودبازده و مسكن مهر و يا اجراي طرح پرداخت يارانه گسترده به مردم به رغم وجود كسري بزرگ در آن،  جرأت زياد پيدا كند. از طرفي ساختار نهادهاي تأثيرگذار اقتصادي كشور از جمله سازمان مديريت و برنامه ريزي به گونه اي تغيير يافت كه ممانعت از اين سياست ها با توجه به تجربه انباشته در اين نهادها نيز امكان پذير نبود. پيگيري چنين سياست ها و طرح هايي كه منابع آن به صورت صحيحي از طريق بودجه دولت پيش ابتدا از طريق افزايش دارايي، بيني نشده بود، باعث شد طي اين دوره پايه پولي و حجم نقدينگي هاي خارجي بانك مركزي و سپس از طريق افزايش بدهي بانك مدام در حال افزايش باشد. در نتيجه تورم در اين دوره مسيري ، ها به بانك مركزي افزايشي و نوساني را طي  كرد. در چنين شرايطي كه تورم دو رقمي و نسبتا بالا در اقتصاد كشور حاكم بود، سياست گذاري در خصوص سه متغير كليدي نرخ سود بانكي، نرخ ارز و قيمت حامل هاي انرژي به گونه اي انجام گرفت كه يا كاهش سطح اين متغيرها را در پي داشت و يا منجر به تثبيت سطح اين متغيرها در مقادير خود شد. - مهم 5 شكل 38 ترين تحولات اقتصادي نيمه دوم دهه 
بر اثر تثبيت قيمت انرژي و در نتيجه كاهش قيمت حقيقي انرژي نسبت به ساير كالاهايي كه قيمت آنها همراه با تورم  افزايش مي يافت، مصرف انواع انرژي به سرعت افزايش پيدا مي كرد. هرچند ممكن است در مورد ميزان واكنش مصرف به "افزايش" قيمت حامل هاي انرژي، اختلاف برآورد وجود داشته باشد، اما در اين جمع بندي اختلافي نيست كه "كاهش" قيمت نسبي انرژي، به افزايش مصرف آن دامن مي زند.  افزايش مصرف انرژي در سطح خانوارها منجر به هدر رفتن انواع انرژي و در سطح بنگاه هاي اقتصادي باعث افزايش وابستگي توليد به انرژي ارزان قيمت شد. از سوي ديگر به دليل كاهش سرمايه گذاري و مشكلات مديريتي در بخش

 ميزان توليد اين محصول طي سال ،نفت روندي كاهشي را طي كرد. به 1913  تا1913 هاي  هزار 311 طوريكه طي اين دوره حدود بشكه در روز از توليد نفت ايران كاسته شد. تثبيت نرخ ارز نيز باعث شد به دليل وجود تورم و افزايش هزينه هاي توليد و قيمت محصولات توليدي، قدرت رقابت صنايع داخلي با صنايع خارجي كاهش يابد. همچنين به دليل كاهش نرخ ارز حقيقي طي اين دوره و ارزان تر شدن نسبي كالاهاي خارجي نسبت به كالاهاي داخلي، واردات به سرعت افزايش يافت و در سال به اوج 11 هاي پاياني دهه  مصرف خانوارها و توليد بنگاه ، به دليل تثيبت نرخ ارز ، خود رسيد. بنابراين طي اين دوره ها وابستگي بيشتري به كالاهاي وارداتي (مصرفي و واسطه اي) پيدا كرد.
نرخ هاي سود بانكي متغير مهم ديگري بود كه طي اين دوره با سياست گذاري هاي نادرستي روبرو شد. در ابتداي اين دوره نرخ سود عقود مبادله اي -كه در آن زمان بخش اصلي تسهيلات در قالب اين عقود ارائه مي شد- كاهش پيدا كرد. بر اثر اين اقدام و به دليل  نرخ سود حقيقي تسهيلات و سپرده،وجود تورم دو رقمي ها منفي شد. منفي شدن نرخ سود حقيقي سبب مي شود افرادي كه پول خود را در بانك نگه مي دارند متضرر شده و افرادي كه مي توانند از بانك ها منابعي دريافت كنند منتفع شوند. در نتيجه تقاضاي دريافت تسهيلات ارزان قيمت از سيستم بانكي كشور افزايش يافت. اين رويكرد از يك طرف موجب آن شد كه توجيه اقتصادي طرح ها در چارچوبي نادرست و به نفع پروژه هايي صورت بگيرد كه در واقع فاقد توجيه هستند و از طرف ديگر،  وابستگي تامين مالي توليد در بخش هاي مختلف اقتصادي به منابع بانكي بيش از پيش افزايش يابد. چراكه دريافت منابع مالي از بانك ها با نرخ سود پايين صرفه اقتصادي بيشتري داشت. از سوي ديگر كاهش قدرت كنترل بانك مركزي در جهت مديريت بدهي بانك  باعث ، ها به بانك مركزي شد بانك ها منابع مورد نياز براي ارائه تسهيلات ارزان قيمت به متقاضيان را از طريق بانك مركزي تامين نمايند كه بر اثر آن پايه پولي كشور در انتهاي اين دوره از طريق افزايش بدهي بانك ها به بانك مركزي به طور قابل ملاحظه اي افزايش يافت.
در مجموع نتيجه افزايش ميزان آسيب ،11 ي تحولات اقتصادي نيمه دوم دهه  پذيري اقتصاد كشور از شوك ها و تكانه هاي مختلف خارجي و داخلي بود. زيرا 
- اولا افزايش درآمدهاي نفتي و هزينه كردن آنها بدون توجه به عواقب اين اقدام، منجر به افزايش وابستگي بودجه دولت به درآمدهاي نفتي شد.  - ثانيا تثبيت نرخ ارز در شرايط تورمي كشور باعث كاهش نرخ ارز حقيقي و افزايش وابستگي توليد بنگاه ها و مصرف خانوارها به واردات شد . - ثالثا تثبيت قيمت انرژي باعث شد تا بنگاه هاي اقتصادي بيش از پيش توليد انرژي بر را در دستور كار خود قرار دهند و در نتيجه وابستگي توليد كشور به انرژي ارزان قيمت افزايش يافت.  - رابعا كاهش نرخ سود سبب افزايش وابستگي تامين مالي بخش هاي توليدي به بانك ها شد.  اقتصاد ايران در شرايطي قرار گرفت كه بروز تكانه،11بنابراين در انتهاي دهه  هاي مختلف مي توانست منجر به وارد آمدن آسيب هاي عمده بر بدنه اقتصاد كشور شود.  
4  
 دوره دوم؛ تحولات اقتصادي دي 5811  تا مردادماه 5831  ماه اين دوره از دي و با افزايش جهشي قيمت انرژي آغاز مي1913 ماه سال  شود و با تحولات مهمي همچون شروع تحريم   هاي نفتي و بانكي، تلاطمات ارزي و ورود بخش هاي مختلف اقتصادي به ركود و رشدهاي منفي ادامه مي يابد. همچنين در اين دوره براي تسهيلات مشاركتي نيز سقف سود تعيين مي شود. لازم به توضيح است كه پس از كاهش نرخ سود عقود مبادله به تدريج سهم ، اي عقود مشاركتي در ارائه تسهيلات افزايش يافته و سهم عقود مبادله  اي كاهش يافت. به طوريكه در سال هاي اخير بخش عمده تسهيلات از طريق عقود مشاركتي ارائه مي شود. در كنار تعيين نرخ نيز بيش از 1931 هاي سود، آشكار شدن فساد بانكي در نيمه سال پيش بانك ها را در جهت انقباض فعاليت هاي خود پيش برد. در ادامه سعي مي شود از طريق مرور وقايع دوره دوم و فرآيندهاي اثرگذاري متغيرهاي اقتصادي بر يكديگر و در چارچوب نظريه هاي چرخه هاي تجاري توضيح داده شده در مقدمه گزارش، علل بروز ركود سال توضيح داده شود. بر اين اساس 1931 و 1931 هاي - عواملي كه ضربه اول را وارد مي 1تشخيص اينكه چه عواملي در چهار نقش - عوامل 9 ، - عوامل انتشار يا سرايت دهنده 1 كنند، زمينه - عوامل انتقال دهنده مساله در طول زمان ظاهر مي 4 ساز و  شوند براي شناخت ركود اخير ضرورت پيدا مي كند.
- مهم 1شكل ترين تحولات اقتصادي دي 5811  تا مردادماه 5831  ماه 

افزايش جهشي قيمت انرژي و پرداخت يارانه نقدي به خانوارها كه با كسري بودجه قابل توجهي همراه بود، در كنار تورم فزاينده و بروز اثرات سياست گذاري "مجموعه بي ، هاي اقتصادي دوره قبل مانند مسكن مهر ثباتي هاي اقتصاد كلان" را موجب شدند كه در ابتداي اين دوره از طريق افزايش "هزينه توليد"، ارزش افزوده بخش هاي صنعت و خدمات را تحت تاثير قرار داد. البته بايد توجه شود، اثر "مجموعه بي ثباتي هاي اقتصاد كلان" نمي تواند به تنهايي منجر به ركود در اين دو بخش شود و لذا نمي توان آن را به  تحريم1931 عنوان تكانه اوليه در ايجاد ركود قلمداد كرد. در ادامه و در اواخر سال  هاي اقتصادي در بخش هاي بانكي، نفت و تجارت بر فضاي اقتصادي كشور حاكم شد. تحريم مبادلات نفتي در كنار ساير عواملي كه منجر به كاهش توليد و صادرات نفت كشور طي سال شد. به1931 هاي اخير شده بود سبب كاهش شديد صادرات نفت كشور در سال  ميليون بشكه 1 طوريكه صادرات نفت از حدود  كاهش توليد نفت را ، رسيد. كاهش صادرات نفت 1931 هزار بشكه در روز در سال 191 به حدود يك ميليون و 1931در روز در سال  مواجه شد. از سوي ديگر كاهش 1931 درصدي در سال 9174 به دنبال داشت كه در نتيجه آن ارزش افزوده اين بخش با كاهش صادرات نفت كاهش درآمدهاي ارزي دولت را در پي داشت كه در كنار اثر تحريم هاي مالي و تحريم هاي تجاري "درآمدهاي ارزي  بر ارزش افزوده بخش 1931 در دسترس" دولت كاهش يافت. در اولين مرحله، كاهش درآمدهاي ارزي با اثر بر بودجه دولت در سال درصدي مواجه شد و به حدود نصف بودجه عمراني 41 با رشد منفي 1931 خدمات اثر منفي گذاشت؛ بودجه عمراني دولت در سال  رسيد. لذا با در نظر گرفتن قيمت1931سال  1931 هاي ثابت، اثر كاهش درآمدهاي در دسترس نفتي بر كاهش بودجه عمراني سال  كاهش درآمدهاي ارزي منجر به كاهش واردات مواد اوليه شد كه از اين طريق ارزش ،بسيار تعيين كننده بوده است. از سوي ديگر افزوده بخش صنعت و معدن نيز كاهش يافت . 
بايد توجه داشت تحريم ها علاوه بر هدف گيري مبادلات نفتي، مالي و تجاري، ضلع چهارمي نيز داشت كه كل اركان نظام اقتصادي را با چالش مواجه مي كرد. اين ضلع، "نااطميناني" ناشي از تصويب تحريم هاي جديد دركنار اخباري بود كه تصوير مثبتي از آينده روابط اقتصادي و سياسي با جهان ارائه نمي داد. نااطميناني حادث شده فراتر از تحريم هاي مالي، داراي ابعاد گسترده اي بود و از پس انداز خانوارها تا سرمايه گذاري بنگاه ها و از بازار سرمايه تا بازار پول را تحت تاثير و تلاطم قرار مي داد. در نتيجه كاهش عرضه ارز

(كاهش درآمدهاي ارزي در دسترس) در كنار نااطميناني ناشي از تحريم ها، "مجموعه بي ثباتي هاي اقتصاد كلان" و رشد نقدينگي لجام گسيخته، زمينه را براي بروز تلاطمات ارزي در اقتصاد كشور فراهم كرد. از آنجا كه نرخ ارز طي دوره اي طولاني ثابت نگاه داشته شده بود و وفور درآمدهاي ارزي به تشديد وابستگي اقتصاد به درآمدهاي حاصل از صادرات نفت انجاميده بود، كاهش عرضه ارز همراه با رشد بالاي نقدينگي و تشديد عدم قطعيت نسبت به آينده، به سرعت به بحران ارزي تبديل شد. بحران ارزي يا افزايش جهشي نرخ ارز همراه با نوسانات شديد، در كنار سركوب قيمتي كه با هدف مهار تورم انجام مي باعث شد هزينه، گرفت هاي توليد در كوتاه مدت افزايش يابد. از اين مسير نيز ارزش افزوده بخش هاي صنعت و خدمات تحت تاثير قرار گرفت. 
بنابراين مي توان اينگونه نتيجه گرفت كه ضربه اول را بخش نفت و كاهش توليد و صادرات آن بر كاهش توليد ناخالص داخلي كشور وارد كرد و مكانيزم هايي كه بخش نفت را به ساير فعاليت هاي اقتصادي مرتبط مي كند به عنوان سازوكار انتشار يا سرايت عمل كرده است. اين مكانيزم ها در سه مسير واردات، بودجه دولت و اثر بر عرضه ارز قابل طبقه بندي هستند. بنابراين كاهش درآمدهاي ارزي ناشي از كاهش صادرات نفت از اين سه مسير به ساير بخش هاي توليد ناخالص داخلي (خدمات و صنعت) انتشار يافت و با افزايش هزينه ،" هاي توليد منجر به افت توليد ناخالص داخلي در اين دو بخش شد. همچنين ميزان"وابستگي واردات به درآمدهاي نفتي ميزان "وابستگي بودجه به نفت" و ميزان "آسيب به عنوان عوامل زمينه ،" پذيري توليد از تحولات ارز و تورم ساز، بر شدت كاهش فعاليت هاي توليدي اثرگذار شدند. تا بدين جا مي توان اينگونه نتيجه گرفت كه محدوديت هاي ناشي از سمت عرضه اقتصاد يا به صورت مستقيم منجر به كاهش توليد ناخالص داخلي شده است يا از طريق افزايش هزينه توليد كاهش ارزش افزوده بخش هاي مختلف اقتصادي را در پي داشته است.
نكته ديگر اينكه كاهش توليد ناخالص داخلي به معني كاهش سودآوري بنگاه هاي اقتصادي در كنار كاهش درآمد قابل تصرف  خود از دو مسير مي،خانوارهاست. بنابراين كاهش توليد ناخالص داخلي تواند منجر به ايجاد يا تشديد عواملي شود كه ديناميك كاهش ارزش افزوده بخش هاي توليدي را در طول زمان تداوم بخشد. مسير اول همان كاهش سودآوري بنگاه هاست كه باعث مي شود بنگاه مطالبات غيرجاري (معوق) سيستم ، هاي اقتصادي نتوانند به تعهدات خود در قبال سيستم بانكي عمل نمايند. لذا از اين مسير بانكي افزايش يافته و بانك ها با تنگناهاي مالي در جهت ارائه تسهيلات مواجه مي شوند. از سوي ديگر همانطور كه در ابتداي اين  و محدوديت 1931بخش ذكر شد، كاهش نرخ سود عقود مشاركتي، آشكار شدن فساد بانكي سال  هاي ناشي از تحريم هاي مالي بين الملي سبب شد بانك ها بيشتر در جهت انقباض فعاليت هاي خود حركت و براي ارائه تسهيلات محتاطانه تر عمل كنند. در نتيجه  دركنار تامين منابع مورد نياز بانك ، بروز تنگناي جدي مالي در نظام بانكي ها از طريق افزايش پايه پولي به عنوان يكي از عوامل انتقال ديناميك ركود در طول زمان عمل كرده است، زيرا عدم تامين مالي توليد توسط بانك ها و افزايش پايه پولي و در نتيجه  مي،افزايش تورم تواند مجدا از طريق سازوكارهاي توضيح داده شده منجر به كاهش ارزش افزوده بخش هاي مختلف اقتصادي شود. مشكلي كه در حال حاضر اقتصاد كشور با آن مواجه است به اين موضوع برمي گردد كه بيماري شديد محيط حاكم بر روابط بانك و بنگاه، در شرايطي بروز كرده كه راه هاي متعارف ظهور علائم بيماري مسدود است. لذا تشخيص بيماري و ميزان وخامت آن بسيار دشوار است. بانك ها در مواجهه با محدوديت هاي جدي مالي، علامتي از خود بروز نمي دهند و بر خلاف ارز كه از طريق جهش نرخ

ارز وجود مشكل را علامت مي در بازار بانكي متغيري با رفتار مشابه وجود ندارد. از طرف ديگر، در سمت بنگاه هم، پديده ، دهد ورشكستگي كه بيماري بنگاه را بروز مي دهد بدليل حمايت هاي مختلف بطور نادر اتفاق مي افتد. مسير ديگري كه مي تواند ركود را در طول زمان منتقل كند به كاهش درآمد قابل تصرف خانوارها مربوط مي شود. مطالعات انجام شده نشان مي دهد كه كاهش درآمد، در درجه اول اثر خود را بر كاهش پس انداز آشكار مي اثر بعدي بر تقاضاي كالاهاي ، كند و پس از آن بادوام ظاهر مي شود و در مرحله انتهايي اين اثر به كالاهاي مصرفي كم دوام هم سرايت مي كاهش ، كند. كاهش پس انداز سرمايه گذاري را در پي دارد كه ركود را به آينده انتقال مي دهد و كاهش تقاضاي كالاهاي مصرفي بادوام در درجه اول اثر خود را بر مسكن مي گذارد و اين بخش را نيز با ركود مواجه مي سازد. بنابراين از مسير درآمد قابل تصرف خانوارها و كاهش سودآوري بنگاه هاي اقتصادي، پس انداز و تقاضاي كل كاهش مي يابد كه در نتيجه آن ركود به دوره هاي بعدي انتقال مي يابد. 
  تا زمان حاضر5811 دوره سوم؛  تحولات اقتصادي شهريورماه اين دوره با استقرار دولت يازدهم آغاز مي شود. با شروع اين دوره برخي از سازوكارها و عوامل اشاره شده در بخش قبل كه در جهت ايجاد يا تشديد ركود و تورم حركت مي روند فزاينده تحريم ، كرد، از ميان برداشته شد. در اولين گام هاي اقتصادي با "مذاكرات" در چارچوبي متفاوت همراه شد و از اين مسير فرصتي بوجود آمد تا با ايجاد گسست در برخي تحريم هاي موجود، صادرات نفت كشور طي ماه افزايش يابد. همچنين برخي از عواملي كه طي سال 1931 هاي نيمه دوم سال  منجر به ايجاد روندي 11 هاي نيمه دوم دهه نزولي در توليد و صادرات نفت كشور شده بود، متوقف و اصلاح شد. از آن جمله مي توان به تحولات ايجاد شده در ساختار مديريتي بخش نفت و گاز كشور و ايجاد تحرك در جهت افزايش فروش نفت و جذب منابع و تحرك بخشيدن به پروژه هاي مهم نفت و گاز  افزايش صادرات نفت در نيمه ، اشاره كرد . لذا مجموعه تحولات ايجاد شده در بخش نفت و افزايش فروش نفت به خريداران موجود  . را به دنبال داشت1931دوم سال
 تحريم• كاهش ارزش افزوده بخش نفت•
تكانه اوليه
  عرضه :تلاطم ارزي و عدم قطعيت در مورد آينده • عرضه :محدوديت واردات و تنگناهاي نسبي مالي در بانك ها • تقاضا :كاهش بودجه دولت •
عوامل انتشار
 ) وابستگي توليد به واردات (تثبيت قيمت ارز براي دوره طولاني • وابستگي تامين مالي بنگاه ها به بانك ها• وابستگي بودجه دولت به نفت• وابستگي توليد به انرژي•
عوامل زمين هساز
 تنگناهاي مالي بانك ها• كاهش پس انداز و سرماي هگذاري• كاهش مصرف و تقاضاي كل•
عوامل انتقال دهنده در طول زمان

از سوي ديگر افزايش درآمدهاي حاصل از صادرات نفت در كنار كنترل پايه پولي و كاهش مجموعه بي ثباتي هاي اقتصاد كلان سبب شد اولا تورم روندي كاهنده به خود بگيرد و ثانيا تلاطمات ارزي جاي خود را به ثبات در بازار ارز دهد. البته جايگزيني روند افزايشي تحريم ها با مذاكرات، باعث شد ضلع چهارم تحريم ها (نااطميناني) كه اثري تعيين كننده بر تلاطمات بازارهاي پول، دارايي و سرمايه داشت جاي خود را به اعتماد و اميد به اقدامات دولت بدهد كه اين امر نقش مهمي در ايجاد ثبات در بازار ارز و ساير دارايي ها بازي كرد. 
1 و لايحه بودجه سال 31 تغيير مهم ديگر صورت گرفته دراين دوره، به اصلاحيه بودجه  برمي 939 گردد. در اين خصوص تفكيك دو  مربوط مي 39 نكته ضروري است؛ نكته اول به زمان ارائه لايحه بودجه  شود و نكته دوم به كيفيت و كميت بخش هاي مختلف  نسبت به بودجه سال 39 و لايحه بودجه سال 1931اصلاحيه بودجه سال . پس از سال31 و 31 هاي  ها تاخيرهاي طولاني و بي انضباطي در ارائه لايحه بودجه به مجلس، وقت شناسي و تعهد دولت در ارائه لايحه بودجه در زمان قانوني آن نيز از جمله مواردي بود  اصلاح سقف اعتبارات ،كه در جهت كاهش فضاي نااطميناني در فعالان اقتصادي و افزايش اميد به آينده موثر افتاد. از سوي ديگر اولويت، براي كاهش كسري بودجه اين سال 1931بودجه سال  بندي در تخصيص بودجه هاي عمراني و افزايش ميزان بودجه عمراني  را نسبت به بودجه1939 و لايحه بودجه سال 1931 از جمله مواردي است كه كيفيت اصلاحيه بودجه سال 1939سال  هاي سال هاي  در وضعيت مناسب 31 و 31 تري قرار مي و 1931  دهد. لذا از اين مسير نيز بهبودي در عملكرد بخش خدمات كشور نسبت به سال  حاصل شد.1931نيمه اول سال
به– 1931ديگر تحول مهم نيمه دوم سال  خصوص ماه هاي پاياني سال و ماه - كه بر توقف مسير ركودي 1939 هاي آغازين سال  افزايش حجم تجارت خارجي كشور نسبت به مدت مشابه سال قبل بود. همان ،تاثير گذاشت روند مذاكرات و ، طور كه توضيح داده شد و توقف روند كاهشي واردات مواد 1931 افزايش فروش نفت سبب افزايش محدود درآمدهاي ارزي در دسترس در نيمه دوم سال اوليه طي سال . كه در نتيجه آن از شتاب روند نزولي ارزش افزوده بخش صنعت كاسته شد ، شد1931 ماهه اول سال 3 و  1931 هاي همچنين بهبود نسبي محيط كسب و كار كشور كه بيشتر ناشي از افزايش ثبات در سطح اقتصاد كلان و كاهش برخي موانع در ايجاد و توسعه كسب و كارها بود در كنار افزايش توليد نفت و گاز تحركاتي را در ارزش افزوده بخش هاي اقتصادي ايجاد كرد.
در مجموع با تشخيص وضعيت ركود تورمي براي سال ، دولت اولويت نخست را به كاهش تورم فزاينده داد و در 1931 و 1931 هاي اين راه، از كنترل دستوري قيمت ها و اتخاذ راهكارهاي موقتي كه به صورت مكرر در فضاي اقتصادي كشور امتحان شده اند پرهيز و سعي نمود با كنترل عوامل اصلي ايجاد تورم يعني اجزاء پايه پولي، تورم را كاهش دهد. از سوي ديگر دولت يازدهم موفق شد با مديريت انتظارات و تقويت روحيه ايجاد شده در جامعه، نااطميناني موجود در اقتصاد را با اعتماد و اطمينان و اميد به آينده جايگزين نمايد و از اين طريق هدف ايجاد آرامش و ثبات در بازار ارز و ساير دارايي ها را محقق نمايد.
همانطور كه اشاره شد يكي از اجزاي "مجموعه بي ثباتي هاي اقتصاد كلان" كشور وضعيت نامطلوب بازار انرژي و نابساماني در پرداخت يارانه هاي نقدي به خانوارها بود. مشكلات بازار انرژي ايران باعث شده  بخش اعظم نفت و گاز استخراج شده از منابع ، است زيرزميني كشور، به شكل ناكارايي در داخل مصرف شود، بدون اينكه به اندازه ي مورد انتظار باعث رشد و شكوفايي اقتصاد ملي شود .

از سوي ديگر، مشكلات زيست محيطي ناشي از بهره برداري ناصحيح از حامل هاي انرژي،  به بحران تبديل شده بود و بايد به سرعت براي رفع آن ها برنامه ريزي مي  ميليارد111  ميليون بشكه نفت در روز و نزيك به 1  شد .اين در حالي است كه با وجود مصرف حدود مترمكعب گاز در سال براي تأمين انرژي كشور، دولت منابع ريالي لازم براي مديريت بازار انرژي را در اختيار نداشت .مجموعه ي اين مشكلات، انجام اصلاحات در بازار انرژي كشور را اجتناب ناپذير كرده و اقداماتي فوري و البته سنجيده را ضروري مي ساخت .
پرداخت هاي نقدي به خانوارها نيز با مسائل و مشكلات مختلف دست به گريبان بود. مهمترين مساله در اين زمينه كسري بودجه قابل توجهي است كه فشار مالي سنگيني بر دولت تحميل مي كند. از طرفي، بررسي تجربه ساير كشورها در زمينه حمايت از خانوار نشان مي براي حمايت از خانوارها در كشور صورت گرفت، يك تجربه منحصر به فرد و يكتا بود و در 1913 دهد آنچه كه در سال هيچ كشوري مشابه آن وجود نداشته است. زيرا هدف از برنامه هاي حمايت از خانوار، بهبود رفاه گروه هاي آسيب پذير است كه پرداخت نقدي به صورتي فراگير، بدون هدف گيري گروه آسيب پذير و بدون طراحي مكانيزمي براي خروج افراد از جمعيت يارانه بگير با هيچيك از اهداف برنامه هاي حمايت از خانوار همخواني ندارد و لذا نيازمند اصلاحات جدي در مراحل بعدي بود. 
با توجه به نقاط ضعف مطرح شده، دولت يكي ديگر از اولويت هاي خود را شروع فرآيند اصلاح بازار انرژي تعريف نمود و اولين گام  برداشت و  اين برنامه را با ملاحظه وضعيت ركودي كشور به گونه 1939آن را در سال  اي طراحي كرد كه كمترين آسيب ممكن متوجه توليد و رفاه خانوارها -و به خصوص خانوارهاي كم درآمد- شود. براي تحقق اين امر نيز طراحي اين برنامه با استفاده از اندوخته تجارب داخلي و خارجي و آسيب شناسي برنامه هاي پيشين اجرا شده در بازار انرژي از جمله طرح هدفمندسازي يارانه ها انجام شد. نتيجه اين برنامه درصدي متوسط قيمت مجموعه حامل 31 ريزي آن بود كه افزايش حدود  هاي انرژي در ارديبهشت ماه سال  اثر معناداري بر شاخص قيمت خرده فروشي كالا و خدمات در ماه ،1939 هاي ارديبهشت و خرداد نگذاشت. از سوي ديگر گام اوليه برنامه سامان دادن به پرداخت هاي نقدي به خانوارها نيز با ملاحظات خاص دولت در جهت دامن نزدن به فضاي نااطميناني در جامعه و اقتصاد برداشته شد، زيرا ثبات ايجاد شده در بازارهاي مختلف و كاهش روند انتقال ركود در طول زمان مي توانست با ايجاد شوك هاي غيرضروري جديد مختل شود. مرحله نخست سامان دادن به پرداخت هاي نقدي در فضايي آرام به اجرا گذاشته شد و برنامه حمايت از خانوار در طرح اصلاح بازار انرژي نيز به سمت توسعه خدمات بهداشتي-درماني و حمايت ويژه غذايي از خانوارهاي فقير و كم درآمد تحت پوشش كميته امداد امام خميني و بهزيستي سوق داده شد تا در ادامه كار اين برنامه بتواند به يك نظام تامين اجتماعي فراگير و قوي در سطح جامعه تبديل شود.
در مجموع طي دوره سوم، از بسياري جهات تغييرات عمده اي در وضعيت اقتصادي كشور ايجاد شد و از اين رو دوره مذكور را نمي توان در ادامه دوره دوم مورد بررسي قرار داد، زيرا  تحولات برخي متغيرهاي اقتصادي از جمله تورم و نرخ ارز كاملا روند متفاوتي را نسبت به دوره دوم نشان مي دهد. اما همان و نيمه 1931 همچنان برخي آثار تحولات سال ، طوركه در ابتداي اين گزارش ذكر شد بر اقتصاد كشور حاكم است. از جمله مهمترين اين مسائل تدوام وضعيت ركودي در توليد است و هرچند آمار و ارقام بيانگر 1931اول بهبود وضعيت توليد، توقف روند كاهنده ارزش افزوده بخش هاي مختلف اقتصادي و قرار گرفتن برخي بخش هاي اقتصاد در مسير  اما نمي ، رونق نسبي است توان خروج قطعي اقتصاد كشور از وضعيت ركود تورمي را محقق و پايدار دانست. از اين روي در ادامه  جهت،گزارش گيري هاي اصلي دولت براي خروج از ركود و افزايش رشد اقتصادي طي ماه ارائه مي 1939 هاي آتي سال  شود. هدف از
11 
اين بخش معرفي رويكرد دولت براي خروج از ركود است كه در اين چارچوب، در گزارش هاي تفصيلي بعدي، به تفكيك موضوعات مختلف، طرح دولت براي بازگشت اقتصاد به مسير توسعه و رشد پايدار تشريح خواهد شد. دوره چهارم: ماه هاي پيش ؛ جهت 5818 رو از سال   5818 گيري دولت براي برون رفت از ركود در سال در بخش قبل اشاره شد كه همچنان برخي سازوكارهاي باقيمانده از دوره هاي قبل به عنوان مانعي جدي بر سر راه خروج از ركود واقع شده اند. از آن جمله مي توان به موارد زير اشاره كرد:   . تحريم؛ محدوديت مبادلات مالي و تجاري با خارج 1 . تقاضاي موثر؛ كاهش درآمد خانوار و بودجه دولت 1 . تنگناهاي مالي؛ مشكل تامين منابع مالي براي توليد 9 . كاهش سرمايه 4 گذاري . وجود عدم قطعيت 3 هاي اقتصادي و سياسي با اتخاذ رويكري واقع به نظر مي ، بينانه رسد بخش عمده محدوديت هاي موجود در مبادلات مالي و تجاري كه در نتيجه تحريم بوجود  با ميزان مطلوب آن فاصله 1939 همچنان پابرجا باشد. لذا درآمدهاي ارزي در دسترس اقتصاد كشور در سال 1939 آمده، در سال خواهد داشت و بر اساس سازوكارهاي توضيح داده شده، اثرگذاري بر رشد اقتصادي از اين مسير با محدوديت هايي مواجه است. همچنين بنابر سازوكارهايي كه در دوره دوم منجر به ايجاد ضربه به توليد و سپس سرايت آن به ساير بخش هاي اقتصادي و در نهايت باعث انتقال آن در طول زمان شد، به نظر مي رسد با حذف تكانه اوليه (افزايش درآمدهاي ارزي از طريق افزايش صادرات نفت) و رفع عوامل انتشار و برخي عوامل زمينه اي در دوره سوم، همچنان برخي از عوامل انتقال دهنده ركود در طول زمان در اقتصاد كشور فعال هستند. از آن جمله مي يعني مشكل تامين مالي توليد، كاهش سرمايه ، توان به تنگناهاي مالي گذاري و كاهش تقاضاي  همچنان عدم قطعيت،موثر در اثر كاهش درآمد خانوار و بودجه دولت اشاره كرد. از سوي ديگر هاي اقتصادي و غيراقتصادي نسبت به آينده وجود دارد كه مانع از تحرك سريع اقتصاد كشور مي مورد اشاره شده به عنوان گلوگاه 3 شود. لذا مجموعه  هاي موجود در جهت خروج اقتصاد از ركود قابل شناسايي هستند. اما بايد توجه داشت مساله سرمايه مورد ديگر متفاوت است. زيرا در صورت 4 گذاري با  عامل ديگر تحرك اقتصادي ناشي از آن به سرعت نمايان مي 4رفع هر يك از  شود. اما اثر افزايش سرمايه گذاري در سال جاري حداقل با يك سال تاخير ظاهر مي شود و از آنجايي كه رشد سرمايه گذاري در سال گذشته منفي بوده است، نمي توان بر ايفاي نقش  تاكيد كرد. لذا افزايش سرمايه 1939 اين عامل براي خروج از ركود در سال  گذاري براي رشد اقتصادي سال 193  هاي به بعد مفيد 4 گلوگاه ديگر مي4 تمركز بر 1939خواهد بود. بنابراين براي خروج اقتصاد از ركود در سال  تواند راهگشا باشد. براي اتخاذ رويكردي مناسب در جهت رفع گلوگاه بايد به محدوديت، هاي موجود هايي نيز توجه نمود. به عنوان مثال هدف خروج از  1939 اتخاذ رويكردي براي خروج از ركود در سال ، ركود نبايد منجر به از دست رفتن دستاورد مهم كاهش تورم شود. از طرف ديگر نيازمند تعيين پيش فرض هايي است. بدين معني كه اگر فرض شود تحريم با كاهش مواجه مي1939 ها در سال  رويكرد خروج ، شوند از ركود با شرايطي كه همچنان تحريم در ادامه مجموعه ، ها پابرجا باشد متفاوت خواهد بود. بر اين اساس اي از پيش فرض ها و
11 
محدوديت هاي موجود براي مجموعه سياست گردآوري شده است. جهت 1939 هاي خروج اقتصاد از ركود در سال  گيري دولت براي خروج ازركود با مبنا قرار دادن اين موارد طراحي شده است.  پيش فرض ها و محدوديت هاي سياست 5818 هاي خروج از ركود در سال  1939 تداوم وضعيت موجود تحريم تا پايان سال  هر برنامه اي براي خروج از ركود لازم است با فرض تداوم وضعيت فعلي در زمينه تحريم ها طراحي شود.    عدم اتكا به منابع بانك مركزي در خروج از ركود  درصد در خرداد ماه سال جاري دستاوردي مهم است كه 1371 تا 1931 درصد در مهر ماه سال 9371دستاورد كاهش تورم از تداوم آن مي تواند ثبات بيشتر در سطح اقتصاد كلان و اعتماد بيشتر فعالان اقتصادي به آينده را در پي داشته باشد. تاثير اين دستاورد در ثبات بازارهاي ديگر مانند ارز و دارايي ها نيز زياد است. لذا از اتكا به منابع بانك مركزي براي خروج اقتصاد از ركود پرهيز خواهد شد.   دامن نزدن به بيماري هلندي  "هزينه كردن دلارهاي حاصل از نفت خام با هدف ايجاد توسعه" و "استفاده از نرخ ارز به عنوان ابزار كنترل تورم" موضوعي است كه بارها در اقتصاد ايران تجربه شده است و هر بار نتيجه محتوم اين اقدام يعني بيماري هلندي و ايجاد ركود در صنايع و بخش قابل تجارت در اقتصاد كشور ظاهر شده است. لذا نبايد موضوع خروج از ركود را دستاويزي براي تجربه مجدد سياست هايي كرد كه بارها در فضاي اقتصاد ايران آزمون شده اند.  توسعه فعاليت  هاي اشتغال زا؛ توجه به بنگاه هاي كوچك و متوسط  روزه دولت در بخش اقتصادي تاكيد شد ركود اقتصادي همراه با تورم، بزرگ 111در گزارش  ترين مشكل "كنوني" و بيكاري پنهان جوانان تحصيل كرده، مهم ترين معضل "آتي" اقتصاد ايران است. از آنجايي كه بخش عمده اشتغال كشور -به خصوص اشتغال صنعتي- در بنگاه هاي كوچك متمركز است و اين بنگاه ها طي سال هاي گذشته بيشترين آسيب را از بي ثباتي هاي اقتصاد كلان متحمل شده اند، لازم است مسير خروج از ركود به گونه اي ترسيم شود كه توسعه و رشد بنگاه هاي كوچك و متوسط را در پي داشته باشد. بايد توجه داشت گرچه اتخاذ حمايت هاي خاص از بنگاه هاي بزرگ مي تواند منجر به خروج اقتصاد از ركود شود. اما اين خروج از ركود، خروجي اشتغال زا نخواهد بود و ممكن است تداوم اين سياست ها در سال هاي آتي مجدا رشدهاي اقتصادي غيراشتغال زا را به همراه داشته باشد (مانند شرايط سال )1913 تا 1913 هاي   عدم امكان افزايش درآمد خانوار با افزايش حجم پول  افزايش حجم پول با هدف تحريك تقاضا نيز در شرايط حاضر نمي تواند منجر به افزايش رشد اقتصادي شود. زيرا همانطور كه در توضيح رويدادها و سازوكارهاي دوره دوم ذكر شد، ضربه اوليه، عوامل سرايت دهنده و عوامل زمينه ساز در ايجاد ركود سال تماما در سمت عرضه اقتصاد عمل كرده 1931 و 1931 هاي  اند و كاهش درآمد قابل تصرف خانوارها و كاهش پس انداز و سرمايه گذاري (سمت تقاضا) عواملي بودند كه منجر به انتقال ركود در طول زمان شدند. لذا تحريك تقاضا در شرايطي كه همچنان سمت عرضه اقتصاد با محدوديت هايي از جمله تامين مالي، واردات مواد اوليه و كالاهاي سرمايه اي و عدم قطعيت هاي مختلف مواجه است، تنها منجر به افزايش سطح عمومي قيمت ها خواهد شد و نمي تواند منجر به تحرك توليد شود. لذا افزايش
12 
حجم پول نخواهد توانست منجر به رونق توليد و در نتيجه افزايش درآمد خانوارها از محل اشتغال شود و بالعكس با ايجاد تورم، رفاه خانوارها را كاهش خواهد داد. راهكارهاي موجود و جهت گيري هاي دولت همانند آنچه در خصوص بررسي عوامل موثر بر ورود اقتصاد ايران به ركود اشاره شد، مي توان براي خروج از ركود نيز از همان چارچوب تحليلي استفاده نمود. بدين معني كه مي توان در چارچوب ادبيات چرخه تجاري عوامل اصلي خروج از ركود را به ترتيب زير طبقه بندي نمود: - عواملي كه مي 1 توانند تكانه اوليه را براي خروج از ركود ايجاد كنند (نيروهاي پيشران) - عواملي كه سازوكار رشد ايجاد شده در يك بخش را به ساير بخش هاي اقتصاد منتقل مي 1 كنند (مكانيزم هاي انتشار) - محرك 9 هاي جانبي و عوامل تشديدكننده اي كه مي توانند منجر به افزايش رشد اقتصادي شوند (عوامل زمينه اي)  - عواملي كه رشد ايجاد شده را در طول زمان منتقل خواهند كرد. 4 اما بايد توجه داشت رفتار بروز ركود و رفتار خروج از ركود لزوما متقارن نيست. لذا نمي توان دنباله وقايع و سازوكارهاي ايجاد ركود را معكوس كرد تا به راهكار خروج از ركود رسيد. بنابراين لازم است در چارچوب طرح شده و با توجه به ظرفيت هاي اقتصادي موجود، جهت گيري خروج از ركود را تعيين نمود. بر اين اساس، مي عامل ذكر شده به مجموعه جهت 4 توان به تفكيك  گيري هاي اقتصادي كه در ادامه مي آيد اشاره كرد. مجموعه اقدامات و سياست هاي ذكر شده، در پاسخ به "چگونگي خروج غيرتورمي از ركود سمت عرضه" طرح شده است. از آنجا كه ركود سمت تقاضا به تبع عوامل سمت عرضه ايجاد شده، در درمان بيماري اقتصاد در مرحله حاضر، نبايد به شيوه هاي بكار گرفته شده در بيماري ركود سمت تقاضا متوسل شد. اين جهت گيري ها داراي تفاوت ماهوي با سياست هايي است كه براي خروج از ركود سمت تقاضا و با وجود تورم يك رقمي، طراحي مي شوند. بر اين اساس دولت يازدهم به اين جمع بندي رسيده است كه حداكثر اقدامات ممكن براي خروجي غيرتورم زا از ركود سمت عرضه در اين مجموعه عبارتند از:
- عوامل اوليه خروج از ركود (تجهير منابع ريالي و ارزي در بخش 1 هاي پيشرو)  گلوگاه ذكر شده براي خروج از ركود، يعني تحريم، تقاضاي موثر و تامين مالي توليد، ناظر بر كمبود منابع ارزي و ريالي 4سه مورد از براي شروع سازوكارهايي است كه منجر به ايجاد تحرك در سمت عرضه اقتصاد مي شوند. لذا تجهيز منابع مالي مي تواند نقطه شروعي بر ايجاد سازوكارهاي خروج از ركود باشد. از اين روي در ادامه مجموعه عواملي كه به عنوان "نيروهاي پيشران"، منابع ارزي و ريالي را براي شروع فرآيند خروج از ركود تجهيز مي كنند ذكر شده اند. منظور از تجهيز منابع، ايجاد منابع جديد يا مصرف بهينه منابع در جهت افزايش رشد اقتصادي است. تحرك بخش هاي نفت، گاز، پتروشيمي و صنايع معدني به عنوان بنگاه هاي اقتصادي پيشرو در كنار رونق گردشگري و امكان آزادسازي منابع ارزي بلوكه شده از يك سو با افزايش "منابع ارزي در دسترس" تكانه اوليه براي خروج از ركود را ايجاد مي كنند. از سوي ديگر همين بخش ها در كنار بخش هاي ديگري مانند مسكن و فعاليت هاي صرفه جويي انرژي مي توانند با جذب منابع ريالي (يا ارزي) به سمت خود، تكانه  هاي ديگري بر سمت عرضه اقتصاد ايجاد كنند كه در نهايت مجموعه آنها تحرك توليد ناخالص داخلي را در بخش هاي ذكر شده نتيجه خواهد داد .بخش هايي كه به عنوان عوامل اوليه خروج از ركود مي توانند نقش مهمي را ايفا   عبارتند از:، كنند
13 
الف- بنگاه هاي پيشرو در بازار داخلي (نفت، گاز، پتروشيمي، صنايع معدني و صرفه جويي انرژي) ب - صادرات صنعتي و خدمات پيمان كاري و مشاوره اي به كشورهاي همسايه ج - گردشگري د - مسكن ه - آزادسازي منابع بلوكه شده يا تامين مالي  به پشتوانه اين منابع  - عوامل انتشاردهنده 1 عوامل انتشاردهنده عواملي هستند كه انتقال رونق ايجاد شده در يك بخش به ساير بخش هاي اقتصاد توسط آنها انجام مي شود .بازار سرمايه، بازار پول (بانك ها)، بودجه دولت و صنايعي كه در دنباله صنايع پيشرو قرار دارند، از جمله مواردي هستند كه مي توانند رونق را به ساير بخش ها منتقل كنند. بدين صورت كه بازار سرمايه (بورس) و بازار پول (بانك) علاوه بر آنكه نقش مهمي در تجهيز منابع ريالي مورد نياز بخش كه در بند قبل به آنها اشاره شد- دارند، بلكه  با انتقال منابع ايجاد شده توسط بخش – هاي پيشرو  هاي پيشرو به سمت ساير بخش هاي اقتصادي موجب انتشار رونق در اقتصاد مي شوند. همچنين تامين سرمايه در گردش بنگاه هاي اقتصادي توسط بانك ها نيز مي تواند محدوديت هاي موجود بنگاه هاي اقتصادي براي تامين نقدينگي مورد نياز را كاهش دهد .بنابراين برنامه ريزي براي بهبود وضعيت بانك با تبديل مطالبات غيرجاري بانك ، ها از نظر مطالبات معوق ها به مطالبات جاري قدرت اعطاي تسهيلات بانك  ها را افزايش مي دهد. همچنين برنامه ريزي براي تبديل بازار بورس به نهاد مناسبي براي جمع آوري پس اندازهاي خرد سهامداران و تامين سرمايه مورد نياز بنگاه هاي بزرگ اقتصادي براي سرمايه گذاري هاي بلندمدت نيز از جمله عوامل موثر براي تسري رونق ايجاد شده  به بخش هاي صنعت و خدمات كشور است . بودجه عمراني دولت يكي ديگر از عوامل انتشار دهنده است كه  با تخصيص كاراي منابع ارزي و ريالي تجهيز شده به سمت بخش هاي خدماتي و گسترش زيرساخت تحرك بيشتري در اقتصاد كشور فراهم مي ، هاي اقتصادي كند. از سوي ديگر رونق ايجاد شده در بخش هاي بالادستي انرژي و معدن در كنار تامين منابع لازم از طريق بانك و بورس  منجر به رونق كسب و كار بنگاه هايي خواهد شد كه عمليات آنها در ادامه فعاليت بنگاه هاي پيشرو و بزرگ قرار دارند. از اين جمله مي توان توسعه صنايع پايين دست انرژي را نام برد. مجموعه موارد ذكر شده مي توانند منجر به انتشار و تسري رونق ايجاد شده در بخش نفت و گاز به ساير بخش هاي اقتصاد از جمله بخش هاي صنعت و خدمات شوند. مجموعه اين رويكردها عبارتند از: الف- تخصيص كاراي منابع بودجه عمراني  ب - ايجاد و تقويت سازوكار مالي تجهيز پس انداز (بازار سرمايه)  ج - بهبود وضعيت بانك ها از نظر مطالبات معوق و بالا بردن قدرت اعطاي تسهيلات آنها  د - توسعه صنايع پايين دستي انرژي  ه - جهت گيري بانك هاي به سمت قراردادهاي يك ساله (تامين سرمايه در گردش) - عوامل زمينه 9 ساز همان طور كه در بخش هاي قبل اشاره شد، عوامل زمينه ساز عواملي هستند كه شدت اثر تكانه ها و عوامل انتشار دهنده در جهت ايجاد ركود و رونق را تعيين مي كنند. عوامل زمينه ساز مي توانند شرايط مساعد را براي تشديد آثار مخرب ركود يا آثار مثبت رونق اقتصادي فراهم نمايند. كيفيت بودجه دولت، بهبود روابط خارجي اقتصاد در جهت جذب سرمايه و تكنولوژي، ثبات و قابل پيش بيني
14 
بودن تحولات بازار ارز، بهبود مستمر فضاي كسب و كار بنگاه هاي اقتصادي، كاهش قابل توجه و پايدار تورم و در نهايت كاهش دخالت در بازار محصول و قيمت از جمله مواردي هستند كه زمينه مناسب براي تسري رونق در بخش ، گذاري كالاهاي مختلف هاي مختلف اقتصادي را فراهم مي كنند. هرچه موارد ذكر شده علائم مثبت بيشتري در جهت بهبود فضاي اقتصادي كشور بروز دهند، نقش عوامل انتشار و عوامل اوليه ايجاد رونق پر رنگ تر خواهد بود. الف- استفاده از سازوكارهاي بودجه  ب - بهبود آرام مبادلات خارجي  ج - كاهش قابل توجه تورم  د - ثبات نسبي بازار ارز  ه - بهبود نسبي محيط كسب و كار و - احتراز از سركوب مالي  - عوامل انتقال دهنده رشد در طول زمان 4 بهبود سمت تقاضاي اقتصاد كشور مولفه اي اثرگذار براي انتقال رونق ايجاد شده در سمت عرضه به دوره هاي بعد است. همانطور كه توضيح داده شد تحريك تقاضا بدون رفع محدوديت هاي سمت عرضه اثرمعناداري بر توليد نخواهد گذاشت و تنها رشد قيمت ها را در پي دارد. اما در شرايطي كه تكانه هاي مثبت در سمت عرضه اقتصاد منجر به تحرك اوليه برخي بخش هاي اقتصادي شده و اين تحرك به شكل مناسبي به ساير بخش ها انتقال يابد، فعال كردن تقاضا، باعث تحرك بيشتر سمت عرضه و توليد در دوره هاي آتي از طريق افزايش سطح تقاضا خواهد شد. البته به دليل اتخاذ رويكرد كاهش تورم با هدف ايجاد ثبات اقتصادي، تحريك سمت تقاضا با استفاده از رشد نقدينگي همچنان ناكارا و ناصحيح بوده و دو جهت گيري متناقض و ناسازگار تلقي مي شود. از اين روي تسهيل و  افزايش مخارج عمراني دولت و حفظ رقابت ، تشويق صادرات، كاهش ماليات پذيري بنگاه هاي داخلي از طريق اتخاذ سياست هاي مناسب ارزي به عنوان مجموعه اقداماتي كه مي تواند بدون ايجاد تورم، منجر به فعال نمودن سمت تقاضاي اقتصاد شود، در نظر گرفته شده است. اين اقدامات علاوه بر آنكه در كوتاه مدت مي توانند تحرك سمت تقاضا و در نتيجه توليد را در پي داشته باشد، با سياست هاي اقتصاد مقاومتي و برنامه دولت در بلندمدت نيز كه همانا ايجاد بخش هاي توليدي و صنعتي صادراتي، برون گرا و رقابت پذير است، همخواني كامل دارد.  در مجموع براي فعال كردن تقاضاي كل بدون ايجاد تورم به موارد زير پرداخته خواهد شد: الف- تسهيل و تشويق صادرات ب - كاهش ماليات  ج - افزايش مخارج عمراني دولت  د - حفظ رقابت پذيري بنگاه هاي داخلي از طريق اتخاذ سياست هاي مناسب ارزي اين مجموعه سرفصل هاي اصلي برنامه دولت براي خروج غيرتورمي از ركود را تشكيل مي دهد. دولت يازدهم با اتكاي به مطالعات كارشناسي و بدون شتاب زدگي و البته بدون فوت وقت، در صدد آنست تا اقتصاد را بطور "پايدار" از ركود خارج كند و لذا همانطور كه به تفصيل توضيح داده شد، از اقدامات ضربتي صرفا مسكن، اجتناب كرده و خواهد كرد. در بخش هاي بعدي، گزارش هايي به تفكيك موضوعات اصلي، در تبيين تشريحي برنامه هاي دولت انتشار خواهد يافت.
 منبع: پايگاه اطلاع رساني دولت
يکشنبه دوم 6 1393 20:15
X